Actualitate

Tone de gunoaie din Italia, arse „la negru” la Pata Rât? Ce spune Garda de Mediu Cluj

Circa 7.000 de metri cubi de deşeuri de plastic sub formă de baloţi compacţi ar fi fost depozitaţi pe platforma de la Pata Rât a RADP Cluj-Napoca.

Tone de gunoaie din Italia, arse „la negru” la Pata Rât? Ce spune Garda de Mediu Cluj Tone de gunoaie din Italia, arse „la negru” la Pata Rât? Ce spune Garda de Mediu Cluj

Deşeurile aveau inscripţii doar în limba italiană, fapt ce sugerează că ar proveni din Italia. Garda de Mediu Bihor a început o anchetă, vizând două firme din judeţ cu legături cu mafia italiană a deşeurilor. Gunoaiele au fost împachetate sub formă de baloţi compacţi, sugerând faptul că gunoiul a fost transportat cu camioane din alte zone, deci nu ar proveni din Cluj. Locuitorii din zonă au confirmat că aceste deşeuri au fost aduse începând cu luna septembrie 2019 cu scopul de a fi arse în staţia de piroliză din apropiere, scrie Adevărul.

Referitor la informațiile apărute în mediul online cu privire la deșeurile transferate din Italia și depozitate în zona de depozitare deșeuri reciclabile a Regiei de Administrare a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Cluj, prin comisarul-șef ing. Simona Mărincaș, a venit – cu întârziere – cu explicații.


580 de tone de deșeuri la rampa RADP

„SC Ansa Smart Energy deține autorizație de mediu nr. 47/09.04.2019 pentru activitatea de prelucrare termică a deșeurilor (piroliza deșeurilor și nu incinerarea deșeurilor), act de reglementare care nu interzice utilizarea/procesarea deșeurilor reciclabile ca materie primă”, se arată într-un comunicat remis de Garda de Mediu.

„Deșeurile de materiale plastice și cauciuc transferate din Italia (utilizate ca materie primă) se regăsesc în «lista verde» și au fost introduse pe teritoriul României având întocmire documentele de transport conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 modificat și completat privind transferul de deșeuri (comerț intracomunitar)”, mai transmite Simona Mărincaș.


Potrivit Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Cluj, în urma controlului demarat și a documentelor analizate, cantitatea depozitată pe amplasamentul autorizat al RADP Cluj-Napoca este de circa 580 de tone. De asemenea, nu au fost identificate elemente de corelare între cazuistica privind deșeurile din județul Bihor, mai spun reprezentanții Gărzii, care promit că „în situația în care vor identifica aspecte noi”, vor reveni cu alte detalii.

Stația de piroliză ar trebui să ajute la eliminarea deșeurilor, prea multe

Deşeurile aduse din Italia au constituit obiectul unei anchete demarate de Garda de Mediu Bihor, întinsă pe aproape o jumătate de an şi făcută publică zilele trecute, care a relevat că două firme din judeţ au adus, în mod ilegal, în 2019, peste 700 de tone de deşeuri rezultate din hârtie, cartoane, textile sau cauciuc. Este vorba despre Intrarom Service, firmă la care bihoreanca Trifa Solonca este unică proprietară, şi Gaz&Oil Gross Group, firmă în care aceasta s-a asociat cu un anume Adrian Grossu.


Din proiectul de autorizaţie de mediu a instalaţiei de piroliză, proiect al cărui titular este RADP, regie aflată în subordinea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, rezultă că investiţa este realizată de către operatori economici privaţi. Astfel, RADP trebuie să furnizeze deşeuri, care urmează să fie prelucrate în staţia de piroliză. RADP se obligă, prin proiectul de autorizaţie de mediu, să ţină evidenţa deşeurilor intrate şi să raporteze aceste intrări către Agenţia de Protecţie a Mediului. De altfel, scopul înfiinţării staţiei de piroliză a fost de a ajuta la eliminarea deşeurilor produse în Cluj-Napoca, pe fondul umplerii centrului de colectare de la Pata Rât.

abonare newsletter