Administrație

Ce vor clujenii prin bugetare participativă? Ultimele zile pentru depunerea proiectelor!

Ultimele zile pentru depunerea propunerilor în cadrul procesului de bugetare participativă. Zeci de propuneri au fost depuse deja și urmează să fie analizate, într-o primă fază, din punct de vedere al eligibilității.

Ce vor clujenii prin bugetare participativă? Ultimele zile pentru depunerea proiectelor! FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca Ce vor clujenii prin bugetare participativă? Ultimele zile pentru depunerea proiectelor! FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Data de 3 iulie este ultima zi pentru depunerea propunerilor în cadrul procesului de bugetare paticipativă. Zeci de clujeni și-au depus deja proiectele și așteaptă următoarea fază a proiectului - evaluarea din punct de vedere al eligibilității. 

 


În perioada 4 iulie - 2 octombrie va avea loc analiza proiectelor, iar din 3 octombrie în 6 noiembrie, clujenii își vor putea exprima votul pe proiecte. Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele domenii: Alei, trotuare şi zone pietonale; Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; Spații verzi și locuri de joacă; Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); Infrastructură educațională și culturală; Oraşul digital.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Cetățenii pot depune câte un proiect pentru fiecare din cele 6 domenii menționate mai sus. Valoarea fiecărui proiect nu trebuie să depășească 400.000 euro (TVA inclus). Persoanele care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizate cu mediul online vor putea înscrie propuneri de proiecte în perioada 14 iunie - 3 iulie, cu sprijinul Primăriei.  La Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” va fi amenajat un birou unde, în fiecare zi din perioada de depunere (de luni până vineri), între orele 10:00 - 17:00,  funcționari ai Primăriei vor ajuta cetățenii să depună proiecte pe platformă și vor oferi informațiile necesare. Vor fi luate în considerare doar propunerile care sunt depuse prin intermediul platformei.


Vă prezentăm, în continuare, care sunt proiectele propuse de clujeni pentru îmbunătățirea calității vieții în municipiu:

Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației

  • Extindere linie autobuz 27 către Florești - estimat 50.000 de euro: Extinderea liniei 27 cu câteva staţii în Floreşti pentru descongestionarea măcar parţială a traficului care trece prin cartierul Grigorescu. Este unul din cartierele cele mai apropiate de Floreşti prin care trec sute şi mii de navetişti şi singurul cartier care nu are o legătură directă cu Floreşti. Ca propunere, linia 27 are o rută scurtă până la gară, iar prin extinderea acesteia se poate face legătura între Floreşti-Cluj-Baciu.
  • Grădina botalică deschisă - 110.000 de euro: Printr-un parteneriat între Primăria Cluj-Napoca și Universitatea „Babeș-Bolyai”, se va crea un sistem automatizat de acces cu turnicheți, în minim 5 zone adiacente: Str. Pasteur nord, Str. Pasteur sud, str. Ceahlău, curtea Observatorului Astronomic, str. Alexandru Borza, str. Republicii - astfel facilitând accesul persoanelor în Grădina Botanică din oricare latură a acesteia.
  • Siguranța traficului auto, velo și pietonal - 0 euro: zona cuprinsa de str. Rasaritului nr. 50 si str. Henry Barbusse nr. 101 sunt intotdeauna autovehicule stationate pe o banda de circulatie, desi sectorul este marcat cu indicatoare ce interzic oprirea.
  • Transport gratuit în comun - 400.000 de euro: Transport gratuit pe mijloacele de transport in comnu pentru toate persoanele care platesc impozit local (proprietate sau masina/alt mijloc de transport) in municipiul Cluj-Napoca.
  • Piste velo protejate în intersecții și sensuri giratorii - 5.000 de euro: Propun modificare intersectiilor cu un tipar deja dovedit si folosit in tari precum Olanda. Practic, se creeaza niste protectii in curbe, iar biciclistii traverseaza intersectia pe langa zonele dedicate trecerilor de pietoni, beneficiind de aceeasi prioriate sau semaforizare ca si pietonii. De asemenea, intersectia va fi traversata de catre biciclisti, intotdeauna ca un sens giratoriu. Un biciclist care vrea sa faca stanga in intersectie, nu va mai trebui sa intre in trafic alaturi de automobile.
Piste velo protejate în intersecții și sensuri giratorii. FOTO: bugetareparticipativa.ro
  • Lipsă vizibilitate stânga în intersecția str. D.D.Roșca spre str. Făgetului - 100.000 de euro.
  • Pista pietonala de biciclete pe malul Pârâului Becaș - 100.000 de euro: Propun amenajarea unei piste pietonale si de biciclete pe malul paraului Becas incepand din Borhanci pana la Baza Sportiva Gheorgheni care va conecta zona Borhanci cu viitorul Parc Est.
  • Pistă de biciclete pe Bulevardul Nicolae Titulescu - 10.000 de euro: Pentru a facilita deplasarea cu bicicleta în Cluj-Napoca propun amenajarea unor piste de biciclete pe Bulevardul Nicolae Titulescu pe sensul de mers Cipariu - Interservisan. Acest proiect a fost propus de mult ori, el fiind câștigat în 2017 dar implementat parțial pe un singur sens de mers. 
  • Parking supraetajat pentru Aleea Snagov, Herculane, Borsec, Slănic, Unirii: În zona acestor străzi nu există un parking supraetaj. Toate aleile sunt pline de autovehicule si garaje pe post de depozitare. Aceasta zona are nevoie imediata de un parking. Clujul prezinta un dezechilibru din acest punct de vedere.
  • Prioritizare alocare parcări: Solicit ordinea de alocare/ analiza a dosarelor de solicitare pt parcari sa fie dupa motor: 1 - electrica/ hibrid, 2- benzina, 3- motorina.
  • Interzicerea stanelor/oieritului pe teritoriul Zonei Metropolitane Cluj - Stânele ar trebui interzise pe acest teritoriu prin emiterea unor Hotarari de Consiliu Local.
  • Înființare sens giratoriu/ intersecție semaforizată str. Voroneț – Bd. Muncii - 1.000 de euro: Prin acest proiect se propune infiintarea unui sens giratoriu sau instalarea de semafoare la intersectia strazii Voronet cu Bulevardul Muncii, in contextul urbanizarii si dezvoltarii intense a zonei din ultimii ani.

Infrastructură educațională și culturală

  • Deschiderea şcolilor pe timp de vară - 10.000 de euro: Deschiderea şcolilor pe timpul vacanţei de vară, atât a spaţiilor interioare, cât şi a curţilor pentru activităţi educative şi recreaţionale pentru toţi elevii.

Amenajare spații publice (mobilier urban, iluminat public etc.)

  • Iluminat modern și sigur pe Bulevardul Muncii - 150.000 de euro: Fiind un drum care deserveste trafic greu dar de-a lungul caruia exista si locuinte cat si institutii publice, pe care adesea se gasesc animale domestice si salbatice scapate de sub control, este imperios necesara protejarea pietonilor cat si pasagerilor din autovehicule. Iluminarea pe ambele sensuri de mers cu iluminat modern este primul factor care ar putea reduce numarul de accidente, inainte de nenumaratele semafoare si radare de pe aceasta stradă, care este si poarta de intrare in oras.
  • Amenajare spațiu zona Pod IRA - 100.000 de euro: Proiectul urmărește reamenajarea spațiului aflat lângă podul IRA prin interzicerea parcării din prezent și plantarea de copaci, montarea mobilierului urban precum bănci, spații de relaxare, corpuri de iluminat dar și gazon și pavaje.
  • Gard viu în centru - 50.000 de euro: Propun ca de-a lungul trotuarelor sa fie plantate garduri vii incepand de la borduri, trebuie sa se tina cont de latimea trotuarului. Astfel 30 cm trebuie decopertati pentru a planta gard viu, acesta ar creste pana la 60 cm inaltime. Dacă decopertăm 40 cm atunci gardul ar crește undeva la 120 cm înălțime, iar la 50 cm am avea gardul pana la 200 cm. 
Un clujean propune Gard viu în centrul Clujului. FOTO: bugetareparticipativa.ro
  • Mini teren de baschet - 400.000 de euro: Practicarea sportului în aer liber în cartier.
  • Realizare gard de vegetatie în jurul punctelor gospodarești/ de colectare deșeuri - 500 euro:  În urma implementării proiectului de ingropare a punctelor gospodaresti, aceste locuri au ramas descoperite, oamenii depozitand si langa punctele de ingropare deseuri. Pentru a revigora peisajul urban și pentru a oferi o perdea de vegetatie in jurul punctelor de colectare, este necesara plantarea de copaci, tuia si alte tipuri de vegetatie care sa ascunda aceste zone.
  • Casa apei – un oras responsabil - 70.000 de euro: Prin proiectul „Casa Apei - Un oras responsabil!” se dorește realizarea unui distributor public de apă potabilă refrigerată și/sau impregnată cu CO2 (plată și carbogazificată) unde concitadinii să-și umple singuri propriile sticle. Acest proiect public ar fi o premieră în România, are o importanță majoră asupra comunității, dar și asupra mediului înconjurător având în vedere noile directive europene referitoare la reducerea poluării cu materiele din plastic.
Un clujean propune reducerea cantității de plastic folosit prin amplasare unor „Case ale apei”. FOTO: bugetareparticipativa.ro

Spații verzi și locuri de joacă

  • Dezvoltarea zonei de nord 6,5 km: parc, grădiniță, școală spre Chinteni - 150.000 de euro: Pe o distanță de 6,5 km între „Broasca Verde” ( Auchan Iris ) și intrarea în comuna Chinteni sunt multe lipsuri, anume: parc, grădiniță, școală, cel putin o nouă arteră destinată circulației spre/dispre Cluj-Napoca, legătura cu centurile din Cluj-Napoca: spre Apahida și spre noua centură înspre Florești / Gilău. Toate acestea se pot realiza în vecinătatea „Centrului Regional de Excelență pentru Industrii Creative”, care este situat undeva la jumatatea distantei de 6.5 km, și acolo era planificată o zonă rezidențială.
  • Belvedere pe Tăietura Turcului - 200.000 de euro: Dealul din dreapta Taieturii Turcului se află în proprietatea publică a orașului și ar merita să fie pus în valoare pentru beneficiul oamenilor. Amenajarea acestui spațiu se poate face cu resurse financiare minime. O balustradă de siguranță din lemn, scări de lemn, câteva camere de supraveghere a zonei și iluminat public ar transforma acest loc nefolosit în unul de reper pentru clujeni și pentru toți vizitatorii săi.
  • Parc în Bună Ziua - 20.000 de euro: Este o necesitate un parc în Bună Ziua. Se construiesc din ce în ce mai multe blocuri, dar nu ai loc exact unde sa te plimbi. Vad mereu părinții plimbându-se pe trotuarele nou făcute dar sunt destul de periculoase având în vedere ca sunt și multe accidente pe strada.
  • Relocări/replantari de copaci, în loc de tăieri - 200.000 de euro: Un echipament necesar si util, intr-un oras unde parcurile, zonele verzi sunt in expansiune continua.
Relocări/replantari de copaci, în loc de tăieri, printre propuneri. FOTO: bugetareparticipativa.ro
  • Parc pentru câini - 1.000 de euro: Spațiu amenajat pentru plimbarea și joaca câinilor.
  • Amplasare automate hrana pentru rațele din parc - 3.000 de euro: Pentru cei hotărâți să hrănească rațele, multe automate mici, discrete, sa fie plasate strategic în tot parcul, care vor distribui, pentru 1 leu sau 50 bani, o mână de alimente sănătoase.
  • Garduri verzi de protecție în parcuri - 50.000 de euro: Plantarea sau completarea gardurilor verzi de protectie si umbrire in jurul parcurilor, in special a celor care sunt langa strazi intens circulate. Soiul plantat este neaparat sa nu fie alergen, sa nu necesite toaletari frecvente si sa fie (in timp) la o inaltime de minim 1.5 m.
  • Ceas solar - 30.000 de euro: În Europa occidentală, cadranele solare sunt întâlnite deseori ca piese de mobilier urban, atrăgând privirea trecătorilor. Ca o abordare inovativă pentru modernizarea peisajului citadin, propun amenajarea unui cadran solar pe domeniul public al municipiului nostru. 
  • Modernizarea locurilor de joacă - 400.000 de euro: montare covor absorbant acolo unde este iarba/ lânga aparate și bănci.
Modernizarea locurilor de joacă, printre propunerile clujenilor. FOTO: bugetareparticipativa.ro

Alei, trotuare și zone pietonale

  • Trotuar Aleea Negoiu – Mănăștur - 100.000 de euro: transformarea străzii în zonă share space, cu pavaj, ca mașiniile să nu poată crește viteza prea tare.
  • Regenerare Urbană FSPAC - 100.00 de euro:  Proiectul propus se refera la desființarea parțială a parcărilor rezervate pentru FSPAC și regenerarea urbană a spațiului prin: continuitatea trotuarului, amplasare bănci, plantare copaci, parcare biciclete/trotinete, îmbunătățirea iluminatului public, amplasarea unor cosuri de gunoi pe 4 fracții, crearea a cel puțin două locuri de parcare destinate persoanelor cu handicap.
  • Abonament parcare în cartiere pe zone - 100.000 de euro: Parcarea in cartiere ar trebuie sa fie doar pe baza de abonament pe o anumita zona, sau cu plata la oră, de Luni pana Sambata intre orele 07:00-19:00. Concret, in acest interval, orice masina parcata pe spatiul public, fie are abonament, fie plateste parcare la ora. As propune deci eliminarea locurilor numerotate si introducerea unui abonament valabil pe o anumita zona, unde isi are resedinta proprietarul automobilului. 
  • Parking Aleea Tazlău, Mănăștur - 400.000 de euro: Pe strada Tazlău din Mănăștur se află foarte multe mașini parcate pe un teren neamenajat. În perioadele ploioase mașinile care ies de acolo murdăresc strada cu noroi. Terenul are o suprafață destul de mare.
  • Înălțarea cablurilor electrice care pot și atinse cu mâna pe străzi - 10.000 de euro: Identificarea locatiilor unde cablurile electrice ( sau de telefonie/internet) sunt atat de joase incat pot fi atinse si pot fi un pericol pentru trecatorii de pe strada si inaltarea acestor cabluri conform standardelor.

Orașul digital 

  • Îmbunătățirea mesajelor digitale și acustice din mijloacele de transport - 400.000 de euro: anunțurile vocale și afișajele să fie oferite și în limba engleză; monitoarele din autobuz să fie capabile să afișeze conexiuni cu alte linii de transport și timpii de sosire în stație; afișarea în autobuz al timpului programat de plecare, bazat pe orarul liniei, în capetele de linie unde se așteaptă plecarea cu călătorii în autobuz; programarea de anunțuri „smart” care să ofere o senzație plăcută călătorilor, cum ar fi un mesaj de bun-venit la pornire, mesaj de rămas-bun, mesaje de interes pentru turiști, monitoarele extra-wide, să afișeze periodic și harta liniei cu poziționarea live a autovehiculului.
  • Numere verzi la imobilele eficiente energetic - 50.000 de euro: Similar cu numerele verzi la masinile electrice, pentru casele nZeb sau case pasive certificate, cu o eficienta ridicata, pentru recunoastere se pot oferi numere verzi similar masinilor electrice.
  • Senzori de sunet in zone rezidentiale - 100.000 de euro: Sa se instaleze senzori care masoara volumul sonor in zone rezidentiale si nu numai. Datele date de seonzori sa fie monitorozate de autoritati. In cazul in care limitele legale sunt frecvent depasite, autoritatile sa se autosesizeze si sa ia masuri.

Infrastructură educațională și culturală

  • Fertilizare in vitro compensată până la 45 de ani - 3.000 de euro: tatul deconteaza Fertilizare in Vitro pana la 40 de ani si neaparat cuplu. Am inteles ca din fondurile locale se poate compensa pana la 45 de ani si nu neaparat cuplu. In Bucuresti asa este. Ar putea fi si in Cluj, copiii nascuti urmand sa plateasca o viața taxe si impozite.
  • Curățenie și sănătate în fiecare grădiniță și creșă publică - 120.000 de euro: Curățănie, grădiniță și creșă cu puterea apei. Praful umed nu zboară.
  • Oameni și locuri - 400.000 de euro: Amplasarea de panouri de fontă pe care să se inscripționeze stema municipiului, urmată de un titlu și de 100-150 de cuvinte despre un monument, o personalitate, o zonă de importanță în istoria Clujului. Titlul va avea și transcrierea în Braille. Unde se consideră, se poate include la final și o schiță reprezentativă.
  • Amenajarea terenului de sport la Colegiul Tehnic Transporturi Transilvania - 200.000 de euro: Amenajarea terenului de sport , prin amplasarea unui covor sintetic si a aparatelor de fitness, pentru elevi.
  • Propunere de amenajare a unor trasee turistice cu trovanți - 5.000 de euro: Ideea proiectului e de a scoate în evidență concrețiunile gresoase de Feleac și de a le transforma în atracții turistice. Se merge pe varianta de traseu tematic educațional, de tip interactiv. 

CITEȘTE ȘI:

Cum vrei să arate Clujul? A început o nouă ediție a procesului de Bugetare participativă

Ultimele Stiri
abonare newsletter