Economie

Soluții pentru relansarea turismului românesc

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/02/03-turism.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Eliminarea impozitului la tichetele de vacanţă ar putea creşte încasările din turism cu 1,2 miliarde euro.

 


Eliminarea impozitării cu 16% a tichetelor de vacanţă ar trimite în concedii în ţară peste 1,5 milioane de angajaţi din sectorul privat, care ar genera încasări din turism de mai mult de 1,2 miliarde de euro, potrivit calculelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), care cere Guvernului impozit zero la tichetele de vacanţă.

„Legea privind tichetele de vacanţă, promulgată prin ordonanţă de ugenţă în în februarie 2009, a eşuat lamentabil din cauza introducerii în iulie 2010 a unei alte ordonanţe pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal. Printre măsurile prevăzute a fost şi impozitarea cu 16% a tichetelor de masă, cadou, de creşă şi de vacanţă”, se arată într-un comunicat al FPTR, remis Mediafax.


Din cauza impozitării, numărul tichetelor de vacanţă utilizate de către angajatorii privaţi este „aproape nul”, arată sursa citată.

„Această lege a fost readusă în discuţie de către reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) ca fiind o şansă acordată turismului românesc, care ar putea să-şi consolideze creşterile din acest an şi în decursul anilor viitori. Pentru a putea fi adoptate şi de firmele private şi a stimula astfel creşterile din turism, FPTR cere Guvernului eliminarea impozitului de 16% aplicat tichetelor de vacanţă”, a declarat, în comunicat, Mohammad Murad, preşedintele FPTR.


Federaţia estimează că eliminarea impozitării cu 16% ar face ca numărul turiştilor care îşi fac concediile în ţară să se majoreze cu peste 1,5 milioane de persoane, ceea ce ar reprezenta creşteri de peste 1,2 miliarde de euro, ţinând cont că fiecare angajat va primi tichete în valoare de aproximativ 800 de euro (3.600 de lei).

Impozitarea, un obstacol în calea tichetelor


Potrivit FPTR, tichetele de vacanţă nu au fost puse în practică de angajatori tocmai din cauza impozitării acestora.

„Pe de altă parte există exemple pe scară largă la nivelul Europei, în ţări precum Franţa, Polonia, Ungaria, Italia, Belgia, Elveţia sau Ucraina, unde sistemul tichetelor de vacanţă a fost implementat şi pus în practică cu succes. De aceea aceste ţări reuşesc să reţină între graniţele proprii un număr mare de turişti. Acest lucru nu este de neglijat, pentru că posibila investiţie a angajatorului în astfel de vacanţe oferite salariaţilor ar aduce beneficii de ambele părţi, reprezentând o stabilizare a forţei de muncă şi o măsură eficientă de motivare a angajaţilor”, a mai spus Murad.


Reprezentanţii federaţiei spun că tichetele de vacanţă vor avea un impact pozitiv atât în ceea ce priveşte stimularea turismului intern al României şi creşterea numărului de turişti, cât şi în ceea ce priveşte încasările la bugetul de stat, prin creşterea bazei de impozitare aplicată asupra încasărilor operatorilor din turism.

Tichetele de vacanţă, eliminate în 2010, ar putea fi reintroduse de anul viitor, iar instituţiile şi companiile de stat obligate să le acorde, în cuantum de 3.600 de lei pe angajat, măsura fiind susţinută de MDRT şi aflată în prezent în analiza comisiillor parlamentare.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter