Administrație

Lucrările din centrul Clujului, în întârziere. Boc: „Sper să putem recupera”

Lucrările la strada Universității sunt în întârziere. Șantierul de pe Mihail Kogălniceanu și de pe străzile adiacente trebuie finalizate în octombrie.

Lucrările din centrul Clujului, în întârziere. FOTO: Diana Cîmpean/ monitorulcj.ro Lucrările din centrul Clujului, în întârziere. FOTO: Diana Cîmpean/ monitorulcj.ro

 

 


Lucrările de pe strada Universității sunt în întârziere, a anunțat primarul Emil Boc, marți, într-o conferință de presă. Edilul a arătat că întârzierile ar putea fi recuperate, astfel încât lucrările pe întreg șantierul străzii Mihail Kogălniceanu și a celor adiacente să fie finalizate în luna octombrie, confrom termenului contractual.

 


„Sperăm să rămânem în termenul standard, de sfârșit de octombrie, pentru finalizarea proiectului de pe strada Universității. Recunosc că în acest moment, avem o ușoară întârziere, sper să o putem recupera în perioada imediat următoare. Da, în acest moment avem o ușoară întârziere, dar încă, sper, suntem în cadrele generale ale proiectului. Evident că nu putem depăși finalul anului. La străduțele din jur nu sunt probleme. Șantierul va fi gata în octombrie în totalitate”, a arătat primarul Emil Boc. 

Tot marți, edilul a anunțat că arborii maturi de pe Universității vor rămâne aici și după modernizarea străzii. Astfel, doar doi arbori tineri vor fi mutați.


Dispare parcarea de pe Universității

Obiectivul de investiții cuprinde lucrări pentru strada Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente - Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu și strada Iuliu Maniu.

Prin proiect, municipalitatea urmărește creșterea calității spațiului public, „o componentă cheie pentru ceea ce înseamnă calitatea vieții în municipiu”.


Proiectul prevede pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi în aria menționată, pe care accesul pentru mașini să fie deschis doar riveranilor sau în situații de urgență, prioritate având bicicliștii, care vor putea circula la comun cu pietonii, în așa numitul concept de „shared space”.

Detalii tehnice privind proiectul de pietonalizare

  •  Suprafață carosabilă/pietonală/pistă biciclete (shared space): 25.001 mp și 4.134 mp pentru strada Iuliu Maniu
  •  Suprafață spațiu verde (iarbă înaltă): 198 mp
  •  Nr. arbori: 260 buc.
  •  Nr. parcări: 14 buc.
  •  Nr. parcări autoturisme electrice (stații încărcare): 4 buc.
  •  Nr. locuri parcare biciclete: 113 buc.
  •  Nr. stații încărcare biciclete electrice: 7 buc.

Tronsonul străzii M. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaál Gábor va fi transformat în baza conceptului de „grădină urbană” prin eliminarea pavajului și gazonului degradat. Acestea vor fi înlocuite de un multistrat de pietriș compactat și stabilizat.


Valoarea totală a proiectului finanțat prin fonduri europene este de 48 de milioane de lei - 48.721.315,94 lei (inclusiv TVA pentru categoriile de cheltuieli la care se aplică), adică aproximativ 10 mil. euro. Termenul pentru execuția întregului proiect este de 19 luni de la data demarării lucrărilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Arborii maturi rămân pe strada Universității! Doar doi copaci vor fi relocați. Boc: „Păstrăm toți arborii!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter