Actualitate

Metroul și Centura Metropolitană din Cluj rămân fără fonduri de la PNRR? Emil Boc: „Proiectele merg mai departe”

Cele mai importante proiecte ale Clujului, metroul și centura metropolitană, ar putea rămâne fără fonduri alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Emil Boc asigură că proiectele merg mai departe.

 

 


Potrivit unor informații apărute recent în spațiul public, două dintre cele mai importante proiecte de infrastructură ale Clujului, respectiv centura metropolitană și metroul, nu vor mai primi finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), așa cum era preconizat. Emil Boc nu a negat informația, dar a asigurat că proiectele merg mai departe.

 


Astfel, centura metropolitană ar putea să nu mai primească niciun ban prin PNRR, în timp ce metroul ar urma să primească aproximativ 30% din suma necesară, lucru care ar duce la mari întârzieri în ceea ce privește finalizarea celor două mari proiecte.

Boc: „Finanțările sunt complementare”

Întrebat de jurnaliștii monitorulcj.ro despre situația celor două obiective de investiție, Emil Boc nu a negat zvonurile, declarând însă că proiectele merg oricum mai departe.


„Finanțările sunt complementare: din PNRR și din fondurile structurale, Programul Operațional Sectorial – POS Transport, 2021-2027. Proiectele merg mai departe”, a spus edilul.

Programul Operațional Transport reprezintă cel mai mare program operațional de fonduri structurale și de coeziune - circa 9 miliarde de euro, cu tot cu cei 30% de la statul român, iar ministrul Transporturilor este autoritatea de management.


Metroul era propus pentru finanțare prin PNRR

Ministrul Investițiilor, Cristian Ghinea, declara în luna martie că atât metroul din Cluj, cât și Autostrada A7, Ploiești - Pașcani, care leagă Moldova de București, sunt propuse de Guvern pentru finanțare prin PNRR, programul UE de aproape 30 de miliarde de euro.

Întrebat ce proiect de metrou se dorește să fie finanțat, cel din Cluj sau cel din București, ministrul a răspuns:


„Ambele. În documentul discutat cu Ministerul Transporturilor și cu care vom merge la Comisia Europeană sunt prevăzute investiții în linii noi de metrou la București și Cluj. Domnul Emil Boc m-a asigurat că se va face, dar poate fi împărțit în tronsoane și măcar un tronson sau două să fie gata. Noi raportăm număr de kilometri. Dacă e un risc de întârziere, să putem raporta o bucată din el, să ne luăm banii pe el”, afirma Ghinea, în martie, pentru Economedia.

Care e stadiul proiectului Centurii Metropolitane?

Totodată, primarul Emil Boc a arătat în cadrul unei dezbateri online de luna trecută că centura metropolitană va fi finanțată din fonduri europene în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), termenul limită pentru finalizarea proiectului fiind anul 2026. În momentul de față, în ceea ce privește stadiul proiectului centurii metropolitane din Cluj, studiul de fezabilitate este în curs de definitivare și ar urma să se încheie în toamna acestui an.

„Noi suntem toți în aceeași barcă, toți clujenii, și dacă noi nu ne ajutăm, nimeni nu o să ne ajute. Se punea apoi problema cum va fi finanțat proiectul. Cu noul Guvern PNL și apoi Guvernul PNL-USR, am reușit să includem proiectul în Planul Național de Redresare și Reziliență. La ora la care vorbim, acest proiect este prins în finanțare în PNRR, pachet de conectivitate Autostrada Transilvania Transregio. Aici, rigorile sunt mult mai dure: 2026 – ghilotină.

Intrăm în această logică în care se preconizează că, în 30 aprilie, Uniunea Europeană să își dea un prim acord asupra planului de reziliență și din toamnă, Banca Europeană să intre pe piață, să se împrumute în numele Uniunii Europene și de anul viitor să se treacă la executarea proiectelor. Noi avem ca termen acest an să terminăm studiul de fezabilitate, să încheiem acordul de mediu, să obținem toate avizele ministeriale și hotărârea de guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, astfel încât, anul viitor cel puțin, să putem lansa licitația”, declara Boc, în aprilie.

Cât va costa Centura Metropolitană?

Tot atunci, viceprimarul Dan Tarcea a declarat că investiția s-ar putea ridica la 600 de milioane de euro, însă această sumă ar putea să se schimbe în următoarea perioadă, în funcție de evoluția etapelor proiectului centurii.

„Sumele variază, suntem în momentul de față undeva la 600 de milioane de euro, dar depinde foarte mult și de ultimele detalii pe care trebuie să ni le ofere proiectanții, astfel încât să avem o valoare finală, care va fi stabilită odată cu finalizarea studiului de fezabilitate”, a spus viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

Care este stadiul proiectului metroului din Cluj?

În ceea ce privește stadiul proiectului care prevede construirea metroului de la Cluj, Primăria municipiului a anunțat la finalul lunii trecute că a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul metroului. Perioada de implementare a proiectului este de aproximativ 6 ani, urmând ca metroul să fie finalizat complet la finalul anului 2026. Se preconizează că investiția va ajunge la aproximativ 1,3-1,5 miliarde de euro fără TVA, metroul urmând să aibă 19 stații.

Neacordarea banilor prin PNRR ar putea însă schimba ori cel puțin îngreuna implementarea proiectului așa cum a fost stabilit inițial, 30% din investiția totală pe care o presupune construirea metroului fiind o valoare insuficientă pentru a acoperi costurile pe care le-ar presupune construirea a 19 stații.

„Traseul liniei de metrou ușor începe din depoul suprateran aflat la vest de Florești. Primele trei stații deservesc zone de locuințe de densitate medie din Florești, iar apoi stațiile 4 și 5 deservesc zone multifuncționale într-o dinamică dezvoltare, desfășurate în jurul ancorelor viitorul spital regional de urgență și respectiv centrul comercial Vivo. Stațiile 6, 7 și 8 deservesc cartierul Mănăștur (cea mai densă zonă de locuințe din oraș), iar apoi linia urmează magistrala rutieră vest-est, traversând centrul orașului, până la Piața Mărăști.

De aici, o ramură a liniei continuă înspre zona industrială Muncii, asigurând și legătura cu calea ferată și viitorul serviciu de tren metropolitan, iar o altă ramură deservește cartierele Gheorgheni și Sopor. Întreaga linie este în subteran, cu excepția racordului de tranziție de lângă depou”, se arată în documentația pusă la dispoziție de municipalitate în luna aprilie.

CITEȘTE ȘI

Clujenii, nemulțumiți de traseul Centurii Metropolitane prin Parcul Colina. Boc promite amenajarea parcului „pe 5, 6, 7, 8 hectare, care vor rămâne”

Ultimele Stiri
abonare newsletter