Artă & Cultură

Cultura poate să contribuie la starea de bine și la sănătatea angajaților? Centrul Cultural Clujean demonstrează că da.

Ediția din 2023 a Forumului Culture and well-being a explorat modul în care cultura și arta pot să crească starea de bine și sănătatea angajaților, la locul de muncă.

Forumul Culture and well-being: cum poate cultura să crească starea de bine și sănătatea angajaților? FOTO: cccluj,ro Forumul Culture and well-being: cum poate cultura să crească starea de bine și sănătatea angajaților? FOTO: cccluj,ro

 

 


Ediția din 2023 a Forumului Culture and well-being, organizată de Centrul Cultural Clujean în 13 octombrie la Cluj-Napoca, a explorat modul în care cultura și arta pot să crească starea de bine și sănătatea angajaților la locul de muncă. La forum au participat peste 100 de companii, care au aflat de la experți în domeniu informații despre modul în care arta și creativitatea pot contribuit la integrarea conceptelor precum „well-being” și „grijă” în cultura organizațională.

 


Forumul a început cu o prezentare despre legătura dintre artă și sănătate, susținută de Nils Fietje din partea Organizației Mondiale a Sănătății. Apoi, Angelica Postu, fondatoarea Asociației Române de Muzicoterapie și actrița Diana Buluga au povestit despre modul în care arta ne influențează stările, oferind participanților posibilitatea de a experimenta direct aceste efecte, prin momente de muzică și exerciții de improvizație. 

Cultura poate să crească starea de bine și sănătatea angajaților. FOTO: monitorulcj.ro

Experții Călin Hințea, Norbert Petrovici și Rarița Zbranca au vorbit despre importanța stării de bine la locul de muncă, așa cum sunt ele reflectate de cercetări și strategii organizaționale și politici publice. Participanții au aflat și despre modul în care cultura poate fi integrată în organizații de la profesioniști precum Mihai Mateiu, Istvan Lenard, Polona Torkar, Jernej Verbić și Doina Baltaru, care au prezentat proiecte concrete. 


Practici artistice în mediile de lucru

La final, Florin Moroșanu a furnizat informații și oportunități de integrarea practicilor artistice în mediile de lucru, în scopul îmbunătățirii stării de bine a angajaților. În acest sens, Centrul Cultural Clujean a anunțat deschiderea a două workshop-uri pentru angajații companiilor: un workshop de dans dedicat well-being-ului, care explorează diverse tehnici și strategii pentru gestionarea stresului și îmbunătățirea stării de bine generale și un al doilea conceput pentru mamele care se confruntă cu simptome ale depresiei postpartum. 

Cultura poate să crească starea de bine și sănătatea angajaților. FOTO: monitorulcj.ro

„În cadrul forumului din acest an explorăm o nouă dimensiune a conexiunii dintre artă și well-being, discutând despre relația dintre muncă, sănătate și cultură. În realitatea complexă și plină de provocări a lumii contemporane, preocuparea pentru sănătatea mintală și reziliența angajaților devine prioritară pentru companii și organizații. Studiile și experiența practică ne demonstrează că arta și intervențiile artistice pot contribui semnificativ la creșterea stării de bine, reducerea stresului, creșterea rezilienței, îmbunătățirea relațiilor și a atmosferei din mediile de lucru”, a declarat Rarița Zbranca, Directoarea de program a Centrului Cultural Clujean.


În fotografie: Ștefan Teișanu, Rarița Zbranca, Norbert Petrovici, Călin Hințea. FOTO: Florin Moroșanu

În lumea actuală, caracterizată de presiuni constante și provocări omniprezente, integrarea practicilor bazate pe artă și creativitate în îngrijirea sănătății mintale devine mai importantă ca niciodată, mai ales în mediul profesional. Abordările inovatoare aduse de aceste metode nu doar oferă alternative valoroase la abordările tradiționale, ci și deschid noi oportunități pentru explorarea sinelui și a emoțiilor într-un mod profund și conștient. 

Cultura poate să crească starea de bine și sănătatea angajaților. FOTO: monitorulcj.ro

Arta și creativitatea devin astfel mijloace prin care ne putem exprima și înțelege sentimentele, oferindu-ne un canal pentru conectarea cu partea noastră interioară. Fiecare individ își dorește să se bucure de sănătate, fericire și securitate în toate aspectele vieții, inclusiv financiar, profesional și personal. Dat fiind că ne petrecem aproximativ o treime din viață la locul de muncă, este esențial să creăm un mediu pozitiv și sănătos care să influențeze semnificativ atât angajații, cât și angajatorii, precum și relația dintre aceștia.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Studenții străini de la UMF „Iuliu Hațieganu” explorează diversitatea culturală a Clujului

Ultimele Stiri
abonare newsletter