Economie

Mai puține locuințe noi în Cluj-Napoca, în ciuda prețurilor ridicate. 4.200 de locuințe au fost construite anul trecut

Sunt mai puține locuințe nou construite în Cluj-Napoca, deși prețurile pe piața imobiliară sunt în creștere. Anul trecut au fost construite doar 4.200 de locuințe.

Mai puține locuințe noi în Cluj-Napoca, în ciuda prețurilor ridicate | Foto: pexels.com Mai puține locuințe noi în Cluj-Napoca, în ciuda prețurilor ridicate | Foto: pexels.com

 

 


 

Se construiesc mai puține locuințe noi în Cluj-Napoca, în ciuda numărului mare de oameni care se mută în oraș și a prețurilor de pe piața imobiliară care tot cresc.


 

Anul trecut au fost construite doar 4.200 de locuințe, în comparație cu anul 2019, când au fost construite cu 45% mai puține decât în anul 2019. În acest an se aproximează că numărul locuințelor noi va ajunge la aproximativ 4.000 și posibil să se păstreze și anii următori.


Ce cauzează scumpirile din piața imobiliară clujeană?

Numărul de locuințe noi din Cluj-Napoca s-a înjumătățit față de anul 2019, deși numărul de tranzacții imobiliare este mai mare decât în timpul pandemiei. Aceasta este şi principala explicaţie pentru creşterea semnificativă a preţurilor locuinţelor din Cluj-Napoca, media actuală fiind de 2.900 de euro pe metrul pătrat, în creştere cu aproximativ 15% faţă de media înregistrată în urmă cu un an. De asemenea, orașul este un magnet pentru oameni, ceea ce face ca numărul limitat de locuințe construite să aducă în continuare scumpiri și presiuni pe piața imobiliară.

Acest lucru face ca locuințele date în acest an spre vânzare sau chiar închiriere să fie mai scumpe cu aproape 20%, potrivit unui studiu privind evoluția pieței imobiliare naționale. Ceea ce ar reduce prețurile ar fi construirea mai multor locuințe de locuit, care ar putea în timp să echilibreze piața.


Care este situația pieței imobiliere naționale?

O scădere a numărului de locuințe noi construite s-a înregistrat și pe piața imobiliară din Brașov, fiind doar 3.700 de locuințe față de anul trecut și în București, fiind construite cu 32% mai puține locuințe față de anul precedent.

 La capătul opus se află Constanța cu aproape 31% mai multe locuințe construite față de anul 2022. Au fost livrate 5.000 de locuinţe noi în oraş şi împrejurimi, în special ca urmare a finalizărilor înregistrate în Mamaia - Năvodari


Articol scris de Alina Petric
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Locuințele din Cluj, cele mai scumpe la nivel național. Prețul garsonierelor trece de pragul psihologic de 100.000 de euro.

Noi scumpiri în această vară, la cele mai căutate produse și servicii! Prețuri mai „piperate” pentru alimente, locuințe și polițe RCA.

Ultimele Stiri
abonare newsletter