Administrație
Proiectul de restructurare urbană a platformei Carbochim, investiție de 65 de milioane de euro în domeniul public, aprobat în Consiliul Local. Emil Boc: „Aduce un spor de calitate în procesul de modernizare a infrastructurii din Cluj”
PUZ-ul de restructurare urbană a platformei Carbochim a fost aprobat, joi, de consilierii locali. Investiția în domeniul public este 65 de milioane de euro.
Planul Urbanistic Zonal de restructurare urbană a platformei Carbochim și a zonelor adiacente, aprobat în Consiliu Local|Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook
Planul Urbanistic Zonal de restructurare urbană pentru platforma industrială Carbochim – Piața 1 Mai – strada Porțelanului s-a aflat luna trecută în dezbatere publică și a trecut de analiza Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului (CTATU) din cadrul Primăriei.
Un proiect de modernizare a infrastructurii urbane
În ședința de Consiliu Local de joi, PUZ-ul de restructurare urbană a platformei Carbochim, Piața 1 Mai – strada Porțelanului, s-a aflat în dezbaterea consilierilor locali, cu implicarea reprezentanților din societatea civilă.
„Încă de acum trei ani, de când acest proiect a intrat în furcile caudine ale administrației locale, am asigurat toată transparența și deschiderea, inclusiv prin ședințele Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului, care au fost publice, astfel încât fiecare să-și exprime părerea, iar experții să se poată pronunța cu privire la fiecare chestiune aflată în analiză.
Acest proiect respectă toate exigențele de legalitate cerute de lege și a fost o preocupare constantă, pe tot parcursul derulării analizei tehnice”, a declarat edilul Emil Boc.
După cum a arătat primarul Emil Boc, restructurarea zonei vine să sprijine proiectul coridorului verde-albastru de pe Malul Someșului, proiect pentru realizarea căruia există un obstacol natural, și anume un bloc de locuințe ridicat fără autorizație. Proiectul de restructurare vine să ofere alternative pentru continuarea proiectelor verzi derulate de administrația locală.
„De asemenea, proiectul răspunde exigențelor din Planul Urbanistic General (PUG) în ceea ce privește încadrarea urbanistică din perspectiva restructurării.
În al treilea rând, acest proiect răspunde exigențelor de corelare cu obiectivele importante ale comunității noastre, mai ales în ceea ce privește culoarul verde-albastru de pe malul Someșului.
În calea realizării coridorului verde-albastru, indiferent că se face sau nu proiectul Carbochim, există un obstacol natural: un bloc de locuințe. Acest proiect vine și sprijină, prin două alternative, continuarea coridorului verde-albastru.
CITEȘTE ȘI:
Regenerarea urbană a platformei Carbochim va pune Clujul pe harta europeană a proiectelor de reconversie. Cum transformă un proiect de regenerare urbană o comunitate?
Culoarul verde-albastru de pe malul Someșului nu poate fi realizat decât dacă dărâmăm un bloc de locuințe construit în anii ’90 fără autorizație. Proiectul de restructurare Carbochim vine să rezolve această problemă cu două alternative. Investitorului privat i s-au aplicat aceleași exigențe de trafic, de infrastructură care se aplică celor care construiesc în oraș”, a explicat primarul Emil Boc în deschiderea ședinței deConsiliu Local de joi.
Investiție de zeci de milioane de euro în domeniul public
Valoarea investițiilor pentru domeniul public, pe care trebuie să le facă investitorul, este de 65 de milioane de euro.
Aceste investiții includ:
*Realizarea unui pod rutier peste râul Someș, cu o tramă de patru benzi, două trotuare, două piste de biciclete și sistem inteligent de semaforizare.
*Realizarea a două poduri pietonale peste râul Someșul Mic, realizarea a două girații pe străzile Porțelanului și Câmpul Pâinii.
*Realizarea de sistematizări/modernizări a străzii Porțelanului.
*Trecerea în domeniul public, cu titlu gratuit, a suprafețelor de tern dezmembrate în vederea regularizării străzilor Porțelanului și Câmpul Pâinii.
*Realizarea unei sistematizări/modernizări a străzii Câmpul Pâinii, între podul nou propus și strada Paris la patru benzi carosabile, bandă de biciclete, trotuare și alveolă pentru stația de transport în comun.
„Din această perspectivă, municipalitatea a impus acele condiționalități pe care le cere oricărui investitor. Această investiție aduce un spor de calitate în ceea ce privește infrastructura care se modernizează într-o zonă importantă a orașului”, a adăugat Emil Boc.
Platforma Carbochim, reintegrată în circuitul urban
Platforma industrială Carbochim, cu activitate redusă, va fi revalorificată și reintegrată în circuitul urban, prin dezvoltarea unui centru de activități, loisir și locuire, printr-un proiect de tip brownfield, potrivit datelor prezentate în Planul Urbanistic Zonal.
Pe platforma Carbochim se va realiza un ansamblu mixt, în centrul căruia va fi un centru comercial de tip mall.
În afara zonei comerciale, se va realiza o zonă rezidențială, reprezentând aproximativ 30% din aria desfășurată totală, orientată spre râul Somesul Mic și o zonă de birouri, la Piața 1 Mai, într-un imobil înalt cu rol de accent.
Zona industrială restructurată va avea funcțiunea predominantă de activități comerciale, locuire colectivă, alimentație publică, activități culturale (cinema, săli de spectacole, club), educaționale (spații pentru cursuri, after school, centru de zi pentru copii, spații de joacă, spații pentru sport dedicate copiilor), administrative, de sănătate și asistență socială, de turism, activități sportive și de întreținere corporală, parcaje etajate sub/supraterane cu servicii conexe, esplanade pietonale, grădini urbane, amenajări pentru activități în aer liber, zone pentru evenimente și alimentație publică în spațiu liber.
O treime din suprafață vor fi spații verzi. Astfel, zona verde, inclusiv culoarul de protecția apelor rezultat prin restructurarea funcțiunilor industriale, va avea funcțiunea predominantă de plantații joase, medii, înalte, sistem de alei și platforme pentru circulația pietonală și velo, mobilier urban, amenajări pentru joacă, odihnă, sport și alte activități în aer liber, construcții de tip pavilionar pentru alimentație publică cu terase exterioare, grupuri sanitare, spații pentru administrare și întreținere, chioșcuri pentru alimentație publică cu caracter nepermanent, elemente pentru comunicări vizuale, lucrari de artă monumentală, permanente sau temporare.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 17 voturi „pentru”, 4 voturi împotrivă și 1 neparticipare la vot.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: