Economie

Oficial, Clujana intră în FALIMENT. Consilierii județeni au votat într-o majoritate covârșitoare

Este oficial. În luna decembrie, fabrica Clujana va intra în faliment. Deja, fabrica simbol a Clujului și-a suspendat activitatea. Clujana are datorii de aproximativ 1 milion de euro către ANAF, furnizori și salarii.

Interior din fabrica Clujana. Sursa foto Facebook Clujana Interior din fabrica Clujana. Sursa foto Facebook Clujana

 

Consilierii județeni au decis intrarea fabricii Clujana în faliment cu 30 de voturi pentru.


În 24 noiembrie, societatea Clujana, prin directorul Oancea Călin, a solicitat aprobarea formulării de către societate a unei cereri, la instanța judecătorească pentru declararea falimentului.

ANAF spune că la data de 17 iunie 2022 societatea figura cu obligații fiscale neachitate în sumă de 3.730.337 lei, pentru recuperarea acestora fiind luate măsuri de executare. Ulterior, în luna octombrie, ANAF a trecut la procedura de valorificare a bunurilor mobile/imobile sechestrate.


Clujana s-a mai aflat în procedură de insolvență, însă în 2020 s-a dispus închiderea procedurii generale a insolvenței și reinserția societății în activitatea economică.

Legea spune că nu se mai poate propune un plan de reorganizare dacă în ultimii 5 ani fabrica a mai fost subiect al procedurii insolvenței, motiv pentru care Clujana nu mai poate beneficia de o nouă reorganizare.


„Falimentul societății nu va produce un impact socio – economic major, în condițiile în care activitatea de producție a încetat deja”, arată Consiliul Județean Cluj.

CITEȘTE ȘI: Fabrica Clujana și-a suspendat activitatea și va intra în faliment până la finalul anului

Fabrica Clujana și-a sistat activitatea de producție și este nevoită să elibereze spațiile din Piața 1 Mai. 


Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, spune că brandul Clujana nu va dispărea, dar că, momentan, nu are soluții pentru salvarea fabricii. Mai mult, Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, și-a exprimat deja disponibilitatea de a prelua marca Clujana.

Tișe spune că fabrica a ajuns unde a ajuns din cauza concurenței. Președintele CJ Cluj lasă să se înțeleagă că salvarea Clujana stă în banii unui privat.


„Fabrica nu a ajuns unde este pentru că anumiți directori au căpușat fabrica. Poate fi vorba de un management discutabil la anumite momente, dar nu e o fabrică căpușată. Nimeni nu a furat din Clujana. S-a simțit concurența națională și internațională. Poate o vom reporni cu o infuzie de capital străin, poate la nivel mai mic, la nivelul unei fabrici mai mici, Clujana poate să continue. Un privat care vine nu e un hoț. Dacă vine cineva care spune că dorește să cumpere cu brandul Clujana și să continue să facă încălțăminte, de ce nu? Foarte bine, până la urmă, fabricile de stat foarte puține mai răzbesc cu acționariat de stat. Statul e un manager mai slab decât managerii de la privat. Important e să o repornim, să o punem pe picioare, să putem angaja un număr de oameni care să aibă un salariu cinstit, statul nu va putea investi bani în fabrică, Consiliul Județean nu are cum să ia bani de la fabrică să ia bani să investească într-o fabrică de pantofi, nu ne pricepem și nu e menirea noastră ca administrație publică locală să administrăm fabrici. Dacă cineva e interesat să vină, să se facă o evaluare, și dacă cineva va dori îl ajutăm să repornească fabrica”, spunea săptămâna trecută, Alin Tișe.

CITEȘTE ȘI:

Creștere alarmantă a infecțiilor nosocomiale la Spitalul Clujana. Autoritățile au „uitat” de aceste infecții în timpul pandemiei Covid

Clujana are datorii de 1 milion de euro. Reacția lui Alin Tișe după ce Terapia a anunțat preluarea mărcii Clujana. „Un privat nu e un hoț”

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Terapia va evalua preluarea mărcii Clujana”

abonare newsletter