Economie

Compania-mamă a Mega Image poate prelua rețeaua Profi. Tranzacția, avizată condiționat de Consiliul Concurenței.

Consiliul Concurenţei a autorizat cu condiţii tranzacţia prin care Delhaize „The Lion” Nederland BV (Mega Image) preia Profi Rom Food SRL.

Consiliul Concurenţei a autorizat cu condiţii tranzacţia prin care Delhaize „The Lion” Nederland BV (Mega Image) preia Profi Rom Food SRL | Foto: profi.ro Consiliul Concurenţei a autorizat cu condiţii tranzacţia prin care Delhaize „The Lion” Nederland BV (Mega Image) preia Profi Rom Food SRL | Foto: profi.ro

 

 


Consiliul Concurenţei a autorizat cu condiţii tranzacţia prin care Delhaize „The Lion” Nederland BV (Mega Image) preia Profi Rom Food SRL, potrivit unui comunicat al instituţiei.

 


Ca urmare, Mega Image trebuie să îndeplinească o serie de angajamente structurale şi comportamentale pentru a înlătura îngrijorările concurenţiale identificate atât în relaţia cu furnizorii, cât şi pe piaţa locală a comerţului cu amănuntul de produse de consum curent, preponderent alimentare, prin magazine.

„Aceasta este cea mai mare tranzacţie din domeniul comerţului alimentar pe care am instrumentat-o şi am impus măsuri fără precedent pe plan naţional, dar care sunt inspirate din practica europeană. Comerţul alimentar este un sector prioritar pentru noi. Am avut numeroase intervenţii în acest domeniu, atât prin aplicarea de amenzi, cât şi prin monitorizarea atentă şi prin analiza operaţiunilor de fuziuni şi achiziţii. Scopul nostru este să păstrăm un mediu concurenţial puternic, astfel încât să nu crească preţurile, care, la ora actuală, sunt, în medie, cele mai mici din Uniunea Europeană, în ciuda presiunilor inflaţioniste”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat în comunicat.


Lista condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească Mega Image

Astfel, Mega Image trebuie să implementeze proceduri care să cuprindă regulile pentru listarea şi delistarea furnizorilor în cadrul reţelei Mega Image/Profi, indiferent dacă aceştia comercializează produse alimentare sau non-alimentare.

CITEȘTE ȘI:
Consiliul Concurenței: „Există îngrijorări privind preluarea Profi de către Mega Image”. Tranzacția poate reduce posibilitățile de alegere ale consumatorilor și ar putea genera efecte negative pentru furnizori.

„Mega Image se angajează să aplice tuturor furnizorilor Mega Image şi/sau Profi o procedură prin care se stabilesc condiţiile de acces în magazinele celor două reţele, dar şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a nu fi delistaţi. Totodată, vor fi prevăzute termene clare privind delistarea şi obligaţia notificării furnizorilor”, se arată în comunicat.


În acelaşi timp, Mega Image va implementa o procedură specială pentru furnizorii relevanţi, respectiv acei furnizori care livrează produse în proporţie de peste 20% din cifra lor de afaceri către cele două reţele implicate. Astfel, se angajează să nu delisteze/să nu elimine din reţea produsele acestora, decât în anumite condiţii clar stabilite, care includ prevederi legale, sau în situaţia în care produsele devin nerelevante pe piaţă, cererea pentru acestea scăzând substanţial.

Procedura aferentă tuturor furnizorilor se va aplica pe termen nelimitat, iar cea aferentă furnizorilor relevanţi se va aplica pe o perioadă de 2 ani de la finalizarea tranzacţiei pentru furnizorii care livrează între 20% - 30% din cifra de afaceri şi 3 ani pentru furnizorii care livrează peste 30% din cifra acestora de afaceri din 2023 sau 2024.


Totodată, Mega Image se angajează să transmită furnizorilor relevanţi o estimare a volumelor pe care anticipează că le-ar putea achiziţiona de la fiecare, în următoarele 12 luni.

Pentru asigurarea unei protecţii suplimentare a furnizorilor relevanţi, odată cu implementarea tranzacţiei, Mega Image trebuie să păstreze condiţiile comerciale de care beneficiază aceştia pentru anul 2025.

„În acest mod, furnizorii dependenţi vor putea să-şi reconfigureze activitatea comercială, să caute alte opţiuni pentru comercializarea produselor şi să încerce să reducă gradul de dependenţă”, precizează Consiliul Concurenţei.

Mega Image trebuie să cesioneze 87 de magazine

De asemenea, Mega Image trebuie să cesioneze 87 de magazine din 44 de localităţi în care activităţile Mega Image şi Profi se suprapun şi ar putea conduce la reducerea posibilităţilor de alegere ale consumatorilor, înlăturându-se, astfel, orice posibile îngrijorări ale autorităţii de concurenţă.

În plus, Mega Image va permite accesul nerestricţionat oricărei părţi interesate de închirierea/subînchirierea/achiziţionarea unor spaţii comerciale din anumite zone afectate pentru care entitatea rezultată îşi va opri activitatea, dacă este cazul. Acţiunea se va realiza prin intermediul unei agenţii imobiliare independente de părţi, care va oferi spaţiul respectiv oricăror părţi interesate, indiferent de activitatea comercială derulată de acestea (inclusiv activitate de retail alimentar) şi va asigura publicitatea prealabilă a acestui demers.

„Am primit foarte multe observaţii referitoare la această tranzacţie şi am ţinut cont de ele, obligând Mega Image să adopte măsuri pentru a proteja toţi furnizorii, respectând, astfel, prevederile Directivei europene privind practicile comerciale neloiale în cadrul lanţului de aprovizionare, transpusă prin Legea 81/2022. În acest fel, peste 600 de furnizori ai reţelelor Mega Image şi Profi, cei mai mulţi de dimensiuni medii şi mici, vor putea beneficia de procedurile speciale de protecţie”, a mai declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

În scopul monitorizării respectării angajamentelor comportamentale asumate, Mega Image a propus desemnarea unui mandatar însărcinat cu monitorizarea, care va transmite Consiliului Concurenţei rapoarte referitoare la modul de implementare a angajamentelor.

Pentru a se asigura că Mega Image îşi respectă angajamentele, decizia Consiliului Concurenţei include condiţii şi obligaţii prin îndeplinirea cărora pot fi eliminate îngrijorările concurenţiale pe piaţa relevantă, aşa cum au fost identificate.

Conform prevederilor Legii concurenţei, neîndeplinirea unei obligaţii, a unei condiţii sau a unei măsuri impuse printr-o decizie a Consiliului Concurenţei se sancţionează cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării. 

Tranzacție de peste 1 miliard de euro

La finele lunii octombrie 2023, Fondul de private equity MidEuropa anunţa, printr-un comunicat, că a încheiat un acord privind vânzarea Profi Rom Food către Ahold Delhaize, din care face parte şi lanţul Mega Image, pentru suma de 1,3 miliarde de euro.

Vânzarea Profi către Ahold Delhaize reprezenta cea mai mare tranzacţie pe segmentul de produse alimentare din Europa continentală care implică un fond de private equity. De asemenea, tranzacţia era cea mai mare de până la acel moment pe segmentul alimentar din Europa Centrală şi de Est, însă a fost condiţionată de obţinerea aprobărilor necesare din partea organismelor de reglementare, fiind preconizat a se finaliza în 2024.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Compania-mamă a Mega Image vrea să cumpere magazinele Profi. Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia.

Consiliul Concurenței a autorizat cumpărarea OTP Bank de către Banca Transilvania. Tranzacție de 347,5 milioane de euro.

abonare newsletter