Administrație
Modernizarea Drumului Apusenilor, aproape de final. Lucrările sunt realizate în proporție de 90% FOTO
Lucrările de reabilitare și modernizare derulate pe Drumul Apusenilor au intrat în etapa finală a proiectului.
Lucrările de reabilitare și modernizare derulate pe Drumul Apusenilor au intrat în etapa finală a proiectului./ Foto: Consiliul Județean Cluj
Așternerea primului strat, cel de binder, a fost complet finalizată, lucrările continuând prin turnarea celui de-al doilea strat de asfalt, respectiv cel de uzură.
În acest context, a fost finalizată asfaltarea unui nou sector în lungime de 7 km, după ce, în prealabil, stratul de uzură a fost deja așternut pe alți peste 8 km.
În același timp, se lucrează în ritm susținut la șase din cele șapte poduri situate pe traseul drumului.
Ultimul sector, în lungime de 10 km, va fi asfaltat în perioada imediat următoare. În aceste condiții, stadiul fizic al lucrărilor realizate până în prezent a trecut de 90%.
„Așteptăm momentul încheierii lucrărilor de asfaltare, un pas uriaș către finalizarea întregii investiții. Importanța acesteia, pentru întregul areal al Munților Apuseni, este una aparte, întrucât drumul traversează una dintre cele mai atractive și spectaculoase zone montane ale județului. În plus, vor fi create, în mod evident, noi oportunități reale de dezvoltare economică, socială și turistică”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Lucrările sunt realizate de Consiliul Județean Cluj în cadrul proiectului cu finanțare europeană ce are drept scop conectarea localităților din județele Cluj şi Bihor la Rețeaua trans-europeană de transport TEN-T.
Alianță pentru infrastructură modernă în zona Apuseni
În urmă cu aproximativ un an, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan și președintele CJ Alba, Ion Dumitrel au vorbit despre necesitatea punerii la punct a rețelei de drumuri din Apuseni, în scopul realizării unui circuit turistic și a unui plan unitar de promovare. Dacă județul Cluj a fost „mai harnic” și a asfaltat deja drumul din Apuseni prin Huedin - Răchițele - Prislop - Ic Ponor, până la granița cu județul Bihor, Bolojan și Dumitrel au nevoie acum de șeful CJ Cluj, Alin Tișe, în această nouă alianță, pentru asfaltarea porțiunilor de drum aflate pe teritoriile celor două județe și conectarea la drumul din Cluj.
Potrivit lui Bolojan, obiectivul alianței ar fi modernizarea celor 10 kilometri între Padiș, județul Bihor și Ic Ponor, județul Cluj. De asemenea, axa Nord – Sud Bihor/Cluj – Alba, până la Gârda (DN 75), care ar face zona mult mai accesibilă pentru turiști. Pe scurt, alianța își propune ca drumurile montane cu un potențial turistic uriaș să fie modernizate și conectate, astfel încât Parcul Natural Apuseni să poată fi deschis din toate direcțiile. După Drumul Apusenilor, ce leagă Beiușul de Stâna de Vale și, mai departe, de Coada Lacului – Remeți și Valea Drăganului, ar fi a doua inițiativă pentru aducerea infrastructurii din zona montană la standarde europene.
CITEȘTE ȘI: