Actualitate
Restricții de circulație în centru, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Vezi ce evenimente vor avea loc
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi marcată marți, la Cluj, printr-o serie de evenimente specifice. Primăria anunță restricții de circulație pe străzile Universității și Avram Iancu.
Restricții de circulație în centru, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Vezi ce evenimente vor avea loc
Primăria Cluj-Napoca anunță închiderea circulației rutiere marți, 15 martie 2022, cu ocazia manifestărilor publice organizate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, pe str. Universității și str. Avram Iancu, între orele 13.30 – 14.30.
Instituțiile maghiare din Cluj organizează marți, 15 martie, o procesiune prin centrul municipiului, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Aceasta va include o slujbă religioasă, depuneri de coroane și momente comemorative.
Procesiunea va începe la ora 10:00, când participanții vor porni din fața Institutului Teologic Protestant, spre Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail” din Piața Unirii, unde va avea loc ceremonia religioasă. Ulterior, aceștia se vor îndrepta spre str. Avram Iancu, pentru depunerea de coroane de flori la plăcuța comemorativă de pe fostul Hotel Biasini, în incinta căruia a fost cazat, în 1848, poetul revoluționar maghiar, Petöfi Sándor.
De la ora 17:00, tinerii vor pregăti un spectacol muzical de poezie în memoria evenimentelor din 15 martie, unde vor prezenta și cea mai mare Kokárda din lume, realizată cu mâinile lor. La ora 18:15, este programată o conversație comemorativă cu Levente Benkő, redactor-șef al Revistei Culturale, în perioada 1948-1990, pe tema „Transilvania în lumina revoluțiilor noastre”.
Evenimentul se va încheia cu un concert festiv al Orchestrei Filarmonice Naționale Maghiare. Acesta va începe la ora 19:00.
Ziua marchează începutul Revoluției din 1848
15 martie este sărbătorită ca fiind Ziua maghiarilor de pretutindeni. Sărbătoarea are loc atât în Ungaria, cât şi în comunităţile de maghiari din diaspora.
Ea marchează începutul Revoluției din 1848: în 15 martie 1848, locuitorii celor două orașe maghiare despărțite de Dunăre, Buda și Pesta, azi capitala Ungariei, Budapesta, au ieșit în număr mare pe străzi, scrie VeDem Just. Oamenii erau sub impresia revoluțiilor declanșate în Paris și în Viena. Liderii revoluționari, în frunte cu Lajos Kossuth, care era avocat și jurnalist maghiar, au formulat o proclamație cu 12 puncte. Cu sprijin țarist, austriecii aveau să înfrângă Revoluția.
În România, conform ultimului recensământ din anul 2011, populaţia de etnie maghiară înregistrată a fost de 1.227.600, ceea ce reprezintă 6,5% din populaţia ţării noastre.
Deşi în spaţiul public autonomia maghiară este un concept fals perceput ca o cedare de glie, Constituția Românei consacră în art. 3 alin. (1) că „Teritoriul României este inalienabil”, ceea ce înseamnă că nu vom putea vorbi niciodată de înstrăinarea teritoriului, ci mai degrabă despre convieţuirea în principii şi valori comune cu toate comunităţile etnice aflate în România.
CITEȘTE ȘI: