Actualitate

Primăria nu se lasă, investitorii nu vin! Licitaţie de peste 303 mil. €, reluată a patra oară!

Primăria a organizat în 2019 trei licitații pentru concesiunea terenului de pe 21 Decembrie 1989 pentru realizarea unui hotel sau a unei clădiri de birouri.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a (re)lansat o licitație de până la 1,425 miliarde lei (peste 303 milioane euro) pentru concesionarea unor lucrări de construcție. Potrivit anunțului, Primăria Cluj-Napoca dorește să concesioneze un teren de 1.500 mp către un investitor privat care ar urma să construiască un hotel de 4 stele sau o clădire de birouri. Din redevența obținută, municipalitatea își va asigura o parte de finanțare pentru sediul Filarmonicii de Stat Transilvania.

“Concesionarea lucrărilor pentru realizarea şi exploatarea unor imobile cu funcţiuni complexe pe terenul aflat în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 106 (...) Ofertanţii pot opta fie pentru o investiţie cu destinaţia hotel de minim 200 camere, clasificare turistică 4 stele, fie pot opta pentru clădire de birouri şi servicii conexe, minim clasa A. Valoarea totala estimată este în intervalul 350 milioane lei şi 1,4 miliarde lei. Durata contractului de concesiune este de 480 de luni”, se arată în anunţul de licitaţie.


Noul termen de depunere a ofertelor pentru licitaţie este 26 martie 2020.

Ideea ridicării unui hotel de 4 stele pe terenul viitorului sediu al Filarmonicii nu este nouă, în 2016 primarul Emil Boc preciza că municipalitatea trebuie să găsească investitori care să realizeze acest obiectiv.


Deocamdată, pe terenul de pe bulevardul 21 Decembrie 1989 încă tronează clădirea în paragină a vechii cazarme. În 2016, pe acest teren, unde trebuia să fie Centrul Cultural Transilvania, municipalitatea a amenajat o parcare cu 229 de locuri.

Centrul Cultural Transilvania este unul din proiectele municipalităţii care bat pasul pe loc de ani de zile. Deşi se discută de cel puţin 12 ani despre construirea unui sediu pentru Filarmonică şi Academia de Muzică Gheorghe Dima, până acum ambele instituţii sunt tot fără sediu propriu şi funcţionează în clădiri retrocedate.


Unde sunt investitorii?

În primavara lui 2016, primarul Emil Boc declara că trebuie să găsească investitori, intenţia de realizare a proiectului fiind în parteneriat public-privat. “Finalizarea Centrului Cultural Transilvania presupune două etape: în primul rând, acolo este prevăzută posibilitatea ca un investitor privat, în schimbul unui teren pe care îl primeşte în concesiune, să realizeze fie un hotel, fie o clădire şi să construiască un parking pe care se va construi Centrul Cultural Transilvania, parkingul urmând a fi exploatat de către cel care va câştiga licitaţia”, afirma Boc, în 2016.


Proiectul Filarmonică și sală de concerte în centrul Clujului a fost rupt în trei componente: un hub cultural în clădirea cazarmă de la bulevardul 21 Decembrie 1989, un imobil de birouri/hotel pe un teren de 1500 de mp și sală de concerte și sediul Filarmonicii. Viceprimarul Dan Tarcea a spus că primul dintre ele va fi realizat cu fonduri europene, iar celelalte sunt văzute ca proiecte multianuale, se fac, dar nu se știe când.

Despre nereușita celor trei licitații, viceprimarul Dan Tarcea a spus că, probabil, perioada de concesiune este cea care a descurajat participarea la procedură. „Vom analiza din nou condițiile și vom vedea exact ce putem face. Probabil perioda de concesiune nu este suficientă”, a spus Tarcea, potrivit presei locale.


Chiar dacă este un proiect extrem de costisitor, viceprimarul Dan Tarcea spune că nu va fi abandonat de Primărie.

abonare newsletter