Administrație
Anul marilor proiecte ale Clujului. Emil Boc: „Sunt investiții de peste patru miliarde euro, care vor face diferența”.
2025 poate fi anul marilor proiecte de dezvoltare ale Clujului. „Vor marca cel mai important moment de investiții în infrastructură din istoria Clujului”, spune primarul Emil Boc.
Anul marilor proiecte ale Clujului. Emil Boc: „Sunt investiții de peste patru miliarde euro, care vor face diferența”.|Foto: Emil Boc - Facebook
Primarul Emil Boc spune că anul 2025 va fi anul implementării celor mai mari proiecte din istoria Clujului, în urma investițiilor de peste patru miliarde euro.
„Este anul implementării celor mai mari proiecte din istoria Clujului. În acest an, toate marile proiecte se vor afla în faza de implementare”, a anunțat, miercuri, primarul Emil Boc.
Astfel, lucrările de implementare vor viza proiectul metroului, unde vor începe săpăturile subterane, iar lucrările la centura metropolitană a Clujului vor continua.
CITEȘTE ȘI:
O ofertă pentru tronsonul al doilea al centurii metropolitane. Câștigătorul, anunțat în 2025.
Alte proiecte însemnate amintite de edilul Emil Boc sunt conexiunea Clujului la Autostrada Transilvania, prin Tureni, precum și investițiile la Spitalul Regional de Urgență.
Lucrările pentru electrificarea și modernizarea liniei de cale ferată Cluj-Oradea, cu termen final în iunie 2026, vor avansa substanțial în acest an, în urma soluționării procedurii de expropriere.
Proiectele Clujului în 2025. Boc: „Vor da un nou impuls de dezvoltare”
„Lucrările la metrou au început, iar în acest an urmează să intre «cârtițele» în teren pentru săpăturile subterane.
CITEȘTE ȘI:
«Cârtițele» care vor săpa tunelul pentru metroul din Cluj au ajuns la destinație. Imagini cu utilajele TBM, în Florești.
La centura metropolitană, tronsonul 1 Cluj-Florești va fi gata până la sfârșitul anului 2025. Iar pentru tronsonul doi se va finaliza licitația și va începe partea de implementare a proiectului.
În ceea ce privește proiectul trenului metropolitan, a fost depus proiectul de finanțare pe fonduri europene, urmează evaluarea și semnarea contractului.
La Spitalul Regional de Urgență continuă lucrările și, în consecință, în 2027-2028, când a fost fixat termenul de finalizare, vom avea această investiție fabuloasă pentru Cluj în domeniul sanitar.
CITEȘTE ȘI:
Mai multe asocieri de firme, interesate de realizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj. Valoarea lucrărilor, estimată la peste 2 miliarde lei.
În privința conectării Clujului la autostrada A3, lucrările la conexiunea de la Tureni vor fi gata la mijlocul anului și vom scăpa de o parte din traficul greu care intră în Cluj prin zona Baciu.
Se continuă și lucrările la electrificarea cării ferate Cluj - Oradea, astfel că până la mijlocul anului 2026 proiectul să fie gata. Aici avem și Pasajul de la Tăietura Turcului pentru care, la final de an, au fost aprobate în Guvern exproprierile, proiect ce reprezintă o componentă esențială a întregului tronson de cale ferată Cluj-Episcopia Bihor, care va fi modernizat. Acest proiect va da un nou impuls de dezvoltare, alături de proiectul trenului metropolitan, pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltare urbană, dezvoltare economică și locuri de muncă mai bine plătite în Cluj.
Avem proiecte de peste 4 miliarde de euro, care vor marca cel mai important moment de investiții în infrastructură din istoria Clujului și vor face diferența pentru o lungă perioadă de timp pentru municipiul Cluj-Napoca”, a declarat, miercuri, edilul Emil Boc, în cadrul unei intervenții radio locale.
Un alt proiect așteptat de clujeni, cu impact deosebit asupra biodiversității, este Parcul Est, unde vor fi încheiate procedurile de expropiere, iar ulterior municipalitatea va începe o primă etapă de amenajare a zonei pe o suprafață de 10 hectare de teren.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: