Economie
Analiză UBB: Semne clare de încetinire economică în 2022
Economia românească prezintă semnale clare de încetinire, astfel încât în primele trei trimestre din acest an ritmul de creștere a PIB-ului este unul redus. Totuși există semne de redresare, comparativ cu perioada pre-pandemie.
Analiză UBB: Semne clare de încetinire economică în 2022/ FOTO: Depositphotos.com
Un grafic publicat recent de portalul Amazing Maps arăta că România a avut cea mai mare creștere economică din Uniunea European între anii 2000 și 2022, de aproape 800%.
Ritmul de creștere a PIB-ului României a încetinit în cele trei trimestre ale anului 2022, arată cele mai recente date statistice.
Chiar și cu această încetinire, ajungem în T3 2022 la un nivel de +5,6% a PIB-ului față de perioada pre-pandemie, potrivit datelor centralizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB Cluj-Napoca, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.
Specialiștii se așteaptă la o încetinire semnificativă a creșterii economice, care la nivelul anului 2023 ar putea fi undeva la 1,5%.
„Semne clare de încetinire economică în 2022.
Conform datelor rectificate publicate în luna noiembrie de INS, ritmul de creștere a PIB-ului României s-a încetinit în cele trei trimestre ale anului 2022 (partea de jos de pe grafic)
Chiar și cu această încetinire, ajungem în T3 2022 la un nivel de +5,6% a PIB-ului față de perioada pre-pandemie (partea de sus de pe grafic)”, semnalează economiștii UBB.
Economiștii UBB se așteaptă la o încetinire semnificativă a creșterii economice, care, potrivit estimărilor pentru anul 2023, poate ajunge la un nivel de doar +1,5%.
„Această încetinire a creșterii nu este independentă de fenomenele globale: economia globală este în plină schimbare, țările puternice din punct de vedere economic se vor confrunta de asemenea cu o încetinire semnificativă (în Zona Euro se preconizează o evoluție în jur de 0%, adică stagnare, creșterea economică a SUA poate fi și ea aproape nesemnificativă, de aproximativ +0,4%), care va avea un impact indirect și asupra economiei României.
Pe plan intern, există semne similare de încetinire: consumul ar putea scădea semnificativ, pe fondul inflației și a scăderii puterii de cumpărare, respectiv pe fondul slăbirii impactului pozitiv al ridicării restricțiilor și a epuizării economiilor populației acumulate în perioada pandemiei”, potrivit analizei UBB, citate de economedia.ro
Anul 2024 ar putea fi primul an de redinamizare a creșterii economice, dar acest proces va fi unul temperat și gradual, avertizează economiștii.
Economiștii UBB arătau recent că rata inflației din România (13,4%) a depășit cu 2,5% media inflației la nivel european (10,9%).
Conform Băncii Naționale a României, cele mai recente date și analize indică o cvasi-stagnare a activității economice în trimestrele III și IV 2022, sub impactul escaladării războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate. Față de aceeași perioadă a anului trecut, PIB își va mări însă probabil considerabil avansul în trimestrul III, pe fondul unui efect de bază, dar în condițiile reducerii creșterii consumului privat.
România a avut o creștere de 788% între anii 2000 și 2022, potrivit unui grafic realizat de portalul Amazing Maps, care a devenit viral pe Reddit.
FOTO: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: