Economie
Mircea Abrudean reprezintă România la Forumul Global OCDE de la Milano în calitate de Secretar General al Guvernului
Zilele acestea are loc, la Milano, evenimentul „Forumul Global OCDE – Creșterea Încrederii și Consolidarea Democrației”, organizat de Secretariatul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) şi Italia, care deține președinția G7 în acest an, cu tema „Identificarea de noi oportunități pentru viitorul democrației: Demnitate-Securitate-Încredere”.
Mircea Abrudean reprezintă România la Forumul Global OCDE de la Milano în calitate de Secretar General al Guvernului | Foto: Secretariatul General al Guvernului - Facebook
În cadrul demersurilor de avansare a candidaturii României la OCDE, Secretariatul General al Guvernului României a fost invitat să participe, alături de toate guvernele statelor membre și statelor candidate, și este reprezentat de Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului.
Forumul OCDE din acest an urmărește să ofere o platformă incluzivă de dialog pentru guverne, societatea civilă și sectorul privat pentru a avansa agenda globală privind creșterea încrederii în guvernarea deschisă.
Discuțiile vor avea ca bază de plecare progresele de etapă pentru cei cinci piloni ai Declarației ministeriale de la Luxemburg, adoptată în marja primei reuniuni a Forumului (2022) și la semnarea căreia a participat și România, reprezentată la acel moment de Mircea Abrudean, în calitate de șef al Cancelariei prim-ministrului.
CITEȘTE ȘI:
Mircea Abrudean, locul 1 pe lista PNL Cluj pentru Senat
Încrederea în instituțiile publice stă la baza celor 5 piloni de lucru care formează Inițiativa OCDE pentru consolidarea democrației, combaterea dezinformării, consolidarea reprezentării, participării și deschiderii în viața publică, adoptarea responsabilităților globale ale guvernelor și construirea rezistenței la influența străină, pregătirea guvernelor pentru a răspunde provocărilor climatice și de mediu și transformarea guvernanței și guvernării publice pentru o democrație digitală.
Forumul OCDE din acest an de la Milano se va axa pe instrumentele digitale și utilizarea inteligenței artificiale ca instrument constructiv în procesul de guvernare, pe integritatea informației, combaterea dezinformării și consolidarea rezilienței față de ingerințele străine nejustificate, pe cooptarea cetățenilor în procesul de tranziție ecologică, precum și pe guvernarea deschisă, pornind de la rezultatele celui de-al doilea Studiu OCDE privind încrederea în instituțiile publice, lansat la 10 iulie 2024.
În ceea ce privește tematica „Reconstruirea încrederii în guverne”, aici va fi prezentat Studiul OCDE privind încrederea în instituțiile publice „Trust Survey”. Studiul a fost extins şi la nivelul statelor aflate în proces de aderare la OCDE. În acest sens, România şi-a exprimat intenția de a se alătura inițiativei „Trust survey” și de a participa în analiza pe care OCDE o va realiza în etapa următoare (2025 – 2026) pentru toate statele doritoare.
Mircea Abrudean a purtat discuții libere pe tema consolidării proceselor de participare cetățenească
Mircea Abrudean a fost speaker în cadrul unuia dintre panelurile Forumului, în cadrul sesiunii „Facem ca vocile oamenilor să conteze – Întărirea democrației reprezentative prin participarea semnificativă a cetățenilor”, alături de George Papandreou, raportorul pentru Democrație al Consiliului Europei, Leo Varadkar, fost prim-ministru al Irlandei, Thierry Beaudet, președintele Consiliului Economic, Social și de Mediu al Franței, precum și alți reprezentați ai mediului internațional și reprezentați ai societății civile. La acest panel, la care pe lângă participanții din sală, au mai fost prezente online peste 750 mii de persoane, din cele peste 44 de state reprezentate la Forum, Mircea Abrudean a purtat discuții libere pe tema consolidării proceselor de participare cetățenească ca o caracteristică de bază a democrațiilor reprezentative.
Luni de la ora 12, secretarul general al Guvernului a avut o întrevedere bilaterală cu Gillian Dorner, director adjunct al Direcției pentru Guvernanța Publică a OCDE și Calos Santiso, șeful Diviziei pentru Guvernare Digitală, Inovare în sectorul public și Guvernare Deschisă OCDE.
Principalele teme au fost progresele și temele comune de colaborare între Guvernul României și OCDE pe domeniile guvernării deschise, inovării in sectorul public, creșterea încrederii populației în guvern și inițiativele viitoare ale OCDE la care Secretariatul General al Guvernului ar putea contribui.
Mircea Abrudean: „România este considerată de OCDE reper de bună practică în domeniul guvernării deschise și este dată drept exemplu în toate rapoartele pe care organizația le face pe această temă. Mă bucur să văd că eforturile pe care țara noastră le face sunt apreciate la cel mai înalt nivel”.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: