Actualitate
Cluj-Napoca a devenit, timp de trei zile, Capitala Digitalizării. Boc: „Sper că Clujul va deveni următoarea Estonie”
Zeci de invitați au luat parte joi, vineri și sâmbătă la conferința „Orașe si comunități – viziune 2030”, desfășurată la Cluj-Napoca, în format hibrid.
Evenimentul la care au participat primari, printre care și Emil Boc, reprezentanţi ai Guvernului şi parlamentului, ambasadori, reprezentanţi ai mediului de business şi ai universităţilor urmărește punerea în practică a unui plan de digitalizare a întregii administraţii publice din România și crearea unui parteneriat eficient între instituții, „aşa cum este la Cluj-Napoca”.
Conferința s-a desfășurat în mod hibrid, atât fizic, în mai mule locații din Cluj-Napoca, cât și online, fiind organizat de Asociația SMARTiCITY și jumptosmart.ro, pentru promovarea orașelor smart, „smart cities”. Dezbaterile din cadrul conferinței au fost moderate de Camelia Spătaru, președinta Asociației SMRTiCITY.
„Astăzi (vineri - n.red.) este ziua dedicată digitalizării, tranziție către orașele digitale. Vom vorbi despre potențialul digitalizării, despre orașele digitale și interconectate, despre rolul comunicării cu cetățenii din orașele smart și implicarea cetățenilor în proiectelor orașelor și vom atinge un alt proiect important, «Cluj-Napoca, the Silicon Valley of Eastern Europe». De asemenea, vom aborda un subiect discutat ieri, economia circulară și rolul hidrogenului, pe care o să încercăm să îl introducem și astăzi, pentru că toate au legătură”, a declarat Camelia Spătaru.
Primarul Emil Boc a vorbit, în cadrul dezbaterii de vineri, intitulată „Tranziția Digitală: Totul la un click distanță”, procesul de transformare digitală prin care trece Primăria Cluj-Napoca, arătându-și admirația față de Estonia, printre cele mai digitalizate țări de pe continent.
„Sper că Clujul va deveni următoarea Estonie. Doar pentru naștere, căsătorie și divorț să mai mergi la primărie. Astăzi 99% din taxe se pot plăti online la Cluj și ne dorim ca toate actele să poată fi emise digital, din iulie să ieșim public să spunem că primăria poate face asta. Am achiziționat deja 870 de semnături digitale pentru toți funcționarii cu răspundere, dar degeaba ne transformăm noi digital dacă cu alte autorități nu putem comunica digital. Suntem frustrați și noi, și cetățenii”, a declarat Emil Boc, în cadrul conferinței.
„Lista rușinii” pentru autoritățile „codașe” la digitalizare
Primăria Cluj-Napoca își propune ca, anul acesta, să realizeze interconectarea tuturor bazelor de date, astfel încât o informație cerută despre cetățean să poată fi găsită de funcționari, iar clujenii să nu mai fie puși pe drumuri pentru a obține avizele de la instituțiile subordonate.
„Pentru parcare, astăzi nu am voie să pătrund în baza de date a Registrului Auto Român, să văd dacă e în regulă mașina. Altfel, cetățeanul care nici nu știe dacă va primi loc de parcare, se enervează pe bună dreptate pentru că îl pun să umble după acel aviz. Vom putea face această verificare automat, însă în baza unor protocoale individuale încheiate cu anumite instituții publice. Nu există un cadru unitar la nivel de stat”, a mai spus primarul.
Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea, prezent la conferința dedicată orașelor inteligente, a anunțat că vor face publică o listă a rușinii în care vor fi cuprinse acele autorități publice care nu respectă Ordonanța 38 privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităților și instituțiilor publice.
„Din momentul în care această politică publică va fi publicată în Monitorul Oficial, nicio instituţie publică din România nu va mai avea nicio scuză atunci când vine vorba de digitalizare”, a spus președintele ADR.
Rolul implicării cetățenilor în digitalizarea unui oraș
Despre rolul implicării cetățenilor, a mediului universitar și a firmelor private în procesul de transformare digitală a unui oraș a vorbit, în cadrul conferinței, Ovidiu Cîmpean, directorul de Dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca și coordonatorul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).
„Digitalizarea nu este neapărat un scop în sine, ci este un mijloc prin care vom putea să oferim o viață mai bună cetățenilor. Prin digitalizare ne dorim să fim mai aproape de clujeni, să aibă o relație directă, confortabilă cu administrația publică și să îmbunătățim proiectele publice, politicile publice și calitatea vieții clujenilor. În procesul de realizare a strategiei, am încercat să implicăm câte mai mult clujenii, firmele de IT, au existat multe întâlniri cu toți cei interesați, iar în acest moment, strategia se află în dezbatere publică, urmând ca după aprobarea strategiei, să intrăm în implementarea proiectelor”, a afirmat Ovidiu Cîmpean.
„Înțelegem miza pe care transformarea digitală o reprezintă pentru viitor”
Allen Coliban, primarul municipiului Brașov, prezent la conferință prin platformele online, a spus că administrațiile locale trebuie să furnizeze infrastructura digitală care să stea la baza dezvoltării orașelor viitorului.
„Cred că toți primarii de municipii și de orașe mari înțelegem miza pe care transformarea digitală o reprezintă pentru viitor. În acest context foarte schimbător și greu predictibil, cred că este foarte important pentru administrațiile locale să nu se concentreze doar pe a folosi ce avem în prezent din punct de vedere digital, ci în a crea context pentru dezvoltarea ulterioară, pentru că, dacă e să facem o sumă a proiecțiilor asupra viitorului de la această masă, probabil că vom atinge câteva puncte comune, respectiv nevoie de joburi și de resursă umană calificată în zona IT-ului și a tehnologie. Vorbim despre nișe care devin din ce în ce mai importante și pe care administrațiile locale pot să le susțină, dacă vin cu elemente de strategie și de viziune. Cred că acesta este rolul nostru într-o lume care trece mult mai rapid de la material către imaterial. Suntem cu toții datori să punem pe masă lucruri care țin de imaterial, lucruri care țin de o infrastructură digitală, de felul în care orașul dezvoltă domeniile acestea”, a declarat primarul Brașovului.
CITEȘTE ȘI