Economie

Care sunt motivele pentru care apartamentele în Cluj-Napoca se scumpesc de la an la an: „Salariile din IT au stimulat majorarea prețurilor...”

Cei ce doresc să se mute în Cluj-Napoca se confruntă cu imobilele ce se scumpesc de la an la an. Doar în ultimul an, prețurile s-au majorat cu 10-15%, acest lucru fiind influențat de inflație și cererea limitată de locuințe.

Care sunt motivele pentru care apartamentele în Cluj-Napoca se scumpesc de la an la an| Foto: pxhere.com Care sunt motivele pentru care apartamentele în Cluj-Napoca se scumpesc de la an la an| Foto: pxhere.com

 

 


Valul de scumpiri ce se resimte în toate ramurile economice, a început conform INS în anul 2021, când a crescut și rata inflației. 

 


O scurtă cronologie arată că în anul 2021 acestea au fost cauzate de pandemia de COVID-19, încercând ca în anul 2022 să se ajungă la o restabilire economică. Pentru a se ajunge la această restabilire s-a ajuns ca în anul 2023 să aibă loc o plafonare a adaosului comercial la alimente, urmată de alte majorări de preț. 

Ce cartiere din Cluj-Napoca s-au scumpit în ultimul an?

Cartierele care au suferit de majorări ale prețului în ultimul an sunt cele din zona centrală și semicentrală: Andrei Mureșanu, Zorilor, Gheorgheni și Mărăști. Potrivit lui Marian Baciu, agent imobiliar, aceste scumpiri au avut loc și deoarece aceste cartiere se află în preajma centrelor de afaceri, universități și a altor facilități. 


Acest fapt a dus la o reducere a numărului de tranzacții imobiliare, deoarece multor persoane le poate fi mult mai greu să-și achiziționeze o locuință. Mulți oameni preferă să închirieze o locuință decât să o cumpere. 

„Cele mai semnificative creșteri de prețuri au fost observate în cartierele centrale și semicentrale, cum ar fi Andrei Mureșanu, Zorilor, Gheorgheni și Mărăști. Aceste cartiere sunt foarte căutate datorită proximității față de centrele de afaceri, universități și alte facilități”, a declarat pentru monitorulcj.ro Marian Baciu. 


Salariile ridicate din IT, unul dintre motivele principale pentru majorarea prețului la imobile

Majorările de preț au fost provocate, conform economistului Irina Marilena Ban, de cererile din piață și scumpirea materialelor de construcții. Salariile ridicate din IT au stimulat majorarea prețurilor și deoarece municipiul Cluj-Napoca este un oraș în care cererea de IT-iști a crescut enorm în ultimii ani. 

Majorările de preț afectează numeroase categorii de vârstă, în special cele care au venituri mici „ca familiile de salariați sub 35 ani cu cel puțin 2 copii minori în întreținere și doar o sursa de venit” potrivit specialistului Irina Marilena Ban. 


„Evoluția prețurilor imobiliarelor este, de asemenea, consecința evoluției cererii și ofertei de pe această piață. Cererea a fost stimulată de salariile ridicate mai ales în IT și de creditarea facilă și ieftină până în anul 2022, însă oferta a rămas relativ inelastică, limitată fiind de suprafața construibilă și de creșterea prețului la materialele de construcții. Cu toate acestea, conform Eurostat, în România, chiar dacă prețurile imobiliarelor în temeni nominali au crescut cu aproximativ 3% acestea nu au depășit rata inflației. Altfel spus, în termeni reali prețul locuințelor a scăzut cu aproape 6% în anul 2023 față de 2022. Evoluția prețului locuințelor este foarte diferită, însă, în marile zone urbane ale României față de restul țării”, a adăugat Marinela Ban.

Tot mai mulți oameni apelează la împrumuturi bancare

Conform datelor de la BNR, împrumuturile bancare a crescut cu un număr aproximativ de 10-20 de mii din ianuarie 2020 până în ianuarie 2024, la nivel național. Agențiile imobiliare vin cu soluții pentru a ajuta oamenii să achiziționeze o locuință sau măcar să o închirieze: de la consultanță la împrumuturi.  

Articol scris de Alina Petric

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Peste 70% dintre românii care îşi caută o locuinţă preferă apartamentele

Clujul se află abia pe locul 5 la tranzacțiile imobiliare din 2023. Vânzările de apartamente, în scădere la final de an.

abonare newsletter