Social

Tinerii ies de pe băncile facultății direct șomeri. „Nu găsești ușor un loc de muncă, iar dacă găsești te «presează» până te fac să te lași”

Mii de tineri din Cluj caută un loc de muncă, dar se lovesc de refuzul angajatorilor. Alții, mai „norocoși”, termină facultatea, dar lucrează într-un domeniu total diferit.

Tinerii ies de pe băncile facultății direct șomeri. „Nu găsești ușor un loc de muncă, iar dacă găsești te «presează» până te fac să te lași” | Foto: pexels.com Tinerii ies de pe băncile facultății direct șomeri. „Nu găsești ușor un loc de muncă, iar dacă găsești te «presează» până te fac să te lași” | Foto: pexels.com

 

 


Tinerii din Generația Z caută să intre pe piața muncii în posturi care mai de care mai diverse. Fie că aceștia au sau nu facultate, tinerii se confruntă cu dificultăți din ce în ce mai mari pentru găsirea unui loc de muncă. 

 


1.684 de tineri au solicitat ajutor din partea AJOFM Cluj, pentru găsirea unui loc în care să muncească, în perioada iunie 2023-2024. 1.090 de tineri sunt sub vârsta de 25 de ani, iar 594 de tineri au vârsta cuprinsă între 25-30 de ani. 

Horeca și vânzări, cele mai solicitate domenii de către tineri

Conform AJOFM Cluj, cei mai mulți tineri au cerut ajutor pentru a găsi un post în domeniul horeca, vânzări și industria prelucrătoare. Autoritatea le-a oferit conversie profesională și tinerilor care au doar 8 clase sau liceul încheiat. De asemenea, există evenimente în cooperare cu marile universități, unde tinerilor li s-a oferit posibilitatea să vorbească cu angajatorii și chiar să-și găsească un post în cadrul afacerilor prezente. 


Instituția a declarat că numărul tinerilor care cer ajutor este în creștere față de anii trecuți. Aceștia optează de asemenea să caute un loc de muncă și în cadrul platformelor online destinare angajărilor sau a rețelelor sociale ca Facebook și LinkedIn. 

Tinerii ies de pe băncile facultății direct șomeri

În luna mai 2024, rata șomajului în rândul tinerilor din România a ajuns la 20,5%, crescând de la 19,7% - cât era la finalul primului trimestru al anului. Acest lucru se simte și la nivelul județului Cluj, unde mulți tineri ies din facultate și nu ajung să-și găsească un loc de muncă. 


monitorulcj.ro a luat legătura cu câțiva tineri din domenii diferite pentru a-i întreba despre greutățile cu care se confruntă pentru a găsi un post în domeniul în care au făcut studii superioare. 

„Caut un loc de muncă în domeniul economic, mai exact în sectorul economiei agroalimentare și a mediului, domeniu pe care îl studiez în prezent. Caut activ un loc de muncă de aproximativ trei luni, însă momentan nu găsesc anunțuri disponibile pentru a aplica”, spune Ana.


„Îmi caut loc de muncă în sfera relațiilor internaționale/studiilor europene, caut de mai bine de 1 an și nu găsesc absolut nimic… Cu angajatori neprofesioniști, care una zic la interviu iar la fața locului să fie alte condiții…”, spune și Maria.

„Nu găsești ușor un loc de muncă, iar dacă găsești te «presează» până te fac să te lași...”, susține și Andrei.

CITEȘTE ȘI
Tot mai mulți tineri sunt șomeri! Câți tineri români nu aveau un loc de muncă, în luna mai 2024?

La unison, tinerii spun că se confruntă cu o problemă și anume dorința angajatorului de a avea o experiență profesională de dinainte, lucru pe care e imposibil să îl aibă dacă își caută pentru prima dată un post. Un alt fapt care dă mari bătăi de cap și crește concurența este numărul mic de posturi pe un domeniu anume. 

Pentru a-ți găsi un post la început de drum este foarte greu și cere multă răbdare de a căuta și de a aplica în cât mai multe părți. Ce aduce îngrijorare este faptul că o mare parte din ei sunt nevoiți să treacă printr-o reconversie profesională sau să aplice pentru un loc de muncă cu un salariu mai mic și în domenii în care nu și-ar fi dorit inițial.

Articol scris de Alina Petric

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Zeci de mii de tineri au fost angajați în 2023 datorită programelor guvernamentale

Stimulente pentru firmele care angajează tineri absolvenți. Vezi care sunt sumele.

abonare newsletter