Economie

Medicamente importante, în pericol de a nu mai fi fabricate din cauza costurilor ridicate: „Consecinţele vor fi dramatice”

„Fabricile de medicamente din țară primesc o nouă lovitură: au fost scoase total sau parțial din schema de plafonare a prețului la energia electrică. Consecinţele vor fi dramatice”, avertizează Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

„Fabricile de medicamente din țară primesc o nouă lovitură: au fost scoase total sau parțial din schema de plafonare a prețului la energia electrică.  Consecinţele vor fi dramatice: medicamente necesare pentru pacienții din România ar putea să dispară, ca urmare a costurilor ridicate de producție”, avertizează Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România/ Foto: pixabay.com „Fabricile de medicamente din țară primesc o nouă lovitură: au fost scoase total sau parțial din schema de plafonare a prețului la energia electrică. Consecinţele vor fi dramatice: medicamente necesare pentru pacienții din România ar putea să dispară, ca urmare a costurilor ridicate de producție”, avertizează Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România/ Foto: pixabay.com

 

 


„Fabricile de medicamente din țară primesc o nouă lovitură: au fost scoase total sau parțial din schema de plafonare a prețului la energia electrică.  Consecinţele vor fi dramatice: medicamente necesare pentru pacienții din România ar putea să dispară, ca urmare a costurilor ridicate de producție”, avertizează Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

 


PRIMER, care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară, trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că, fabricile de medicamente au fost excluse total (marii contribuabili) sau parțial (întreprinderile mici și mijlocii) din schema de plafonare a energiei electrice prin ordonanța 119 / 2022, fiind, astfel, obligate să cumpere energie electrică de pe piața liberă, la prețuri și de 6 ori mai mari decât cele din prezent.

Într-un context și așa foarte dificil, în care producția de medicamente este supusă deja presiunii inflației galopante, a prețului la utilități, combustibili, materii prime și materiale, iată că, fabricile care produc medicamente în România, primesc acum o nouă lovitură, fiind scoase din schema de protejare a agenților economici și forțate să cumpere electricitate la prețuri exorbitante.


Reprezentanţii PRIMER subliniază, totodată, și faptul că, producția de medicamente este SINGURUL SECTOR ECONOMIC CU PREȚURI REGLEMENTATE, CARE PLĂTEȘTE DEJA ÎN PLUS O TAXĂ DE SOLIDARITATE, aplicată cifrei de afaceri, mai exact, taxa clawback, de 15%. 

Cu alte cuvinte, odată cu scoaterea acestui sector economic din schema de plafonare, costurile de producție vor crește exponențial, iar medicamentele la prețuri mici, sub 25 de lei, produse în țară, devin nerentabile, producătorii fiind forțați practic să le scoată din producție.


„Consecinţele vor fi dramatice”

Consecinţele vor fi dramatice, avertizează reprezentații PRIMER: va crește substanțial importul de medicamente mai scumpe, iar producția internă de medicamente va fi afectată dezastruos cu efecte negative asupra pacienților, sistemului sanitar și economiei naționale.

De altfel, PRIMER mai semnalează că, produsele importate provin din țări care au deja sisteme de plafonare și / sau compensare a creșterii prețului la utilități.


Drept urmare, autoritățile din România, prin refuzul de a admite rolul strategic al sectorului producției de medicamente, eliminându-l de sub protecția schemei de plafonare a prețului la energia electrică, îl împinge indirect și într-o competiție inegală cu medicamentele importate, care vor avea de câștigat.

Suplimentar, situația riscă să escaladeze și pe fondul deprecierii leului, care va atrage obligația de a reduce suplimentar prețurile la medicamente, ieftinire, care nu va face altceva, decât să agraveze și mai mult situația din prezent.

Față de toate aspectele menționate anterior, PRIMER solicită autorităților ca operatorii economici din industria farmaceutică să fie păstrați în schema de plafonare a prețului la energie electrică, așa cum au fost menținuți cei din industria alimentară, ambele domenii fiind critice pentru aprovizionarea cu nevoi de baza a populației și pentru economia românească.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din ţară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SĂ, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA.

 

CITEȘTE ȘI:

PRIMER trage un semnal de alarmă: „Lipsa de gaze poate aduce consecințe uriașe asupra producției de medicamente”

Taxa clawback, mai distructivă decât OUG 114? Medicamentele româneşti, înlocuite cu cele din import

Ultimele Stiri
abonare newsletter