Actualitate
Asistenții sociali din Cluj reclamă lipsa procedurilor pentru acordarea stimulentului de risc COVID
Asistenții sociali clujeni reclamă situația incertă cu care se confruntă privind acordarea stimulentului de risc COVID, arătând că Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Cluj nu a stabilit o procedură pentru plata stimulentelor de 2.500 de lei.
Asistenții sociali din Cluj reclamă lipsa procedurilor pentru acordarea stimulentului de risc COVIDProblema a fost ridicată de reprezentanta Societății Femeilor Ortodoxe din Cluj, în cadrul dezbaterii privind starea socială a municipiului Cluj-Napoca.
„Ne ocupăm de asistența persoanelor în comunitate și am putut adapta foarte rapid toate procedurile noastre, astfel încât să respectăm toate ordonanțele apărute. Noi am asistat permanent 45 de persoane în comunitate, nu am pierdut pe nimeni și nu s-a îmbolnăvit nimeni. Ne bucurăm că există programul pe legea 34, este un sprijin foarte bine venit, în special pentru asistentele noastre. Aș vrea să știu cum putem intra în posesia celor 2.500 de lei pe care care guvernul îi oferă pentru asistenții sociali, este vorba de stimulentul de risc pe perioada stări de urgență”, a spus reprezentanta Societății.
Sorin Valer Morar, director al Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca a arătat că Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială este responsabilă pentru centralizarea situației pe județ. Viceprimarul Olah Emese le-a recomandat la rândul ei asistenților sociali să se adreseze agenției, cu documentele necesare obținerii stimulentului.
„Din cunoștiințele mele, există și norme pentru aplicarea prevederilor legale și vă sfătuiesc, pe lângă faptul să încercați să îi contactați telefonic, ei de obicei răspund mai repede la e-mailuri. Trebuie să aveți un tabel nominal cu toți angajații care în această perioadă au fost pe baricade, cu pontajul și cu pregătirea fiecăruia. Dacă este nevoie de prezentarea altor documente, agenția vă va contacta. Trebuie să insistați, pentru că au foarte multe cauze în această perioadă”, a declarat viceprimarul Clujului.
Procedura de acordare a stimulentului, în aer
Anca Mercea, reprezentantă a Asociației de Protejarea și Ajutorarea Handicapaților Neuropsihice a intervenit, arătând că s-a adresat agenției, care i-a răspuns că încă nu există proceduri pentru acordarea stimulentelor.
„Și noi ne-am interesat de această problemă săptămâna trecută și au zis că deocamdată nu există proceduri și ne anunță în momentul în care se elaborează. Deci, deocamdată nu se poate rezolva nimic”, a spus aceasta.
Boc „Voi avea o discuție cu președintele acestei agenții”
Primarul Emil Boc a promis că se va adresa conducerii Agenției Județeane de Plăți și Inspecție Socială pentru a facilita comunicarea dintre aceasta și comunitatea clujeană.
„Asta este treaba noastră de aici înainte, așa cum ai sesizat, ca noi, ca autoritate a statului, să cerem să colaborăm și să facem operabile aceste proceduri. Simțul de jurist îmi spune că norma trebuie să fie clară, să nu mai necesite nimic altceva, dar nu le-am citit și nu mă pot pronunța. Voi avea o discuție cu președintele acestei agenții”, a spus edilul Clujului.
Guvernul oferă 2.500 de lei stimulent de risc de infectare cu COVID-19
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 43/2020 prevede acordarea stimulentului de risc de infectare cu COVID, de 2.500 de lei brut pe lună, cadrelor medicale și auxiliare din spitale, dar și personalului din domeniul asistenţei sociale şi comunitare, din cabinetele medicilor de familie şi laboratoarele de analize.
CITEȘTE ȘI
Locuințele sociale de pe Ghimeșului, în linie dreaptă. Boc: „Suntem într-o ușoară întârziere, vor fi gata anul acesta”