Administrație

Dacă solul de la Pata Rât e contaminat, de ce n-ar fi și apa?

Credeați că odată cu închiderea depozitelor de deșeuri de la Pata Rât și din județ se termină cu poluarea? Epurarea levigatului de la Pata Rât a dus la contaminarea solului și posibil și a apei!

 

La începutul lunii, Monitorul de Cluj scria că Agenția pentru Protecția Mediului susține că la Pata Rât există, printre altele, o contaminare cu hidrocarburi din petrol, iar Consiliul Județean (CJ) va plăti peste 134.000 de lei fără TVA pentru realizarea unui proiect de decontaminare a terenului.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

La o săptămână distanță, forul județean achiziționează servicii de monitorizare post închidere a depozitelor de deșeuri neconforme Pata Rât, Dej și Câmpia Turzii, valoarea estimată totală a contractelor fiind de 84.620 lei fără TVA (peste 17.000 de euro).

Contractul e prevăzut a se încheia pe 2 loturi și anume: Lot 1 – Servicii de monitorizare post închidere a depozitului de deșeuri neconforme Pata Rât - valoarea estimată a contractului ridicându-se la 28.000 lei fără TVA: Lot 2 – Servicii de monitorizare post închidere a depozitelor de deșeuri neconforme Dej și Câmpia Turzii - valoarea estimată a contractului fiind de 56.620 lei fără TVA.


Și pentru a nu se trezi că plătește pentru lucrări suplimentare, așa cum s-a întâmplat în trecut, din cauza diferenţelor între momentul întocmirii documentaţiei de atribuire şi momentul semnării acordului contractual (vezi închiderea depozitului de deșeuri Pata Rât și suplimentările acordate în repetate rânduri firmei Nord Conforest), Consiliul Județean are un mesaj pentru cel care va pune mâna pe contract:

„Se recomandă ca ofertanul să viziteze amplasamentul pentru a evalua pe propria răspundere cheltuială și risc, datele necesare elaborării ofertei”.


Ce speră să (nu) se găsească în apă?

Potrivit caietului de sarcini, în ceea ce privește depozitul de la Pata Rât, trebuie să fie verificată calitatea apei freatice prin analize de laborator.

„Urmare a finalizării lucrărilor de execuție la închiderea depozitului neconform de deșeuri Pata Rât și realizarea recepției la terminarea acestor lucrări, a fost emisă autorizația de gospodărire a apelor (februarie 2021) privind folosința de apă: monitorizarea postînchidere deposit deșeuri Pata Rât. Monitorizarea va fi realizată numai de către persoane specializate în acest domeniu și presupune monitorizarea indicatorilor de calitate ai apei din puțurile realizate prin proiect. Calitatea apei freatice se va monitoriza prin prelvarea periodică de probe (semestrial) și prin analizarea lor într-un laborator specializat pentru următorii parametric: PH, amoniu, nitriți, fosfați, cloruri, sulfați, plumb, metale grele (cupru, zinc etc). Frecvența măsurătorilor se va efectua la interval de 6 luni după primul an până la expirarea perioadei de monitorizare”, se arată în documentul citat.


Taluz cu probleme?

Consiliul Județean susține că se va face și inspecția vizuală a depozitului unde „se vor urmări scurgerile de apă pe taluz, crăpături în taluz, deversări pe taluz”.

„De asemenea, se vor monitoriza apele pluviale evacuate din depozite în rețeaua hidrografică locală, suma metalelor grele nedepășind 2 mg/l. Se va monitoriza și stabilitatea depozitului prin urmărirea vizuală a aspectului depozitului (crăpături, denivelări, prăbușiri care pot să apară), măsurători topografice la reperi montați pe deposit, studii de evaluare a stării de siguranță a depozitului de deșeuri”, transmite instituția.


Cât privește depozitul de deșeuri de la La Câmpia Turzii, „pentru a evidenția influența depozitului asupra apei de suprafață, se impune recoltarea de probe din rigola de colectare a apei pluviale înainte de descărcarea în râul Arieș”.

Solul din depozitul de deșeuri de la Para Rât e contaminat!

Consiliul Județean va plăti pentru servicii de investigare teren Pata Rât unde este amplasată stația de epurare de la depozitul de deșeuri Pata Rât. Valoarea estimată a contractului este de 134.000 lei fără TVA; durata contractului fiind de 3 luni.

„Consiliul Județean Cluj este deținătorul prin contracte de închiriere a unei suprafețe de teren de 5525 mp pe care a fost amplasată o stație de epurare în vederea epurării levigatului din depozitul de deșeuri Pata Rât. Această stație de epurare a fost operate de către SC Process Engineering SRL. În urma finalizării contractului de servicii privind epurarea levigatului de la depozitul de deșeuri Pata Rât s-au comandat analize de sol. În urma verificării analizelor, Agenția pentru Protecția Mediului a comunicat faptul că există o contaminare cu hidrocarburi din petrol și sunt prezenți în zonă și alți contaminanți chiar dacă nu se ating pragurile de alertă. Agenția de Protecția Mediului a transmis Consiliului Județean să realizeze investigații specifice pentru identificarea zonei de decontaminare, să realizeze proiectul de decontaminare și supunerea acestuia procedurilor de acord de mediu”, susține conducerea Consiliului Județean.

CITEȘTE ȘI:

Festivalul Khetane de la Pata Rât, un mod de a arăta „comunității rome propria ei bogăție”: „Nu e un festival de manele, e mai mult de atât”

Gunoiul de la Pata Rât nu va mai fi transferat în CMID. Primăria caută soluții inovatoare ca să neutralizeze rampa

Incendiu puternic la Pata Rât: „Clujule, nu uita, Pata Rât e fața ta!”. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter