Economie

România, țara tinerilor șomeri. Peste 23% din cei cu vârsta de până la 24 de ani nu muncesc.

Nivelul șomajului în rândul celor mai tineri dintre români crește alarmant, astfel că peste 23% dintre aceștia nu muncesc.

Șomeri de tineri. Peste 23% din cei cu vârsta de până la 24 de ani nu muncesc.|Foto: pixabay.com Șomeri de tineri. Peste 23% din cei cu vârsta de până la 24 de ani nu muncesc.|Foto: pixabay.com

 

 


Rata şomajului în formă ajustată sezonier a urcat, în august, la 5,5%, în creştere cu 0,1% faţă de cea înregistrată în luna iulie 2024, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Șomeri de tineri

Rata șomajului în rândul tinerilor cu vârsta între 15-24 de ani se menține la un nivel ridicat, în luna august, în condițiile în care un tânăr din trei este șomer.


CITEȘTE ȘI: 
România, cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi din UE: 74,8%

„Reţine în continuare atenţia nivelul ridicat, de 23,2%, al ratei şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani)”, semnalează INS.

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile fiind 5,8% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,1% în cazul celor de sex feminin).

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) a fost de 452.300 persoane în august, în creştere atât faţă de luna precedentă (451.200 persoane) cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (449.500 persoane).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,4% pentru luna august 2024 (4,2% în cazul femeilor şi 4,6% al bărbaţilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 76,3% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna august 2024. 


România are cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi din UE

Cele mai scăzute rate de angajare în rândul proaspeţilor absolvenţi se înregistrează în România - 74,8%, Grecia - 72,3% și Italia - 67,5%, potrivit datelor publicate de oficiul european de statistică Eurostat la finalul lunii august 2024. 

CITEȘTE ȘI: 
Deficitul de competențe, printre cauzele șomajului din România. Munca la negru, estimată la 1,4 milioane de persoane. Analiză dură a Comisiei Europene.

Factorii care explică şomajul de lungă durată în România includ deficitul de competenţe şi o pondere semnificativă a muncii la negru, care era estimată la 1,4 milioane de persoane, potrivit unei analize publicate în primăvara acestui an de Comisia Europeană,


CITEȘTE ȘI: 
Pensionari după 32 de ani de muncă. Durata vieții profesionale active a românilor, cea mai mică din UE.

O analiză a Institutului Național de Statistică (INS) semnala faptul că rata șomajulului scade în funcție de nivelul de studii. În același timp, Comisia Europeană semnala în cazul României o creștere a deficitului de forță de muncă până în 2035, mai ales în lipsa competențelor digitale. Mai puţin de o treime dintre cei cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani aveau cel puţin abilităţi digitale de bază în 2023 (27,7% faţă de 55,5% în UE).
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un tânăr din trei este șomer. Șomajul în rândul tinerilor rămâne la un nivel ridicat.

Tinerii ies de pe băncile facultății direct șomeri. „Nu găsești ușor un loc de muncă, iar dacă găsești te «presează» până te fac să te lași”

Românii sunt europenii care citesc cel mai puţin. Peste 70% nu au citit o carte în ultimul an.

Ultimele Stiri
abonare newsletter