Economie

Criza din piața IT din Cluj nu se reflectă în statisticile de șomaj. Boc: „Aceste poziții vor fi cele mai căutate și mai bine plătite”

Concedierile din sectorul IT din Cluj nu se reflectă în datele oficiale de șomaj, în contextul unei piețe dinamice capabile să absoarbă resursa umană disponibilă.

Piața IT din Cluj, un sector dinamic de activitate. „Criza” nu se reflectă în datele oficiale de șomaj/Foto: pixabay.com Piața IT din Cluj, un sector dinamic de activitate. „Criza” nu se reflectă în datele oficiale de șomaj/Foto: pixabay.com

 

 


Recent, o companie de IT a anunțat că își închide sediul din Cluj-Napoca, situație în care aproape 200 de angajați ar putea fi afectați de această decizie.

 


În urma consultărilor cu specialiștii din domeniu, primarul Emil Boc apreciază că piața IT nu este afectată de aceste decizii punctuale de restructurare ale companiilor. Dinamica din acest sector permite ca angajații să fie absorbiți de alte companii care activează în Cluj. 

Piața IT din Cluj este cea mai mare din România, după București, și a crescut constant în ultimii ani. 


„Din informațiile pe care eu le-am cules de la oameni avizați pe tema sistemului de IT din Cluj, nu avem de ce să ne temem, nu este niciun pericol”, a declarat, vineri, primarul Emil Boc, în cadrul unei intervenții radio locale. 

„Mișcări în interiorul sistemului”

Schimbările din piața IT clujeană nu reprezintă decât o „reconfigurare” internă din cadrul acestui sector de activitate, context în care concedierile nu se regăsesc în datele oficiale de șomaj, potrivit reprezentanților administrației locale. 


„Nu există nici un fel de problemă în privința funcționalității sau importanței acestui domeniu pentru Cluj.

Sunt doar mișcări în interiorul sistemului, generate de evoluția pieței, în special de evoluția inteligenței artificiale (AI), care se mișcă cu o viteză amețitoare, și atunci se restructurează poziții și locuri, nu dispar. 


Dacă ar fi o problemă, ar trebui să ne uităm la șomaj: e zero. Ceea ce înseamnă că angajații din acest sector își caută și își găsesc imediat alt loc de muncă. Este doar o reconfigurare de traseu, fără șomaj.

Nu există informații potrivit cărora am putea avea șomeri în domeniul IT din Cluj-Napoca.

Ținând cont de lumea în care trăim, aceste poziții vor fi cele mai căutate, mai bine plătite și nu există drum de întoarcere”, a explicat Emil Boc. 

CITEȘTE ȘI: 

Haos pe piața IT din Cluj! Consultant: „O companie a trecut deja la concedieri în masă, alte două se pregătesc”

Potrivit lui Doru Șupeală, consultant de marketing, management și business, pentru angajații din sectorul de IT urmează „vremuri grele” în condițiile în care, după anunțul companiei Telenav privind închiderea sediului, alte două companii de IT din Cluj „se pregătesc să anunțe decizii identice”.

Anul 2023 a debutat cu un start dinamic pe piața de IT, în condițiile în care s-au înregistrat cu 15% mai multe joburi și cu 34% mai multe aplicări față de aceeași perioadă din 2022.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Lovitură pe piața IT! O companie din Cluj își închide sediul. Aproape 200 de angajați sunt afectați

Haos pe piața IT din Cluj! Consultant: „O companie a trecut deja la concedieri în masă, alte două se pregătesc”

Boc: „Clujul e orașul cu cel mai mare număr de IT-iști din UE, nu doar din România, raportat la numărul de locuitori”

Val de teamă în rândul IT-iștilor români, după concedierile din Vest. Mai multe companii IT au anunțat disponibilizări

abonare newsletter