Actualitate

Consiliul Județean ascultă de specialiști. O stație de tratare a levigatului cu o capacitate mai mare decât cea de la CMID va fi închiriată

Consiliul Județean Cluj a lansat o licitație privind închirierea pentru 6 luni a unei stații de tratare a levigatului prin osmoză inversă la depozitul de deșeuri neconform Pata Rât.

consiliul-judetean-asculta-de-specialisti-statie-de-tratare-a-levigatului-cu-o-capacitate-mai-mare-la-pata-rat consiliul-judetean-asculta-de-specialisti-statie-de-tratare-a-levigatului-cu-o-capacitate-mai-mare-la-pata-rat

Forul administrativ județean caută „servicii de furnizare prin închiriere a stației de tratare a levigatului prin osmoză inversă de la Depozitul de deșeuri Pata Rât”, respectiv „continuarea procesului de epurare a levigatului care se exfiltrează din Depozitul de deșeuri Pata Rât”, potrivit anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Ofertele pot fi depuse până în data de 20 iulie, valoarea estimată a contractului fiind de 1.764.000 lei. De asemenea, prestatorul va recolta lunar probe în vederea realizării analizelor de laborator pentru levigatul intrat în procesul de epurare şi permeatul rezultat. Staţia de epurare prin osmoză inversă va fi montată pe amplasamentul construit în partea nordică a depozitului închis de la Pata Rât.


Ce cerințe sunt cuprinse în caietul se sarcini pentru stația de osmoză inversă?

* Amplasamentul staţiei de osmoză este situat în interiorul a două parcele de teren, proprietate privată, închiriate de către Consiliul Judetean Cluj în acest scop, cu suprafețe de 2.900 mp şi 2.625mp;
* Alimentarea cu curent electric se va face printr-un branşament la reţeaua de medie tensiune amplasată pe marginea drumului judeţean. De asemenea, plata energiei electrice folosită lunar în procesul de epurare, este în sarcina prestatorului de servicii;
* Paza amplasamentului va fi realizată tot de către prestatorul de servicii;
* Staţia de osmoză inversă va fi dotată şi cu un generator electric cu motor cu ardere internă.

Cum funcționează stația de osmoză inversă?

Potrivit caietului de sarcini, levigatul va fi preluat prin pompare din al doilea bazin de decantare şi trimis în rezervorul de stocare a levigatului, după care va fi tratat în staţia de osmoză inversă. În urma procesului de epurare va rezulta permeat în proporţie de aprox. 70% şi concentrat în proportie de 30%.


Mai departe, permeatul rezultat urmează să fie evacuat prin pompare în pârâul Zapodie şi va avea parametri prevăzuţi în Normativ de Reglementare a Parametrilor de Epurare a Apelor. Concentratul va fi stocat temporar în rezervorul destinat acestui proces, după care va fi preluat şi eliminat de o altă societate, conform prevederilor legale în vigoare.

Capacitatea stației de osmoză la Pata Rât, mult mai mare decât cea de la CMID!

În cursul lunii martie, o nouă staţie pentru tratarea levigatului a ajuns la Centrul de Management Integrat Deşeurilor (CMID). Adusă din Germania, de la Hamburg, capacitatea staţiei de tratare levigat (Klarwin) prevăzută pentru CMID este de 106 m3/zi. Mult prea mică, avertizează specialiștii în probleme de mediu. În schimb, capacitatea de tratare a staţiei ce urmează să fie închiriată la Pata Rât va fi de 165 m3/zi.


La Cluj, media precipitațiilor anuale este de 557 mm. Prin înmulțire, suprafața celulei de la CMID colectează, pe an, 49.851,5 metri cubi de apă, adică în medie 136,5 mc pe zi. Precipitațiile se îmbibă în gunoi și se transformă în 136,5 mc de levigat, care trebuie tratat. Cum 136,5 este mai mare decât 106, la CMID se produc pe zi, în medie, cu 30 mc de levigat mai mult decât poate stația să neutralizeze, dacă merge neîntrerupt – asta înseamnă 10.950 mc de levigat în exces pe an.

CITEȘTE ȘI:


Unde e surpriza, Alin Tișe? Centrul de Deșeuri, în mare pericol să NU obțină avizul de mediu! Se anunță o CATASTROFĂ ECOLOGICĂ la Cluj?
 

abonare newsletter