Administrație
Investiţie de milioane de euro, aruncată la gunoi. TETAROM IV nu se mai face în Feleacu
Oficial, Clujul a pierdut şansa unui nou parc industrial. TETAROM IV, care ar fi trebuit construit în Feleacu, nu se mai face. Până la acest moment, Consiliul Judeţean a cheltuit milioane de euro pe lucrări.
Parcul Industrial Tetarom 1
TETAROM IV ar fi urmat să fie construit în comuna Feleacu din județul Cluj pe o suprafaţă de 850.000 mp. Doar că, săptămâna viitoare, consilierii judeţeni vor vota un proiect care are ca scop încetarea acordului de parteneriat dintre Consiliul Judeţean şi comuna Feleacu, în vederea construirii parcului industrial TETAROM IV. Forul judeţean aruncă vina pe Primăria Feleacu pentru nerealizarea proiectului.
Asocierea dintre Consiliul Judeţean Cluj şi comuna Feleacu datează din decembrie 2011, pe când preşedinte al Consiliului Judeţean era tot Alin Tişe. Între timp, aici s-au cheltuit milioane de lei, bani care, în prezent, sunt pierduţi. Potrivit asocierii, una dintre obligațiile principale ale comunei Feleacu consta în aducerea ca aport în parteneriat, a folosinței terenului în suprafață de 850.000 mp. situat în comuna Feleacu, sat Vâlcele.
În 2011, Consiliul Judeţean îşi asuma cofinanțarea ridicării parcului industrial cu suma de 17.831.727,10 lei, reprezentând 50% din valoarea totală eligibilă, la care s-a adăugat suma de 8.699.512,20 lei, reprezentând contribuția județului Cluj la cheltuielile neeligibile. De asemenea s-a stabilit că TVA-ul aferent proiectului în valoare de 10.549.295,60 lei, să fie suportat de către județul Cluj.
În 2013, societăţii TETAROM i s-a acordat cel de-al patrulea titlu de parc industrial pe terenul din Feleacu. Noul parc ar fi trebuit construit din fonduri europene, valoarea iniţială a proiectului fiind de 55 de milioane de lei, Clujul urmând a beneficia de o finanțare nerambursabilă de maxim 50% din valoarea totală.
Probleme de execuţie şi bani mai mulţi
Cu o lună înainte să fie arestat preventiv pentru fapte de corupţie, în aprilie 2014 Horea Uioreanu, pe atunci preşedintele CJ Cluj, semna cu firma ACI SA Cluj contractul pentru demararea lucrărilor la Parcul Industrial Tetarom IV. Valoarea contractului se ridica la suma de 36.355.757,95 lei fără TVA. Lucrările la acest obiectiv au fost demarate în data de 15 mai 2014, termenul de finalizare fiind de 20 de luni. O problemă a constituit-o numeroaselor sesizări ale antreprenorului privind omisiunile proiectului, apărând premisele revizuirii proiectului tehnic. Proiectul revizuit genera o majorare a valorii lucrărilor cu aproximativ 12.400.000 lei fără TVA, reprezentând un procent de 37% din valoarea contractului de lucrări.
Ulterior, în 2015, consilierii judeţeni au votat pentru renunţarea la 18 milioane de lei finanţare europeană nerambursabilă pentru realizarea parcului industrial Tetarom IV în Feleacu. Până în momentul renunţării la banii europeni, din bugetul judeţului s-au cheltuit aproximativ 2,5 milioane de lei pentru lucrări la parcul respectiv.
În 2019, Consiliul Judeţean a decis redimensionarea proiectului prin realizarea unei hale pentru IMM-uri (întreprinderi mici şi mijlocii), un drum de acces precum și o stație electrică. Investiția necesară pentru prima fază a proiectului va fi de aproximativ 4 milioane de euro. Doar că potrivit instituţiei nici această hotărâre “nu a fost pusă practic în aplicare, contractul-cadru de asociere nefiind însușit și semnat de reprezentanții comunei Feleacu”.
Câţi bani s-au cheltuit
Potrivit Consiliului Judeţean, până în 2021 instituţia a decontat suma de 9.645.753,28 lei, din care: amenajare teren – 382.058,54 lei; proiectare – 352.160 lei; hală IMM – 2.154.432,54 lei; clădire birouri – 168.799,18 lei; organizare șantier 41.906,44 lei; cheltuieli conexe (pază) – 1.337.100,6 lei; diverse și neprevăzute – 205.025,25 lei; cheltuieli pentru asigurarea utilităților (instalații electrice racord și de incintă) – 5.004.270,73 lei.
“În vederea finalizării şi valorificării acestui proiect, tinând seama și de măsurile dispuse de Camera de Conturi Cluj au fost înaintate o serie de propuneri către UAT comuna Feleacu respectiv menținerea acordului de parteneriat încheiat între județul Cluj și Primăria Feleacu, încetarea prin acordul părților a acordului de parteneriat și trecerea în proprietatea privată a comunei Feleacu a obiectului de investiții în curs, precum şi a echipamentelor electrice achiziţionate sau constituirea de către comuna Feleacu a unui drept de superficie în favoarea Consiliului Județului Cluj, pe o perioadă de 99 de ani, asupra suprafeţei de teren aferentă Halei IMM sau rezilierea acordului de parteneriat, respectiv cu plata unei despăgubiri de către comuna Feleacu, căreia îi este imputată neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor contractuale. Din întreaga corepondență purtată cu comuna Feleacu se poate constata faptul că nu se dorește încheierea unui nou contract de asociere în vederea finalizării acestui obiectiv de investiții și de asemenea nici menținerea acordului de parteneriat încheiat”, susţine instituţia condusă de Alin Tişe.
Ce se va întâmpla în continuare
Cu privire la echipamentele achiziționate în cadrul proiectului, Consiliul Judeţean susţine că acestea “se află în stare de conservare, urmând a fi utilizate în cadrul viitoarelor proiecte verzi ale judeţului derulate prin intermediul TETAROM”.
Primul parc industrial Tetarom I a fost inaugurat în anul 2005 la Cluj-Napoca, iar de atunci au mai fost înființate Tetarom II, tot în Cluj-Napoca și Tetarom III, în comuna Jucu.
CITEȘTE ȘI: