Actualitate

Petiție pentru extinderea rețelei de TROLEIBUZE, la Cluj. Ce TRASEE sunt propuse?

Peste 100 de clujeni au semnat deja o petiție prin care se solicită Primăriei Cluj-Napoca și Companiei de Transport Public extinderea rețelei de troleibuze.

 

 


Peste 100 de clujeni cer primăriei crearea de noi linii de troleibuz, printr-o petiție online. Ei propun extinderea rețelei de troleibuz pe străzile Liviu Rebreanu, Aleea Băișoara și Pasajul Mărăști, pe Calea Turzii dar și la Aeroport.

 


„Cu niște investiții minime pentru extinderea rețelei de troleibuz pe străzile Liviu Rebreanu, Aleea Băișoara și zona Pasajului Mărăști s-ar putea electrifica linile 33, 34 și 48. Proiectul există, însă trenează fără niciun motiv de luni bune.

De asemenea o extindere vitală prevăzută și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este cea spre cartierul Zorilor pe traseul Calea Turzii-Strada Observator ceea ce ar duce la electrificarea linilor 35, 46B și 50, linile 35 și 46B reprezentând principalele linii spre Cartierul Zorilor un cartier cu o densitate mare a populației atât datorită blocurilor de locuințe cât și a căminelor studențești din Campusul Observator. În plus prin reactivarea liniei de la Aeroport până în zona Pasajului Dezmir s-ar putea electrifica și linia 8”, se arată în textul petiției.


Extinderi propuse și în Mănăștur

O altă extindere sugerată de inițiatorii petiției este cea spre cartierul Mănăștur, prin electrificarea liniilor 9, 24 și 24B, acestea fiind printre cele mai aglomerate linii de pe axa est-vest.

„Nu în ultimul rând o extindere extrem de importantă ar fi pe sectorul Grădini Mănăștur – Calea Florești – Strada Bucium/Vivo Cluj Napoca. Astfel 3 linii extrem de importante de autobuz 9, 24 și 24B ar putea electrificate. Linia 24B este una dintre cele mai aglomerate linii de pe axa est-vest.


Toate extinderile enumerate mai sus sunt prevăzute în Planul de Mobilitate Urbane durabilă, astfel fiind perfect compatibile cu un proiect din finanțare europeană care să conțină toate lucrările necesare”,

Susținătorii petiției arată că extinderea rețelei de troleibuz ar duce la reducerea poluării, dar și a costurilor de exploatare.


Patru linii noi de troleibuz în 2020, în Cluj-Napoca

Patru noi linii de troleibuz au intrat în funcțiune în anul 2020, în Cluj-Napoca.

Linia 23 de troleibuz a înlocuit transportul cu autobuze pe ruta Piața Mihai Viteazu - Bulevardul Muncii. De asemenea, au mai fost introduse liniile 2(cart. Mănăștur – P-ța Gării), 10 (cart. Gheorgheni – Bd. Muncii), 14 (cart. Mănăștur – Bd. Muncii).

Transport public 100% ecologic până în 2028

Primarul Emil Boc a anunțat că nu doar municipiul Cluj-Napoca, ci întreaga zonă metropolitană va avea transport în comun 100% nepoluant, până în anul 2028.

Promis inițial pentru anul 2026, obiectivul municipalității de a ajunge în întregime la transport public în comun electric, nepoluant va fi atins în anul 2028, estimează primarul Emil Boc. El a menționat că termenul a fost extins deoarece atât flota care deservește municipiul Cluj-Napoca, cât și autobuzele care asigură transportul în comun în zona metropolitană vor trebui să fie nepoluante.

CITEȘTE ȘI

25 de troleibuze nou-nouțe au pornit la drum. 50% din flota CTP, nepoluantă

 

abonare newsletter