Economie

Scad producătorii clujeni preţurile la pâine odată cu scăderea TVA?

Cu toate că reducerea TVA-ului la pâine a fost prezentată şi adoptată ca fiind o măsură menită să scadă preţurile în favoarea consumatorului şi să reducă evaziunea fiscală, singurii beneficiari din toată povestea s-ar putea să fie producătorii de pâine.

Reducerea TVA-ului la pâine ar putea scădea preţurile în favoarea consumatorului Reducerea TVA-ului la pâine ar putea scădea preţurile în favoarea consumatorului

Întreprinzătorii clujeni au lăsat să se înţeleagă că povestea nu e chiar aşa de simplă pe cât pare, iar calculele nu se vor face aplicând strict diferenţa dintre TVA-ul vechi şi cel nou.

„E o măsură binevenită pentru tot lanţul agricol, de la producătorii de grâu, până la producătorii de pâine, iar dacă nu vor fi alte elemente de cost vom scădea preţul. Însă noi am suportat până acum majorări peste majorări, la gaz, la servicii şi am ajuns în situaţia în care de abia ne putem achita taxele către stat”, a precizat Nicolae Chiorean, proprietarul Panemar Cluj-Napoca, pentru Monitorul de Cluj.


Diminuarea preţului e nesigură şi potrivit directorului general Oncos, Petrică Costin. „Ce va face toată lumea vom face şi noi. Vrem să vedem ce se întâmplă, care vor fi normele de aplicare. Am cerut deja un preţ de cost la contabilitate, şi dacă va exista posibilitatea să scutim consumatorul , fie şi de un bănuţ, o vom face”, explică Costin.

Preţuri mai competitive pentru producătorii bio


Un da hotărât pentru diminuarea preţurilor îl dau producătorii bio. La ei e însă altul raţionamentul.

„Vom reduce preţurile. Pe noi ne ajută foarte mult această măsură, deoarece, fiind produse bio, cu preţuri ceva mai mari şi scăderea efectivă va fi mai mare, lucru foarte important deoarece clujenii ţin foarte mult cont de preţ când aleg între produse, ca dovadă, că la început, produsele noastre nu au fost percepute la fel de bine cum ne aşteptam”, explică Antoniu Lumperdean, administratorul brutăriei Bio Bavaria, din Cluj-Napoca.


Până şi Premierul are o bănuială că nu vor merge toate „ca pe sârmă”

Victor Ponta declara după anunţarea măsurii că fiecare cetăţean care cumpără o pâine trebuie să ceară un bon fiscal, deoarece în sens contrar reducerea TVA la pâine va însemna doar „pagubă în buget”, iar Guvernul va rămâne singur în demersul de reducere a evaziunii fiscale.


Diferenţa de TVA merge la alcool şi produse de lux

Impactul negativ al măsurii la bugetul de stat ar urma să fie compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.


„Accizele la alcool cresc de la 750 de euro pe hectolitru la 1000 de euro pe hectolitru”, a anunţat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, arătând că măsura nu va fi una temporară. Vicepremierul a dat şi exemple privind noua impozitare pentru produsele de lux: „la aur, ceasuri, obiecte de lux, maşini cu peste 3000 de cm cubi, yahturi, la armament utilizat de persoane fizice”, estimând că „impactul bugetar va fi de 300 de milioane de lei” până la finalul anului.

abonare newsletter