Artă & Cultură
Palatul Elian, unul dintre cei „patru giganți” de pe malul Someșului. Clădirea a fost construită de un negustor de vin. FOTO
În orașul din Inima Transilvaniei există numeroase clădiri care impresionează atât arhitectură cât și poveștile pe care le au în spate. Una dintre aceste clădiri emblematice este Palatul Elian.
Palatul Elian este unul dintre cei „patru giganți” care formează complexul de pe malul Someșului/ Sursa foto 1: Vechiul Cluj - Facebook/Sursa foto 2: VisitCluj
Palatul Elian este unul dintre cei „patru giganți” care formează complexul de pe malul Someșului. Palatul Elian alături de palatele Babos, Berde și Széki, domină colțurile podului de peste râul Someș și veghează asupra locuitorilor.
Edificiul se găsește pe strada Horea numărul 2 și se află pe lista monumentelor istorice din județul Cluj.
Edificiul a fost construit la comanda unui negustor de vinuri
Această clădire a fost construită în anul 1891 în stil Secession, la comanda lui Viktor Elian, un negustor clujean de vinuri. Stilul ahitectural Secession își are originea în Secesiunea vieneză. Stilul a apărut în urma unei mişcări artistice care a luat naștere în anul 1897 la Viena. Mişcarea artistică reunea artişti plastici, graficieni, pictori şi arhitecţi, având denumirea oficială de „Uniunea Artiştilor Plastici din Austria, Secesiune”.
Revenind la Palatul Elian, edificiul seamănă din punct de vedere arhitectural cu Palatul Berde care este situat pe partea opusă a străzii Horea, fiind construită în același stil Secession. Palatul Elian este o bijuterie arhitecturală, având un aer parizian discret cu elemente din inspirația stilului baroc și renascentist. La fel ca celelalte palate care se păzesc podul de peste Someș, edificiul este construit pe trei nivele.
Palatul are trei fațade reunite prin turla octogonală care sunt prevăzute cu ferestre și acoperită cu țiglă de culoare verde și maro închis. Fațadele orientate spre râul Someș și pod sunt reunite de două balcoane, unul afându-se la primul etaj cu coloană de susținere pentru cel de al doilea, iar cel de la nivelul al treilea fiind neacoperit.
În apropierea acestei construcții a fost construit și Palatul Urania, după aproape două decenii, în același stil, iar clădirea a adăpostit primul cinematograf profesionist din Cluj.
Palatul Berde, clădire emblematică a orașului de pe Someș
Palatul Berde, edificiul care se aseamănă din punct de vedere arhitectural cu Palatul Elian, a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea. Această clădire a fost ridicată în perioada anilor 1889-1900. De asemenea, Palatul Berde din Cluj-Napoca este inclus pe lista monumentelor istorice din județul Cluj.
Edificiul a fost construit la comanda unui important om de afaceri al Clujului și anume Samuel Benigni, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj.
Palatul Berde a fost construit în contextul modernizării fostei „Străzi Mari”, devenită ulterior Strada Franz Joseph și în prezent strada Horea.
Clădirea a fost construită în stil Secession cu influențe baroce și neoclasice. Acesta este construit pe trei nivele și impresionează trecătorii cu o turlă pe colțul dinspre strada Horea. Palatul Berde este o bijuterie din punct de vedere arhitectural, impresionând cu detaliile arhitectonice de mare finețe care încadrează ferestrele și cornișa.
Inițial palatul avea altă denumire, iar numele s-a schimbat în Berde după ce posesorul Samuel Benigni a vândut palatul în anul 1902 familiei Berde.
Deși Palatul Berde se află față în față cu Palatul Elian, cele două nu pot fi confundate, deoarece la ultimul etaj al Palatului Berde pe partea axului principal al clădirii, în partea superioară a ancadramentelor ferestrelor se află câte un blazon cu litera B de la Benigni.
Ceea ce puțini știu este că edificiul a fost ultima construcție dintre cele patru palate impunătoare construite pe malul Someșului și care făceau legătura dintre gară și centrul orașului. Chiar și în zilele noastre, Palatul Berde este la fel de impunător ca și în momentul în care construcția a fost finalizată.
Zilnic trecem pe lângă clădiri fără să le cunoaștem de multe ori istoria. Orașul de pe Someș găzduiește atât clădiri cu o bogată istorie și arhitectură, cât și palate care îți taie respirație în momentul în care treci pe lângă ele.
Sursă foto 1: Vechiul Cluj - Facebook
Sursă foto 2: VisitCluj.ro
CITEȘTE ȘI: