Economie

Memorandum referitor la proiectele REPowerEU, discutat de Guvern. Ciucă: „Trebuie să folosim judicios toate sursele de finanțare”

Guvernul are în analiză un memorandum referitor la proiectele din Programul REPowerEU privind infrastructura de transport şi producere a energiei, ce vor beneficia de 1,4 miliarde euro, a anunţat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat o gestionare coerentă a fondurilor disponibile prin sursele de finanțare/ Foto: Nicolae Ciucă Facebook.com Premierul Nicolae Ciucă a solicitat o gestionare coerentă a fondurilor disponibile prin sursele de finanțare/ Foto: Nicolae Ciucă Facebook.com

 

 


Ciucă a solicitat miniştrilor Energiei, Mediului şi Proiectelor Europene să se coordoneze permanent pentru a folosi în mod judicios banii din toate sursele de finanţare.

 

„Legat de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, un alt aspect este cel reprezentat de Programul REPowerEU. Astăzi avem în analiză un memorandum prin care asigurăm punerea în transparenţă a proiectelor prin care vom urmări ca la nivelul infrastructurii de transport a energiei, dar şi la nivelul producerii energiei şi îndeosebi a energiei verzi vor fi proiecte care vor beneficia de 1,4 miliarde de euro, bani care sunt complementari la programele deja aflate în desfăşurare”, a precizat prim-ministrul, la începutul şedinţei Executivului.

El a completat că a aprobat, prin programul de modernizare, aproximativ 500 milioane de euro, bani care vor fi investiţi în infrastructura de transport energetic.

„Trebuie să fac menţiunea că sunt în derulare o serie întreagă de proiecte prin care se diversifică şi se măreşte capacitatea de producere a energiei electrice, iar toate acestea pot avea o finalitate doar dacă reuşim să aliniem şi capacitatea de transport a energiei. Ca atare, există o corelare între Ministerul Energiei, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, pentru că şi prin Ministerul Mediului se desfăşoară proiecte de finanţare a producerii energiei verzi. Este absolut necesar şi cer celor trei miniştri să se coordoneze permanent, astfel încât să putem să folosim în mod judicios banii din toate aceste surse de finanţare. Dar, aparte, este nevoie să vedem care este impactul şi care sunt efectele atât în infrastructura de transport, cât şi în cea de producere a energiei”, a spus premierul.

La rândul său, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a amintit că trebuie ca ţara noastră să respecte termenul stabilit în regulamentul Comisiei Europene de implementare a acestor proiecte, respectiv data de 31 august 2026.

„Într-adevăr avem această propunere pentru a pune în consultare publică investiţiile pe care le avem gândite pe capitolul REPowerEU. Capitolul Repower EU este cu obiectiv stabilit prin regulamentul Comisiei - acela de a consolida independenţa energetică a statelor membre şi, în sensul celor menţionate de dumneavoastră, structura investiţiilor priveşte atât infrastructura de transport a energiei electrice, cât şi infrastructura de transport pentru gazele naturale, împreună cu o serie de măsuri care se referă inclusiv la investiţii verzi, care au componentă de energie verde pentru clădirile rezidenţiale, astfel încât noi să putem respecta termenul pe care îl avem în regulamentul Comisiei Europene de implementare a acestor proiecte, respectiv data de 31 august 2026”, a explicat Boloş.

El a adăugat că, dacă va fi aprobat memorandumul, în următoarea perioadă vor fi scoase în consultare publică aceste propuneri de investiţii şi va fi organizată o dezbatere pe capitolul Repower EU.

„După finalizarea acestor consultări şi dezbateri publice ar urma să avem memorandumul final rezultat din consultările publice şi să ne mandataţi mai apoi pentru a purta negocierile cu Comisia Europeană”, a menţionat Marcel Boloş.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Legile Educației intră în avizare ministerială. Ciucă: „Nu mai târziu de şedinţa din 23 martie să aprobăm la nivelul Guvernului”

Ultimele Stiri
abonare newsletter