Actualitate
EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Adrian Crișan, asistent medical pe ambulanță, vede pandemia ca pe o lecție
Polițiști, medici, asistente, pompieri, voluntari, toți luptă în aceste zile și își pun sănătatea în pericol pentru binele nostru. Adrian Crișan este asistent medical generalist la Serviciul de Ambulanță Cluj, iar în ultimele luni a luptat în prima linie cu coronavirusul.
Adrian Crișan, asistent medical generalist în Cluj-NapocaAdrian Crișan are 45 de ani, iar ultimii 24 de ani din viață i-a dedicat salvării oamenilor, fiind nu doar asistent medical generalist pe ambulanță, ci și una dintre persoanele care se ocupă de pregătirea și formarea personalului.
Adrian are o familie, iar în toată perioada pandemiei, de câte ori a avut o misiune, s-a gândit la cei dragi, atât ai săi, cât și a pacienților.
„Și pacienții au familii, au pe cineva care îi așeaptă acasă. Eu m-am gândit mult la copil că, până la urmă, copiii sunt tot ce rămân după noi în viața asta”, a mărturisit asistentul medical.
„Pentru câteva secunde, totul s-a oprit”
Viața pentru oamenii care lucrează la Serviciul de Ambulanță nu a fost ușoară nici înainte de pandemie. Apelurile erau multe, oamenii de multe ori dificili, iar programul, de multe ori, nu se termina în momentul în care ajungeau acasă. Misiunile veneau una după alta, dar, în momentul în care a fost anunțat adevăratul pericol cauzat de pandemie, Adrian spune că parcă lumea s-a oprit în loc.
„Volumul de muncă este mare, a fost și înainte de pandemie. Există stres, există probleme, clinicile sunt împărțite, pacienții trebuie transferați dintr-o parte în alta. Cazuri și muncă a fost întotdeauna. Însă, în momentul în care a venit această pandemie a părut că pentru câteva secunde, totul s-a oprit din cauza fricii oamenilor, câteva secunde raportat la o viață de muncă. După aceea, totul a revenit la normal”, a mărturisit asistentul.
„Am învățat să trăim cu pandemia”
Munca pe care o face un asistent medical nu este una ușoară, iar pandemie, din cauza măsurilor suplimentare de protecție, din cauza noilor protocoale și proceduri, a făcut munca să fie și mai grea.
„Nu a fost o prioadă ușoară și nu este nici acum. Încă trăim în pandemie și învățăm să trăim cu ea. Ne-a influențat viața fiecăruia, mai ales cea privată, dar în cele din urmă a fost o lecție pentru noi, în ceea ce privește pregătirea în astfel de situații, în care am învățat cum să acționam. Eram pregătiți și înainte, dar nu am mai fost implicați în astfel de cazuri. A mai fost acel scurt episod cu Ebola și atunci am fost pregătiți, dar apoi am luat și mai multe măsuri să fim pregătiți. Așa a venit acest coronavirus care ne-a pus în față tot ce trebuia să facem, cum să abordăm pacientul, cum să ne echipăm, cum să ne dezechipăm, dezinfectare, decontaminare, protejarea pacientului, a noastră, a aparținătorilor. A fost mult de lucru, a fost o perioadă stresantă, a durat puțin până am reușit să facem lucrurile să funcționeze, a trebuit să ne adaptăm cu protocoale și proceduri. A fost o situație care a apărut brusc și nimeni nu se aștepta la așa ceva”, a explicat Adrian Crișan.
Pandemia i-a speriat pe oameni
Cu toate că, în general, oamenii care apelează la Serviciul de Ambulanță așteaptă o salvare, un miracol, în aceasă perioadă, unii clujeni i-au primit cu rețineri pe salvatori.
„Neplăceri avem și când nu e pandemie, Dacă apar, dar oamenii sunt diferiți, diferite caractere, diferite situații, fiecare reacționează în alt mod și nu au fost probleme extraordinare, dar a fost acea panică ce s-a instaurat în momentul în care pe toate canalele media a aparut informația despre această problemă. Fiecare om a reacționat diferit. Unii voiau să fie consultați, dar ne întrebau dacă am fost testați, dacă avem ceva, dacă sunt șanse să îi contaminăm. Alții, în schimb, ne așteptau cu brațele deschise. Ține de fiecare persoane în parte, nu putem generaliza”, a spus asistentul medical.
O muncă grea, îngreunată de echipamentul de protecție
În aceste luni, Adrian Crișan a interacționat de multe ori cu pacienți care erau pozitivi cu COVID-19. Teama a fost doar la început, așa că și-a făcut treaba, îngreunată doar de echipamentul de protecție, mai mult și mai strict. Adrian a transportat la spital pacienți asimptomatici, dar și pacienți în stare gravă, care tânjeau după o gură de aer.
„Am avut pacienți critici, pe care îi transferam de la o clinică la alta, care nu pot respira, care trebuie ventilați, aspirați, cărora li se administrau medicamente. A fost dificil fiindcă eram echipați, ne era cald, transpiram. Tot ce făceam în mod normal, acum trebuie făcut cu viziere, combinezon, mănuși. Nu a fost foarte ușor, dar nici ceva ieșit din comun. Nu e plăcut, dar trebuie să ne asumăm ceea ce facem la locul de muncă și la bine și la greu”, a adăugat bărbatul.
Adrian Crișan duce o greutare mare pe umeri, fiind răspunzător de viețile multor persoane. Cu toate acestea, în timp ce pandemie, privește cu încredere spre viitor.
„Lumea nu se oprește cu pandemia de COVID-19, orice ar fi. Trebuie să mergem înainte și să învățăm să ne protejăm atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru, să ne splăm pe mâini, să purtăm mască, să pătrăm distanța”, a concluzionat asistentul medical.
CITEȘTE ȘI:
EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Un jandarm de doar 24 de ani are grijă de clujeni, să fie în siguranță în timp de pandemie
CITEȘTE ȘI:
EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Pompierii, în lupta contra-cronometru. Mihai Iacob, ofițerul care a coordonat echipele de intervenție în perioada pandemiei