Economie
România importă masiv lapte și carne de porc. Riscăm o criză alimentară?
În România se discută prea puțin despre riscurile unei crize alimentare, deși importăm 85% din consumul de carne de porc. Și pe piața laptelui se înregistrează importuri însemnate.
cos de consum supermarket/ sursa: depositphotos.com
Siguranța alimentară: România importă 85% din carnea de porc
Chiar dacă la nivel național, în România, putem discuta despre siguranța alimentară din punct de vedere cantitativ, în același timp sunt dificultăți majore în ceea ce privește asigurarea necesarului cu lapte: pe piața internă cantitatea de lapte este insuficientă, astfel încât țara noastră este nevoită să recurgă la importuri masive în acest sector.
„Vreau să cred că nu vom intra într-o criză alimentară”
În plus, deși România exportă cantități însemnate de grâu și porumb, cca 85% din cantitatea de carne de porc de pe piața internă provine din import.
„Este o chestiune despre care în România nu se discută prea mult din această perspectivă a crizei alimentare.
Și eu vreau să cred că nu vom intra într-o criză alimentară, însă datele pe care le avem la nivel mondial sunt îngrijorătoare.
Discutăm pe mai multe paliere: la nivel național, cel puțin în momentul de față, avem această siguranță alimentară asigurată cantitativ.
Deși, și aici sunt probleme majore legate de ceea ce înseamnă necesarul de asigurare cu lapte, pentru că deja nu mai avem lapte pe piață și importăm foarte mult.
Să nu mai vorbesc de faptul că România importă 85% din consumul de carne de porc, deși suntem mari exportatori de grâu și de porumb dar, din nefericire, iată că importăm carne de porc.
Practic, suntem și aici într-o zonă în care apele încep să se tulbure”, a arătat europarlamentarul clujean Daniel Buda în cadrul unei intervenții radio locale.
Alimentele trebuie să fie accesibile pentru consumatori
Problema stocurilor alimentare și a siguranței cantitative de produse alimentare la nivel european sunt asigurate, însă tema accesului consumatorilor la produsele de la raft rămâne problematică.
„La nivelul Uniunii Europene stăm relativ în regulă din acest punct de vedere al cantității alimentelor, dar este foarte important ca aceste alimente pe care le avem să fie accesibile ca preț pentru consumator.
Degeaba ai kilogramul de carne sau litrul de lapte pe raft, dacă consumatorul nu și-l permite”, a afirmat Daniel Buda.
Potrivit datelor citate de europarlamentarul clujean Daniel Buda, deja sunt înregistrate semnale clare privind fenomenul de foamete, precum este cazul Somaliei ori a altor regiuni din zona Africii, context în care Uniunea Europeană poarte fi nevoită să facă față unui nou val de refugiați.
„Trebuie să ne comportăm ca niște actori globali, atât la nigvelul UE, cât și la nivel național, astfel încât să prevenim apariția acestor fenomene de foamete din diverse zone ale globului, deoarece dacă ai un fenomen de foamete în Africa, în câteva săptămăni Uniunea Europeană se poate confrunta cu valuri de migranți în căutarea unei vieți mai bune”, a explicat europarlamentarul Daniel Buda.
De altfel, România este parte a soluției la situația de insecuritate alimentară generată de Rusia și participă activ la eforturile de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina, context în care acționează ca hub regional pentru grânele ucrainene.
CITEȘTE ȘI: