Economie

România, pregătită pentru iarnă. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Gradul de umplere în depozitele de gaz este de peste 101%”. Din 2027, capacitatea de producție de gaz românesc se va dubla.

România stă mai bine decât anul trecut la rezervele de gaze naturale pentru iarnă. În prezent, depozitele au ajuns la un grad de umplere de 101%.

Gradul de umplere în depozitele de gaz din România este de peste 100%. Din 2027, prin gazele de mare adâncime din Marea Neagră, România își va dubla efectiv producția de gaz.|Foto: Depositphotos.com Gradul de umplere în depozitele de gaz din România este de peste 100%. Din 2027, prin gazele de mare adâncime din Marea Neagră, România își va dubla efectiv producția de gaz.|Foto: Depositphotos.com

 

 


Pe fondul exploatării resurselor din Marea Neagră, la finalul lunii trecute România devenea cel mai important producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, depășind chiar și Olanda. 

Gradul de umplere în depozitele de gaz din România a depășit 100%

Gradul de umplere în depozite depăşeşte 101%, peste media europeană, iar în iarna aceasta stăm chiar mai bine decât anul trecut, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.


„Cu certitudine suntem pregătiţi pentru iarna 2024-2025, ba chiar stăm mai bine decât anul trecut (la stocul de gaze naturale, n.r.). Suntem în continuare în supraplin, cu peste 101% grad de umplere, mai mult decât media europeană. De altfel, este unul dintre capitolele la care România a excelat şi ne-am îndeplinit această obligaţie cu 70 de zile înainte de termenul stabilit de Comisia Europeană pentru toate statele-membre. Suntem pregătiţi şi din perspectiva creşterii producţiei”, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 

CITEȘTE ȘI: 
Oficial. România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.

Potrivit lui Burduja, reprezentanții Romgaz vor pune în funcţiune Sonda 55 (Damianca). Creșterea producției de gaze este datorată și investiției de la Caragele, în valoare de 1 miliard de lei, unde au fost estimate cele mai mari rezerve de gaze naturale onshore din România. 


Producția de gaz românesc va ajunge la 20 de miliarde de metri cubi, din 2027

România are o tradiţie în sectorul energetic și are resurse pe care trebuie să le folosească pe termen scurt şi mediu. Deși initial exploatarea gazelor din Neptun Deep a provocat anumite critici, prin exploatarea resurselor proprii, România va ajunge la o producție susbtanțială din 2027.

„O investiţie care a cauzat anumite critici la vremea respectivă şi de care acum cu toţii ne bucurăm, pentru că avem şanse să ne dublăm producţia de gaz românesc spre 18-20 de miliarde de metri cubi din 2027. Acum trebuie să ne gândim cum dăm valoare adăugată acestui gaz. O variantă e să-l transformăm în energie electrică, iar proiectul de la Mintia este o mare şansă în acest sens. De asemenea, Işalniţa, unde din păcate n-am primit nicio ofertă la licitaţia recentă, dar ne pregătim de reluarea licitaţiei”, a adăugat ministrul Sebastian Burduja. 


În perspectivă, prin creșterea producției de gaze naturale, românii vor putea beneficia de facturi mai mici. 

„Vom avea un preț și mai bun la gaz, vom atrage și mai multe investiții în economie, și vom susține întreaga regiune să își reducă dependența față de gazul rusesc”, potrivit anunțului făcut de ministrul Energiei în octombrie 2024. 


Din 2027, prin gazele de mare adâncime din Marea Neagră, România își va dubla efectiv producția de gaz.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Oficial. România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.

România are depozitele de gaze pline. Stocurile de gaze naturale au atins un grad de 100%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter