Economie
Carbochim, istoria unui supraviețuitor al tranziției economice. „Pentru noi, relocarea reprezintă o etapă importantă de dezvoltare”
Interviu cu Viorel Popoviciu, directorul general al cunoscutei fabrici clujene.
Carbochim
– Într-un Cluj care în ultimele decenii și-a pierdut multe dintre brandurile industriale, Carbochim face o figură aparte. De aceea, vă întreb ce anume din modelul de afaceri al Carbochim a permis companiei să supraviețuiască acestei perioade de schimbări radicale?
Carbochim SA are o istorie de 75 de ani, timp în care a traversat numeroase perioade reușite, dar și perioade dificile. Asemenea întregii industrii românești, Carbochim s-a confruntat cu diversele probleme generate de etapa de tranziție de la o economie planificată, unde deciziile erau stabilite la nivel superior, de „partid”, la o economie de piață aflată în plin proces de restructurare, cu efecte dificil de previzionat.
În acest context evolutiv, fabrica și-a fundamentat activitatea pe dezvoltarea strategiilor de adaptare permanentă la provocările mediului economic, prin corelarea flexibilă a producției la noile cerințe ale pieței interne și internaționale. Noi avem o varietate mare de produse - pietre de polizor, discuri de debitat, șmirghel sub formă de discuri lamelare, discuri lamelare frontale –, iar asta ne-a ajutat să rezistăm până acum, pentru că fiecare produs l-a susținut pe celălalt. Dacă piața cerea un anumit tip de produs mai mult decât pe celelalte, faptul că exista continuitate a făcut ca și restul să urmeze produsul care, în momentul respectiv, era cu un pas în față.
Sigur, și pentru Carbochim SA a fost o restrângere a activității în timp, cauzată de schimbarea majoră a pieței din România, în sensul în care o serie de mari producători au dispărut, iar noi tot ce vindeam era în țară, și de aceea am început să ne îndreptăm către export. A fost nevoie să închidem secțiile energofage, cu un consum foarte mare de energie, care au devenit nerentabile, astfel încât să putem salva restul fabricii. Altfel, riscam să compromitem tot complexul. Restructurarea aceasta a industriei și piața concurențială, precum și costurile foarte mari de operare ne-au adus la acest 30% pe care îl avem acum, prin care însă am asigurat continuitatea fabricii și, odată cu relocarea, ne așteptăm la o dezvoltare.
În concluzie, Carbochim SA se numără printre puținii supraviețuitori ai industriei clujene și chiar naționale prin adaptare, prin dezvoltarea produselor și prin implementarea unor procese adecvate unei industrii aflate în plin proces de modernizare.
– În urmă cu ceva vreme, ați luat decizia relocării companiei din zona industrială Clujana – care, între timp, este în curs de transformare și regenerare urbană – pe platforma de la CUG. Care au fost considerentele și calculele care au fundamentat această decizie?
În mare parte este vorba tot despre adaptare și dorința de a continua activitatea, de a avea o evoluție a performanței. Pentru noi, relocarea reprezintă o etapă importantă de dezvoltare.
Spațiile din vechea locație sunt supradimensionate, neadecvate noilor fluxuri de producție, determinând costuri ridicate de întreținere și exploatare. Am dorit foarte mult să ne relocăm, având în vedere faptul că platforma este imensă, iar în afara costurilor de producție avem foarte multe alte costuri auxiliare, generate și de suprafața inactivă, ce reprezintă peste 70%. Şi aveam nevoie de o locaţie în care să schimbăm fluxul tehnologic, pentru că în vechea locație era lung și nu mai avea ce soluții să implementăm, şi să-l optimizăm aşa cum ni-l dorim, cu nişte costuri minime.
În noua locație, situată în locul fostei hale a Tricotaje Someșul, din Bulevardul Muncii, nr. 18, avem spații corespunzătoare noilor modernizări, care generează costuri mai mici, inclusiv o economie majoră a consumului de energie, noile utilaje fiind mult mai eficiente și performante. Ca să exemplific, am achiziționat utilaje noi, precum instalații de dozare automată a granulelor abrazive, o presă de 300 tone pentru corpurile abrazive, care va înlocui patru prese vechi de 50 de ani, și etuve de policondensare, care sunt cuptoare electrice pentru uscarea și arderea corpurilor abrazive cu liant organic, complet automatizate și cu un consum mai redus de energie electrică cu peste 30%. Practic, cu un singur utilaj nou înlocuim patru vechi, fiind superior și la nivel de performanță și costuri de operare. Investițiile realizate în această perioada în echipamente noi de ardere a corpurilor abrazive au dus la o reducere de consum de gaz metan de 40%.
– Înțeleg că, în acest moment, mutarea părții administrative a companiei s-a finalizat. Urmează relocarea propriu-zisă a companiei, adică partea industrială, halele, utilajele și tot mai mai înseamnă aceasta. Cum se va realiza mutarea fără a se întrerupe procesul productiv?
Într-adevăr, deocamdată suntem cu partea administrativă în noua locație, iar foarte curând, în ianuarie, va fi mutată aici și secția de abrazivi pe suport, ce reprezintă 35% din activitatea fabricii. Includem aici producția de discuri lamelare cu diferiți suporți, benzi fără sfârșit, discuri lamelare frontale, rulouri de șmirghel, benzi spintecate, bureți abrazivi, discuri velcro și altele.
Proiectul de relocare a liniilor de producție este stabilit în detaliu și presupune transferul echipamentelor în etape succesive. Producția se va realiza, pentru o perioadă, în paralel, în cele două locații, până la transferul final, care estimăm că va fi în prima jumătate a anului 2023. Această activitate simultană, fără întreruperi, este posibilă datorită investițiilor din ultimii ani în echipamente noi și moderne, precum și a particularităților tehnologice.
– În privința cheltuielilor ocazionate de această mutare, care este ordinul lor de mărime, cum sunt ele suportate și cum estimați că le veți recupera?
Toate costurile privind relocarea și retehnologizarea sunt investiții. Am prevăzut un buget de 5 milioane de euro pentru întregul demers de mutare, incluzând și partea de achiziție noi echipamente, urmând ca în 2-3 ani să venim cu o nouă investiție, de 2-3 milioane de euro, menită să eficientizeze întreaga activitate pe diferitele linii de producție. Sunt investiții pe care le asigurăm din surse proprii și atrase, iar recuperarea se va realiza prin majorarea marjei de profit.
– Care este proiecția managementului companiei pentru business-ul următorilor ani? Încotro vă îndreptați și cu ce speranțe?
Strategia Carbochim SA se va baza, în continuare, pe adaptabilitate și eficiență. Astfel, în contextul în care industriile se modernizează continuu și cerințele se diversifică, ne bazăm pe investițiile făcute în ultimul timp, care ne-au permis dezvoltarea de produse de înaltă tehnicitate, care ne dau garanția menținerii și dezvoltării atât a piețelor existente, precum și a unor piețe de nișă, specifice industriilor auto, rulmenți, metalurgie, navale.
Sperăm ca după relocarea completă, având în vedere o diminuare considerabilă a costurilor de producție, pe aceeași cifră a afacerilor să avem o crește de 50% a profitului.
Carbochim, un reper industrial clujean
Fabrica Carbochim a fost înființată în anul 1949, iar Viorel Popoviciu este directorul fabricii din 1990, acesta având o experință de 43 de ani în cadrul aceleiași instituții. După 1990, fabrica a fost privatizată prin cumpărarea acțiunilor de către management împreună cu angajații, iar din ianuarie 2020 aceasta a fost preluată de Grupul Iulius, prin societatea Carbo Europe SRL.
Carbochim SA este, în prezent, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România. Adresându-se unor piețe extrem de variate, Carbochim SA urmărește să ofere cele mai bune produse, fabricate în baza unor tehnologii moderne, având implementat și certificat un sistem de management integrat calitate-mediu în conformitate cu cerințele standardelor ISO 9001:2015 și ISO 14001:2015.
Carbochim SA produce corpuri abrazive cu liant ceramic, bachelitic, magnezitic și elastic, discuri abrazive de debitare și debavurare, dar și abrazivi pe suport de hârtie, pânză, și nețesut, utilizate atât în industria prelucrătoare și construcții, cât și cu uz general și retail.
În prezent, Carbochim SA are dezvoltat un sistem de distribuție care acoperă toate zonele geografice ale țării, dar și puternice legături comerciale către țări precum Cehia, Polonia, Ungaria, Elveția, Belgia, Germania, Italia.
CITEȘTE ȘI: