Administrație

Două drumuri județene, modernizate de Consiliul Județean cu bani europeni. Alin Tișe: „O mini-centură a Clujului și acces mai facil în zona turistică Beliș-Fântânele”.

Două drumuri județene importante, cu o lungime totală de peste 30 km, vor fi modernizate de Consiliul Județean Cluj cu bani europeni.

Două drumuri județene, modernizate de Consiliul Județean cu bani europeni. Investiție de peste 63 de milioane de euro|Foto: monitorulcj.ro Două drumuri județene, modernizate de Consiliul Județean cu bani europeni. Investiție de peste 63 de milioane de euro|Foto: monitorulcj.ro

 

 


Consiliul Județean Cluj a semnat contractul de finanțare ce vizează modernizarea, cu fonduri europene, a două drumuri județene, respectiv DJ 170B Topa Mică-Așchileu Mic, în lungime de 5,8 km și DJ 103K Căpușu Mare - Râșca – Beliș, în lungime de 28,6 km.

„O mini-centură a Clujului și acces mai facil în zona turistică”

 „Este o veste extrem de importantă pe care o dăm clujenilor, fiind vorba despre două drumuri strategice. Modernizarea drumului județean 170B, gândit ca o mini-centură și o variantă de ocolire a municipiului Cluj-Napoca, ce va fi pentru prima dată asfaltat, va reduce semnificativ distanța dintre Topa Mică și Răscruci, iar drumul județean 103K asigură un acces facil către zona turistică Beliș-Fântânele”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 


CITEȘTE ȘI: 
Zonele montane din Cluj, mai accesibile pentru turiști. Peste 40 km de drumuri județene, modernizate cu bani europeni.

Licitația pentru execuția lucrărilor urmează să fie lansată de Consiliul Județean Cluj la începutul anului 2025. 

Peste 63,5 milioane de euro pentru modernizarea a două drumuri județene importante

„Avem semnat un contract de finanțare pentru două noi drumuri județene, pe care vrem să le modernizăm. Este vorba despre modernizarea drumului județean Căpușu Mare până la intersecția cu drumul național de la Beliș. 


Contract de finanțare de peste 63 de milioane de euro semnat de Consiliul Județean Cluj pentru modernizarea a două drumuri județene importante|Foto: monitorulcj.ro

Este un drum județean modernizat în anul 2009, dar pe care acum vrem să-l extindem la 8 m și să-l facem adecvat pentru traficul care este acum în această zonă. Este o scurtătură folosită de clujeni către zona montană a județului nostru. Drumul va fi lărgit și modernizat, vom realiza un pod nou în zona comunei Râșca și vom dota traseul cu stație de încărcare electrică”, a anunțat, marți, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu. 

„Este un drum de mare însemnătate pentru localnici, dar și pentru clujeni, care face legătura cu zona Beliș și Mărișel. În prezent, mai ales în weekend, drumul este solicitat, aspect pentru care proiectul de modernizare este unul binevenit. Accesul spre zona de munte devine astfel mai facil”, a explicat primarul comunei Căpușu Mare, Iancu Gheorghe. 


DJ 103 K va descongestiona traficul din zona Huedin și va reprezenta o alternativă mult mai scurtă de acces spre zona montană. Drumul județean, cu o lungime de 28 km, va fi modernizat prin intermediul finanțării europene obținute de Consiliul Județean Cluj, în valoare de peste 63 de milioane de euro. 

DJ 170B va funcționa ca o centură pentru zona de nord a Clujului

Cel de-al doilea drum județean, în lungime de 6 km, va fi realizat de la zero, fiind vorba de o prelungire a unui alt drum județean modernizat tot din fonduri europene: Răscruci – Borșa – Vultureni - Așchileu Mic. 


Acest sector de drum va degreva traficul din zona de nord a Clujului și va funcționa ca o centură ocolitoare

„Importanța acestui sector de drum este că va fi ca o centură pentru zona de nord a zonei metropolitane Cluj. Se va putea intra cu trafic greu dinspre zona Bistriței-Dej. 

Va permite accesul direct către Autostrada Transilvania, prin Topa Mică. Și acest drum județean va dezvolta simțitor potențialul comunelor din zona limitrofă a județului Cluj cu județul Sălaj. Și aici va fi stație de încărcare electrică, plus două ecoducte pentru animalele sălbatice. 

CITEȘTE ȘI: 
Drum spectaculos din zona de munte a Clujului, în proces de modernizare. Lucrări de asfaltare pe traseul Finișel-Muntele Rece.

Cel mai important aspect este că va scoate o bună parte din traficul care altfel trebuie să vină prin Cluj-Napoca pentru a ajunge la Oradea. Putem spune că prin crearea acestui sector de drum județean vom contribui semnificativ la diminuarea poluării din zona metropolitană, inclusiv în municipiul Cluj-Napoca”, potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu. 

Potrivit lui Mihai Bogdan, primarul comunei Sânpaul, drumul județean va crea o alternativă pentru comunele din zonă Așchileu – Panticeu și va face legătura cu comunele din sud-estul județului Sălaj. 

„Diferența va fi foarte mare în urma degrevării traficului de pe acest sector important de drum pentru Cluj”, a explicat primarul comunei Sânpaul, Mihai Bogdan.  

Valoarea totală a proiectului de modernizare a celor 34,53 km de drum județean este de 317.056.763 lei, TVA inclus, din care finanțarea nerambursabilă asigurată prin Programul Regional Nord Vest 2021-2027 se ridică la suma de 287.167.325 lei, TVA inclus. Diferența, în cuantum de 29.889.438 lei, TVA inclus, reprezintă contribuția Consiliului Județean Cluj și va fi asigurată pe durata celor 47 de luni de implementare a proiectului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Zonele montane din Cluj, mai accesibile pentru turiști. Peste 40 km de drumuri județene, modernizate cu bani europeni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter