Actualitate

Medic de profesie, vlogger din pasiune! Paul Oargă explică cum funcționează sistemul medical. Interviu VIDEO

Medicul care duce oamenii în interiorul spitalelor și le explică cum funcționează lucrurile în sistemul medical din România. Povestea lui Paul Oargă, medic de profesie și vlogger din pasiune.

 

 


Paul Oargă este medic rezident pe secția de ATI, dar în același timp este și vlogger. El a început acum un an un proiect pe YouTube prin care arată oamenilor adevărul din spatele ușilor de spital. A reușit să strângă o comunitate de 13.000 de oameni, care mereu stau cu sufletul la gură atunci când postează.

 


Într-un interviu pentru monitorulcj.ro, Paul a povestit cum este să lucrezi pe secția de ATI, dar și ce anume ar schimba el la sistemul medical din România.

Medic de profesie, vlogger din pasiune

Paul și-a dat seama că poate să aducă o contribuție oamenilor prin diferite video-uri care să arate lucruri care nu sunt atât de mediatizate. A fost voluntar 6 ani pe SMURD, loc în care a văzut to felul de cazuri și a înțeles cum funcționează sistemul.


„Sunt o persoană destul de deschisă când vine vorba despre lucrurile pe care le fac și le povesteam prietenilor mei despre toată treaba asta cu medicina din România. Am lucrat ca și voluntar timp de 6 ani pe SMURD și mi se părea foarte tare ceea ce făceam. Mereu când povesteam ceva le captam atenția și atunci mi-am dat seama că pot face treaba asta la o scară mult mai mare și să îmi aduc contribuția pe partea asta de transparență”, a declarat pentru monitorulcj.ro Paul Oargă.

Inițial a existat o frică pentru că unii oameni ar fi putut interpreta diferit cele spuse de el, dar cu toate astea, Paul a ales să fie transparent și să împărtășească ceea ce trăiește cu oamenii.


„Oamenii trebuie să știe că medicii nu sunt o sectă care țin niște secrete ascunse. Mi-am dat seama că eu făcem parte din ambele lumi, și din lumea medicilor dar și din lumea oamenilor simpli și am conștientizat că pot să fac asta. M-am gândit de foarte mult timp să fac treaba asta, doar că îmi era frică de ceea ce o să creadă oamenii despre mine, medicii sau chiar colegii”, a spus Paul.

Medicul ce prezintă lucrurile de suprafață ce trebuie să le știe oricine

Nu întotdeauna a primit mulțumiri și aprecieri, dar acest lucru este normal în online. Paul mereu a avut acest dar de a vorbit deschis în fața unei camere, iar acest lucru a fost plusul pe care îl are față de mulți oameni care poate au o experiență mult mai vastă.


„Am avut un feedback mixt. Dar este o reacție normală și nu am acuzat pe nimeni care a făcut asta. Eu eram la început, nu știam foarte multe dar nici nu vorbeam foarte multe despre medicină. Erau lucruri de suprafață pe care ar trebui să le știe omul care nu este în domeniu. Mulți colegi cred că s-au simțit mult mai îndreptățiți să facă asta, și pe bună dreptate, pentru că aveau mai multă experiență, doar că eu eu am darul acesta de a vorbi deschis în fața camerei. Cred că sunt omul potrivit pentru asta, am și cunoștințe medicale dar am și deschiderea asta în fața unei camere de filmat”, a explicat medicul rezident.

Ultimul său video a fost filmat la Unitatea de Primiri Urgențe Cluj (UPU), iar el a prezentat care sunt cazurile urgente și de ce uneori oamenii sunt nevoiți să aștepte și trei ore până a fi consultați. El dorește să prezinte și lucrurile bune din sistem, dar mai ales eroii care nu ies în față: medicii de la UPU.

Filmulețul l-am închiat într-o manieră pozitivă. Suntem sătui de critici. Este adevărat că sistemul nu este perfect, dar cred că ar trebui să încercăm să vedem și lucrurile bune din acest domeniu. Hai să prezentăm și oamenii care sunt eroi și expereințele plăcute de la un spital. Știu foarte multe persoane care au supraviețuit datorită implicării personalului de la primiri urgențe. Lucrurile nu sunt atât de mediatizate, iar eu dacă am o comunitate atât de frumoasă în spate m-am gândit să fac eu asta. Am avut și critici dar și mulțumiri. Era normal să primesc și critici, atunci când faci ceva în online și primești doar feedback pozitiv, unde greșești: ori nu ești destul de transparent ori nu te adresezi unui număr mare de oameni”, a explicat Paul Oargă.

UPU- eroii din spatele ușilor de spital

Medicii duc o luptă foarte grea, iar pe lângă ceea ce vedem noi, ei au alte responsabilități despre care nu se vorbește atât de mult. Totul trebuie făcut ca la carte, iar tu ca medic, nu ai voie să fii obosit mai ales într-o unitate de primiri urgențe pe tură de seară.

„Sunt tot felul de cazuri în care unii medici nu și-au făcut datoria, dar la UPU Cluj nu s-a întâmplat asta. Mereu oamenii de aici și-au făcut datoria și m-am bucurat enorm că am avut de la cine să învăț. Stresul și oboseala este foarte mare, medicii care lucrează pe tură de seară sunt foarte obosiți, iar nimeni nu fură o oră de somn. Sunt multe situații non-urgente, dar tu le tratezi ca fiind urgențe și îți dai tot interesul. Trebuie să fii foarte atent, iar dacă îți scapă ceva este vina ta. Un lucru pe care nu îl vede lume este mormanul de acte care trebuie făcute de medic. Efectiv, tu trebuie să treci totul pe foaie, de la ce simptome are până la ce medicament i-ai oferit și de ce anume. Foile astea îți ocupă mult timp, iar oboseala se va simți foarte tare”, a povestit medicul rezident.

Paul a spus că pregătește noi materiale pentru ca oamenii să înțeleagă din ce în ce mai bine cum funcționează acest sistem: „Vreau ca lumea să vadă dincolo de ceea ce este prezentat. Filmulețul din UPU nu este singurul, mai am câteva proiecte la care lucrez”.

De trei săptămâni, secția de ATI este plină!

Paul lucrează acum pe secția de terapie intensivă la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. De când lucrează aici, secția a fost mereu plină, iar oboseala se resimte.

„Eu sunt pe secția de ATI de la Boli Infecțioase, la câteva ore se face o centralizare în care spunem câte locuri libere avem, câți pacienți intubați avem. De trei săptămâni, de când am venit aici este plină secția. Încercăm să facem tot posibilul ca să fie bine. Nu ținem bolnavii mai mult decât trebuie, doar că trebuie să ne asigurăm că bolnavul poate să iasă de pe secție fără să apară complicații. Stresul cel mai mare nu este pe mine, pentru că eu sunt doar rezident, dar observ cum stau lucrurile”, a povestit Paul Oargă.

Paul dorește să filmeze și secțiile de ATI pe viitor, tocmai ca oamenii să poată observa întradevăr cum stau lucrurile. Cu toate acestea, el trebuie să fie mai prezent ca medic, nu ca vlogger.

„Avem tot felul de dispozitive care ajută pacienții să respire, așa cum ar face un ventilator. Îmi pare rău că lumea nu vede exact ce se întâmplă acum și reacțiile astea de „lasă că nu este atât de rău” sunt ușor de zis atunci când nu ești acolo. Eu sper ca pe viitor să pot intra cu camera de filmat și pe secțiile de ATI pentru a arăta ce se întâmplă acolo. Doar că treburile acestea necesită timp și trebuie să am puțin tact. Sunt primele mele săptămâni la Boli Infecțioase, iar scopul meu principal nu este YouTube-ul ci medicina, să am grijă de bolnavi și să îmi aduc contribuția”, a spus medicul rezident.

Gândirea logică pe primul loc, sentimentele pe al doilea

Empatia este foarte importantă, însă cu toate acestea, medicul trebuie să gândească foarte logic pentru a salva un pacient. Paul se bucură că acum lucrurile sunt diferite, iar relația dintre medic și pacient este una mult mai bună. Motivația pe care o oferă un medic unui pacient, îi poate salva viața.

„Sunt atent să empatizez cu pacienții conștienți și să le explic fiecare lucru pe care îl facem ca să îl salvăm. Mă bucur să văd că lucrurile s-au mai schimbat în ultimii ani. Când eram în facultate vedeam că pacientul nu era întrebat pentru fiecare chestie, iar acum am ajuns și ne-am modernizat atât ca gândire cât și ca practică. Tot ceea ce facem trebuie explicat. Este important să stabilești o legătură cu pacientul conștient și să nu fii un bloc de gheață în fața lui. Noi motivăm pacienții să lupte pentru viețiile lor. Partea grea a trecut, iar ce urmează va fi ca un maraton, pentru că tratamentul acestei boli care implică pneumonia virală pe care o face virusul COVID este de lungă durată, iar lucrurile se așează în timp”, a explicat Paul.

Conducerea afișează ceea ce oamenii doresc să vadă

Sistemul medical din România are nevoie de îmbunătățiri, iar Paul ar începe cu transparența lucrurilor, doar că publicul încă nu este pregătit. De multe ori conducerea livrează ceea ce oamenii doresc să vadă, spune medicul.

„Aș schimba câteva lucruri la sistemul medical, adică aș vrea să fim mai deschiși cu ceea ce se întâmplă, doar că publicul românesc încă nu este pregătit pentru așa ceva. De asta trebuie să dau cu lingurița, pentru că dacă le dau totul deodată, s-ar putea să interpreteze diferit. Oamenii de multe ori își imaginează că lucrurile merg perfect, iar pentru că există această dorință, cei din conducere trebuie să livreze asta. Orice mic derapaj este exploatat la maxim. Iar atunci este foarte greu să vii tu cu multă transparență atunci când publicul nu este pregătit. Oamenii încă nu văd că noi, în spatele halatului de medic, suntem tot oameni”, spune Paul.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Povestea unei zile la UPU Cluj. Peste 150 de oameni ajung zilnic de URGENȚĂ la SPITAL

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter