Economie

A fost lansat Programul Regional Nord-Vest 2021-2027! În ce constă programul și care sunt obiectivele acestuia?

Lansarea noului plan de dezvoltare prin Programul Regional Nord-Vest finanțat de Comisia Europeană, în cadrul Politicii de Coeziune 2021-2027, a avut loc marți la Cluj.

Csilla HEGEDÜS, secretar de stat, Ministerul Invesțiilor și Proiectelor Europene (stânga) și Livia Sanda CĂTANĂ, director general interimar ADR Nord-Vest (dreapta)/Foto: monitorulcj.ro Csilla HEGEDÜS, secretar de stat, Ministerul Invesțiilor și Proiectelor Europene (stânga) și Livia Sanda CĂTANĂ, director general interimar ADR Nord-Vest (dreapta)/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Marți, 29 noiembrie, a avut loc lansarea Programului Regional Nord-Vest 2021-2027. Evenimentul a fost organizat în Cluj-Napoca.

 


Scopul Programului Regional Nord-Vest este să contribuie la dezvoltarea durabilă, la valorificarea resurselor naturale, materiale și umane ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, în scopul dezvoltării susținute care să facă din nord-vestul României una dintre cele mai dinamice regiuni europene.

 


Petru Alboi-Șandru, director general adjunct ADR Nord-Vest/FOTO: Monitorul de Cluj

 

În cadrul evenimentului organizat în Centrul de Cultură Urbană Casino, au fost prezentate zonele cheie în care există probleme în regiunea de Nord-Vest precum și soluțiile sugerate pentru remedierea acestora.


Programul Regional Nord-Vest beneficiază de o alocare totală de aproximativ 1,44 miliarde de euro şi susţine, prin priorităţi de finanţare specifice, transformarea regiunii într-o regiune competitivă prin inovare, digitalizare şi întreprinderi dinamice (alocare de 327,90 milioane euro), cu localităţi Smart (60,33 milioane euro) şi prietenoase cu mediul (alocare totală 210,66 milioane euro), cu mobilitate urbană multimodală durabilă (alocare totală 305,15 milioane euro) şi accesibilă (alocare totală 184,97 milioane euro), o regiune educată (alocare totală 77,38 milioane euro) şi atractivă (alocare totală 210,36 milioane euro). Pentru intervenţiile dedicate asistenţei tehnice este prevăzută o alocare financiară de 60,46 milioane euro.

În vederea susținerii priorităților de dezvoltare a județelor Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj, Comisia Europeană a crescut alocarea fondurilor nerambursabile, cu aproximativ 57%, față de perioada anterioară de programare, 2014-2020.


Obiectivele generale ale programului:

  • Economie competitivă bazată pe inovare și digitalizare
  • Capital uman și social dezvoltat
  • Cadru de viața sustenabil, autentic și atractiv
  • Mediu natural valorificat responsabil
  • Conectivitatea inter-regionala

Viziunea strategică urmărește ca Regiunea de Nord-Vest să devină una dintre cele mai dinamice regiuni europene, valorificând diversitatea locală și stimulând inovarea.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene/FOTO: Monitorul de Cluj

 

Prioritatea programului este de a face regiunea de Nord-Vest:

  • Competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice
  • De a avea localități „smart”
  • De a avea localități prietenoase cu mediul
  • De a avea mobilitate urbană multimodală sustenabilă
  • Accesibilă
  • Atractivă
  • De a avea un grad de educație ridicată

Promovarea conceptului de „localități smart”

Practic, se alocă 1,43 de miliarde de euro pentru transformarea regiunii Nord-Vest și promovarea conceptului de „localități smart”, spune Ovidiu Cîmpean:

„Am lansat la Cluj-Napoca Programul Regional Nord-Vest finanțat de Comisia Europeană, în cadrul Politicii de Coeziune 2021-2027. În exercițiul financiar 2021-2027, 1,43 mld. euro din totalul de 11,5 mld. euro alocate celor 8 regiuni din România, vor contribui la susținerea priorităților de dezvoltare din regiunea Nord-Vest (...) Investițiile vizate au drept scop oferirea unei vieți mai bune tuturor cetățenilor acestei regiuni și se îndreaptă către educație, mobilitate urbană durabilă, digitalizarea întreprinderilor sau promovarea conceptului de localități smart”, a transmis Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor.

La eveniment au mai fost prezenți Marcel Boloș (Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene), Emil Moldovan (Președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest) sau Aida Liha Matejicek (din partea Directoratul General pentru Politică Regională și Urbană). Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, și europarlamentarul Daniel Buda s-au adresat publicului prin intermediul unei conexiuni prin internet, cei doi fiind în delegație la Bruxelles.

CITEȘTE ȘI:

Au început lucrările de reabilitare la Spitalul de Recuperare Cluj! Investiție de 2 mil. euro, din fonduri europene

Primăriile vor gestiona programul „Casa Verde Fotovoltaice”, din 2023. Cum pot fi accesate fondurile?

abonare newsletter