Economie
Creștere economică de (aproape) 3%
Creşterea economică a României a fost anul trecut probabil „mai aproape” de 3%, peste estimarea Guvernului, ca urmare a recuperării consumului în trimestrul al patrulea, a declarat ministerul Bugetului, Liviu Voinea.
Creștere economică de (aproape) 3%„După primele nouă luni avem creştere de 2,7%, iar pentru sfârşitul anului va fi între 2,5% şi 3%. Dacă am avut o recuperare a consumului, şi avem motive să credem că am avut, mai ales în decembrie, atunci putem ajunge mai aproape de 3%”, a declarat, marţi, Voinea într-un interviu acordat Bloomberg la o conferinţă organizată de Euromoney la Viena.
Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar Internaţional să aprobe două evaluări ale acordului preventiv al României „undeva în primăvară”, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze, din cauza unei dispute asupra introducerii unei accize la carburanţi, documente care încheiau evaluarea derulată la finele anului trecut de FMI.
Economia a crescut cu 4,1% în trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, susţinută de exporturi şi recolta agricolă bună.
Acord de 4 mld. € cu FMI
România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.
Precedenta scrisoare de intenţie şi una nouă, care ar urma să fie discută în ianuarie, ar trebui să fie aprobate împreună în primăvară, a spus ministrul.
„Nu este nicio suspendare a acordului, acesta este în derulare. Chiar şi în absenţa unei scrisori aprobate, implementăm toate măsurile. Acelaşi lucru este valabil şi pentru memorandumul cu UE, care nu are nicio problemă, deoarece evaluările lor sunt la câte şase luni, iar în ianuarie va fi prima”, a declarat Voinea.
Board-ul FMI a amânat în decembrie discuţia privind evoluţia acordului cu România. Autorităţile române nu pot trimite documentele necesare fără a fi semnate de către preşedintele Băsescu.
Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că România a încheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB şi o creştere economică de 2,7%, mai mare decât cea prognozată.
Pentru anul trecut, Guvernul, FMI şi Comisia Europeană au anticipat o creştere economică de 2,2%, după ce iniţial ţinta a fost fixată precaut la 1,6%.