Artă & Cultură

Legenda Bisericii Urmanczy, lăcașul de cult care renaște din apele lacului Beliș. FOTO

Probabil mulți dintre noi am auzit de legendele bisericii scufundate din Lacul Cinciș, din județul Hunedoara. Puțini știu că și în județul Cluj se află ruinele unei biserici care ies la iveală doar în zilele foarte secetoase de vară.

În zilele toride de vară, în satul Beliş din judeţul Cluj, de sub lacul de acumulare Beliș-Fântânele îşi face apariţia ruinele unei biserici care datează din secolul XIX/ FOTO: Septimiu Bizo - Facebook În zilele toride de vară, în satul Beliş din judeţul Cluj, de sub lacul de acumulare Beliș-Fântânele îşi face apariţia ruinele unei biserici care datează din secolul XIX/ FOTO: Septimiu Bizo - Facebook

 

În zilele toride de vară, în satul Beliş din judeţul Cluj, de sub lacul de acumulare Beliș-Fântânele îşi face apariţia ruinele unei biserici care datează din secolul XX. Este vorba despre Biserica Urmanczy sau cum mai este cunoscută de locuitori drept „Biserica de sub lac”.


 

Biserica Urmanczy este o atracție turistică și de văzut neapărat, mai ales în lunile secetoase de vară când apa se retrage și clădirea se ridică ca un miracol din apă. Biserica din Lacul Beliș-Fântânele este unul dintre cele opt lăcașuri de cult din România cuprinse de apă, dar este și singurul din țară care se află în întregime pe fundul lacului. aprilie-octombrie.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Biserica a fost construită în anul 1913 de către Ioan Urmanczy și este singura dovadă a existenței vechiului sat Beliș care adăpostea în jur de 1.300 de persoane.

Pe zidurile bisericii se mai pot vedea și în ziua de astăzi, în ciuda faptului că stă de mai bine de 40 de ani în apă, picturile care reprezintă îngeri și fresce biblice. 


Cum a ajuns lăcașul de cult sub ape?

Mulți se întreabă cum a ajuns lăcașul de cult pe fundul  lacului de acumulare Beliș-Fântânele. Totul a început în perioada comunistă când autoritățile au decis mutarea forțată a celor 1.300 de locuitori din vechiul sat Beliș, precum și distrugerea altor lăcașe de cult din sat. 

Motivul acestei decizii majore a fost construirea unui baraj înalt de 92 de metri la Fântânele, sau mai bine zis dezvoltarea și extinderea rețelei de energie electrică. Prin acest proiect se dorea punerea în funcțiune a turbinelor și generatoarelor unei centrale electrice subterane din zona Mărișel prin utilizarea unui tunel subteran de aproximativ 8.475 metri în lungime.


Ruinele Bisericii de sub lac/ FOTO: Vasile Tomi - Facebook

 

Pentru realizarea acestui proiect trebuia ca satele Beliș și Giurcuța de Jos să fie strămutate, acestea aflându-se chiar pe malul Someșului, ajungeau să fie inundate de apele lacului de acumulare.

O parte dintre locuitori nu au vrut să-și părăsească locuințele. Locuitorii care au cedat presiunilor de către autorități au decis să-și părăsească casele,  împreună cu preotul satului au mutat până și osemintele celor dragi în noul sat.

Construirea Barajului Fântânele a durat 8 ani de zile, din anul 1970 până în 1978.

După ce Barajul Fântânele a fost terminat apele au început să înghită lăcașul de cult, iar Biserica Urmanczy a ajuns loc de rugăciune pentru peștii din lac.

Turiștii care doresc să ajungă în zonă trebuie să știe că localitatea Beliș se găsește la aproximativ 77 de km de municipiul Cluj Napoca. Odată ajunși aici curioșii rămân muți de uimire datorită peisajului turistic de-a dreptul impresionant. Accesul spre Beliș se poate face pe drumul european E60 care leagă Oradea de Cluj și Brașov.

Cum se văd ruinele lăcașului de cult în zilele toride de vară/ FOTO: Septimiu Bizo - Facebook
 

Legendele din zona Lacului Beliș-Fântânele

Există multe legende care sporesc frumusețea Lacului Beliș-Fântânele. Bătrânii locului spun că lacul ar fi blestemat pentru că morții nu ar fi trebuit să fie scoși din locul de unde își duceau somnul de veci. 

O altă legendă spune că nu toate mormintele din vechiul sat Beliș au fost strămutate, iar cei care au rămas în vale, astăzi pe fundul lacului, nu se pot odihni în liniște și pace.

Bătrânii locului își aduc aminte că la începutul anilor 2000, un cioban împreună cu oile sale s-ar fi înecat în lac. 

Scafandrii care au mers să-i recupereze cadavrul s-au ingrozit și i-au sfătuit pe localnici să stea departe de apă, mulți ditnre ei mărturisind că au văzut monștri în apă. 

În anul 2010, doi tineri au dispărut pe lacul Beliş - Fântanele, după ce împreună cu un prieten s-au aventurat la o plimbare cu hidrobicicleta. 

Alături de cei doi tineri se mai afla încă o persoană care a reușit să ajungă la mal și a alertat autoritățile. Tânărul care a reuşit să se salveze după ce hidrobicicleta s-a scufundat în lacul Beliş – Fântânele a declarat că ambarcaţiunea s-a răsturnat în timp ce încercau să se schimbe pentru a pedala, iar el s-a agăţat de un buştean care plutea pe lac şi cu ajutorul acestuia a reuşit să înoate până la mal. Potrivit autorităților, trupul unuia dintre tineri a fost găsit la mai bine de 36 de ore de la incident, însă despre celălalt băiat nu se găsesc detalii.

 

CITEȘTE ȘI:

Biserica Calvaria din Mănăștur, o poveste veche de aproape 1000 de ani. FOTO

Palatul Urania, clădirea care a găzduit primul cinematograf profesionist din oraș. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter