Actualitate

Scheletul unui copil de nobil, găsit într-o criptă în Huedin

În toamna anului trecut a fost făcută, în Huedin, o descoperire istorică uluitoare, așa cum nu s-a mai făcut în Transilvania în ultimii 120 de ani.

Arheologii au descoperit patru sicrie, două de copii și două de adulți, care datează din secolul XVII.

„Încă se mai fac descoperiri de senzație. Cum este cea de ieri (n.red 30 septembrie 2019), din cadrul proiectului de reabilitare a bisericii reformate din Huedin. Specialiștii au început desfacerea și prelevarea conținutului unei cripte intacte de secol XVII din interiorul bisericii menționate. În acesta, au fost descoperite patru sicrie (două de copil și două de adult). A fost documentat și recuperat primul sicriu de copil (probabil în vârstă de 3-4 ani), bogat ornamentat cu ținte de argint, care, printre altele, au format și un scurt text din care s-a putut citi numele Banfi K. Defunctul a fost îmbrăcat în haine care s-au păstrat în condiții excepționale, având la cap o bonetă cu bentiță împletită din fir de argint, culcată pe un pat de flori (printre altele rozmarin”, transmiteau la acea data specialiștii.


Cercetările au continuat și s-a descoperit că unul dintre sicrie aparținea unui copil de nobil.

„Am început primele lucrări de restaurare a ceea ce s-a găsit în cripta 3 a Bisericii Reformate din Huedin. Pas cu pas, construim povestea și documentarul acestor descoperiri absolut senzaționale. Ce vedeți aici (n.red în fotografie) este scheletul unui copilaș nobil de maxim un an și jumătate, care a trăit în secolul al XVII-lea, îmbrăcat într-o haină din brocart și având botoșei din mătase. S-a desprins cu grijă haina de oseminte. În interior am mai găsit diverse alte resturi biologice: resturi de organe, plante aromatizante etc., care, în urma analizelor, ne vor da date despre vârstă, despre antropologia fizică și microbiologie, dar și despre plantele utilizate”, au transmis istoricii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter