Actualitate

A doua zi de Crăciun: Soborul Maicii Domnului. Ce să nu faci în 26 decembrie?

În 26 decembrie se sărbătorește atât a doua zi de Crăciun, cât și Soborul Maicii Domnului. Ce nu e bine să faci în această zi?

 

 


Biserica o prăznuieşte în cea de-a doua de Crăciun pe cea care a dat naştere lui Hristos Dumnezeu, Maica Domnului.

 


Există o serie de restricții pe care dacă nu le respecți, se spune că în anul următor nu vei putea obține tot ce îți dorești.

Ce este Soborul Maicii Domnului?

Soborul sau Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu reprezintă adunarea la slujbă a credincioşilor în cinstea Maicii Domnului, potrivit regulii ca a doua zi după marile praznice să se facă pomenirea acelor persoane sfinte care au contribuit la eveniment sau care sunt în directă legătură cu el.


Soborul Macii Domnului este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc, închinate Sfintei Fecioare Maria. De asemenea, este una dintre cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria, care datează încă din secolul al V-lea.

Soborul Maicii Domnului a devenit model de sărbătoare şi pentru alţi sfinţi precum Soborul Sfinţilor Ioachim şi Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinţilor Arhangheli. Semnificația este că adunarea cea cerească se uneşte cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfinţenia Sa.


Ce nu ai voie să faci pe 26 decembrie?

În ziua de 26 decembrie există anumite reguli care trebuie respectate. Dacă ele sunt încălcat, persoana în cauză nu va avea noroc în anul care urmează.

Printre restricții se numără interzicere înjurăturilor în această zi, a bârfelor și umilirilor. Dar și alte lucruri care s-ar încadra în această categorie. Așadar, în această zi trebuie să încercăm să fim mai calmi și buni.


Un alt lucru care trebuie evitat este munca. Conform datinilor creștine, dacă muncești în a doua zi de Crăciun nu vei mai avea nicio zi liberă în anul următor. Totodată, spălarea hainelor trebuie evitată în această zi pentru că apa trebuie folosită doar pentru vindecarea rănilor.

În locuințele în care cresc fete „de măritat” trebuie să se toarcă și nu coase. Dacă se toarce, fetele ar putea rămâne nemăritate.

CITEȘTE ȘI:

Tradiții și obiceiuri Crăciun 2020. Ce nu e bine să faci de Crăciun

 

abonare newsletter