Economie

Zborul cu avionul, noi culmi de siguranță. Ai putea zbura zilnic timp de 220.000 de ani înainte de a fi implicat într-un accident.

Un studiu făcut de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) aduce vești extraordinare pentru călătorii din întreaga lume.

Un studiu arată că siguranța zborurilor a atins niveluri record, cu o șansă de accident fatal de 1 la 13,7 milioane de pasageri. Foto: Eindhoven Airport / Facebook Un studiu arată că siguranța zborurilor a atins niveluri record, cu o șansă de accident fatal de 1 la 13,7 milioane de pasageri. Foto: Eindhoven Airport / Facebook

 

 


Zborurile cu avionul sunt acum mai sigure ca niciodată, cu o șansă la 13,7 milioane ca un pasager să își piardă viața la bordul unei aeronave.

 


Analizând datele globale privind pasagerii și decesele între 2018 și 2022, cercetătorii au descoperit că numărul deceselor în avioane a scăzut în medie cu 7% de la an la an, potrivit Euronews. Această tendință pozitivă se înscrie într-un model de „îmbunătățire continuă" care a început încă din 1968, când rata deceselor a început să scadă cu 7,5% anual.

Siguranța zborurilor variază în funcție de regiune. 

Țările au fost împărțite în trei categorii de risc: scăzut, mediu și ridicat. În țările cu risc scăzut și mediu, care includ Uniunea Europeană, SUA, Canada, Australia și multe altele, șansele de deces scad la unul la 80 de milioane de îmbarcări. Practic, un pasager ar putea zbura zilnic timp de 220.000 de ani înainte de a fi implicat într-un accident fatal.


Șansele de accident aviatic: 1 la 13,7 milioane, conform noilor cercetări

Câteva exemple de țări din grupul de nivel 2 includ Bahrain, Bosnia, Brazilia, Brunei, Chile, Hong Kong, India, Iordania, Kuweit, Malaezia, Mexic, Filipine, Qatar, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Taiwan, Thailanda, Turcia și Emiratele Arabe Unite. 

CITEȘTE ȘI: Transportul aerian de pasageri din România a crescut în primul semestru din 2024. Aeroportul Cluj, pe locul 2 pe țară după numărul de pasageri.

Țările considerate cu risc ridicat prezintă o rată a mortalității cu 36% mai mare, dar chiar și în aceste zone, numărul deceselor este în scădere constantă. 


Restul țărilor lumii se află în nivelul 3 sau în grupul cu risc ridicat. 

Zboruri mai sigure ca niciodată: Analiza datelor globale 2018-2022

Studiul a abordat și impactul pandemiei COVID-19 asupra siguranței zborurilor. În ciuda afirmațiilor companiilor aeriene că transmiterea virusului era „aproape imposibilă", cercetătorii estimează că aproximativ 4.760 de persoane au murit în urma contaminării cu COVID-19 în timpul unui zbor între martie 2020 și decembrie 2022. Cu toate acestea, ei subliniază că cifrele sunt „în mod necesar imprecise" și ar putea fi supraestimate.


Interesant este că, în afara riscului de COVID-19, siguranța generală a pasagerilor s-a îmbunătățit brusc în timpul pandemiei, posibil datorită numărului redus de zboruri și măsurilor suplimentare de siguranță.

În ciuda acestor provocări și a problemelor tehnice cu care se confruntă unii producători de avioane, cum ar fi Boeing, care a trebuit să suspende recent zborurile de testare ale modelului 777-9, tendința generală rămâne una pozitivă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Scandal în China: Două femei au închis un copil care plângea în toaleta avionului

Momentul în care anvelopele unui avion explodează în timpul decolării, spărgând un geam

Ultimele Stiri
abonare newsletter