Auto

Măsura plafonării prețului RCA, aplicată până în martie 2025

Plafonarea prețurilor la polițele RCA va fi aplicată până la sfârșitul lunii martie 2025.

Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până în primăvara anului viitor|Foto: Depositphotos.com Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până în primăvara anului viitor|Foto: Depositphotos.com

 

 


Guvernul va prelungi aplicarea măsurii de plafonare a prețurilor la polițele RCA pentru încă trei luni, până la data de 31 martie 2025, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern inițiat de Ministerul de Finanțe.

CITEȘTE ȘI: 
Prețurile RCA ar putea crește cu până la 10% în 2025. Măsura plafonării tarifelor de pe piața asigurărilor expiră la finalul lunii decembrie. Transportatori: „Prețul polițelor RCA s-a dublat într-un an”.

Prețurile RCA sunt plafonate din primăvara anului 2023, măsură prin care Guvernul și-a propus să stopeze creșterea prețurilor în urma falimentului Euroins, fostul lider RCA cu peste 3 milioane de șoferi asigurați.


La finalul lunii septembrie, Ministerul Finanțelor a prelungit măsura plafonării tarifelor RCA până la 31 decembrie 2024. 

Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către societățile de asigurare care practică RCA și stabilite conform Hotărârii de Guvern se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe perioada de 3 luni stabilită conform legii. Astfel, se prelungește perioada de aplicare a prevederilor HG 1.326/2023, prin care s-a stabilit că prețurile plafonate ale polițelor RCA sunt valabile și în 2024. Prelungirea plafonării prețului RCA e programată să intre în vigoare la 1 ianuarie.


Modificări legislative pentru asigurările RCA

Potrivit documentului citat, în prezent se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislației naționale privind asigurările RCA care propun a corecta dezechilibrele existente. Este vorba de proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, care cuprinde modificări ale legislației primare menite să elimine decalajele existente și care se află în prezent în dezbaterea comisiilor din cadrul Camerei Deputaților – Cameră decizională, fiind înregistrat în procedură de urgență.

De asemenea, trebuie menționat faptul că BAAR are în analiză modificarea metodologiei de calcul afactorului „N” ce este luat în calcul la încadrarea asiguraților în categoria asiguraților cu risc ridicat.


Totodată, ASF are în curs de elaborare un ghid de bune practici adresat asigurătorilor RCA în vederea creșterii incluziunii financiare, creșterii gradului de cuprindere în asigurarea RCA și îmbunătățirii practicilor asigurătorilor în relația cu proprii asigurați și persoanele prejudiciate.

„Este important de menționat faptul că situația financiară a asigurătorilor este una stabilă în prezent, toate societățile fiind solvabile, având un indicator de lichiditate solid peste cerința legală și înregistrând creșteri semnificative ale portofoliilor astfel, niciun asigurător nu este supus la risc ca urmare a adoptării deciziei de prelungire a HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare. Cu toate acestea există în continuare un dezechilibru major și o serie de disfuncționalități la nivelul pieței de asigurări RCA care urmează a fi corijate în principal prin modificările legislative menționate mai sus”, se arată în motivarea proiectului ce prevede prelungirea plafonării prețului polițelor RCA. 


Prețurile RCA au explodat în decurs de un an

Potrivit reprezentanților transportatorilor, valoarea polițelor RCA a cunoscut o creștere substanțială și a ajuns să se dubleze față de începutul anului, în ciuda măsurii de plafonare aplicate. 

CITEȘTE ȘI: 
Plafonarea prețului RCA, prelungită până la sfârșitul anului

„În acest an, în timp ce atenţia publică era concentrată asupra campaniei electorale, companiile de asigurări au dublat preţurile poliţelor RCA, profitând de o presupusă plafonare ineficientă impusă de Guvernul României, iar ASF nu a făcut nimic pentru a opri aceste acţiuni abuzive ale companiilor de asigurări”, semnala, luni, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Prețurile RCA ar putea crește cu până la 10% în 2025. Măsura plafonării tarifelor de pe piața asigurărilor expiră la finalul lunii decembrie. Transportatori: „Prețul polițelor RCA s-a dublat într-un an”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter