Economie
FOTO Cluj: De la fermier sau şomer la asistent manager şi antreprenor
Locuitorii mai multor sate din judeţul Cluj s-au transformat peste noapte din agricultori sau şomeri în antreprenori, după ce au absolvit un curs finanţat din fonduri europene. Oamenii spun că datorită acestor cursuri şi-au găsit un loc de muncă la oraş sau şi-au dezvoltat propriile afaceri.
Pe parcursul a doi ani, 100 de persoane în căutarea unui loc de muncă, ocupate în agricultura de subzistenţă, şomeri sau persoane casnice au beneficiat de programe de consiliere profesională, medierea muncii şi măsuri active de ocupare. 60 dintre aceştia au participat şi la programe de formare profesională, toţi obţinând o diplomă de calificare de asistent manager, de asistent relaţii publice sau de competenţe antreprenoriale. Cei mai mulţi dintre participanţi la proiect au provenit din comunele Luna, Săvădisla, Panticeu, Vultureni, Floreşti, Căpuşu Mare şi Aghireşu.
Mihai Deac, asistent manager al proiectului, a declarat că în mediul rural sunt foarte multe persoane care nu fac nimic şi acest curs le-a venit în ajutor.
“În jur de opt dintre cei 60 de participanţi la formare au obţinut un loc de muncă până în prezent. Din punctul nostru de vedere oamenii din nediul rural au cea mai mare nevoie de dezvoltare. Datele şomajului nu reflectă realitatea efectivă. Dacă mergem din casă în casă oamenii nu sunt înregistraţi ca şi şomeri, nu o să-i găsim într-o statistică. Proiectul acesta a început cu o cercetare şi ne-am dat seama că aceşti oameni nu fac nimic”, a declarat Mihai Deac.
Acesta spune că nu a fost o treabă uşoară să îi convingă pe oameni să urmeze aceste cursuri.
„Nu a fost o treabă uşoară să-i convingem să se înscrie în proiect. Contează şi motivaţiile intrinseci, au primit şi o subvenţie, adică o bursă de participare, nu foarte mare, dar cât să le mai acopere unele mici cheltuieli. Pentru unii cred că a contat şi această subvenţie. Oamenii au fost reticenţi să-şi lase gospodăria, cu persoanele de gen feminin am avut unele probleme pentru că aveau familii şi le venea foarte greu să se rupă şi să vină la curs. Cursurile au durat două săptămâni, am avut opt lectori care au ţinut cursuri pe diverse module. Ca şi precondiţie, oamenii care veneau la calificarea aceasta trebuiau să aibă studii medii. Au fost oameni educaţi. Am vrut să le arătăm că se poate şi altceva. Avem o tânără care s-a angajat pe un post de relaţii cu clienţii la un restaurant. Mulţi se ocupă de activităţi administrative. O altă tânără s-a angajat asistent manager la o firmă de produse de curăţenie. Alţii au alte planuri, nu s-au angajat, vor să-şi dezvolte propriile afaceri prin alte finanţări europene”, a mai declarat Deac.
De asemenea, în cadrul proiectului a fost realizată şi o platformă de promovare a micilor antreprenori din mediul rural, e-farmer.ro.
„Am strâns date din teren legate de mici antreprenori, date de orice fel, oricine avea ceva de oferit produse sau servicii şi i-am urcat pe o hartă interactivă”, a conchis Deac.
Iacob Iulian (37 de ani) din Ciurila, absolvent al cursului, povesteşte că a învăţat foarte multe de la acest curs şi doreşte să-şi dezvolte propria afacere în viitor.
„Activitatea mea, înainte de a avea acest curs, a fost de realizator de spectacole şi evenimente. Până anul trecut în iulie nu aveam un act, nu aveam o diplomă, un certificat care să-mi ateste acest lucru. Căutam un loc de muncă în domeniul meu de activitate şi am intrat pe internet şi am găsit acest proiect. Am rămas stupefiat pentru că niciodată în viaţa mea nu am văzut atâta profesionalism. De la acest curs am învăţat că comunicarea, ca şi informaţia, sunt cele două lucruri primordiale în viaţă. Ca să obţii informaţie trebuie să comunici, trebuie să scoţi acel ceva care lipseşte. Am descoperit oameni care ştiu ce vor, oameni care vin în ajutorul oamenilor, oameni pentru care nu există «nu», există «vreau», există «pot», există «acesta sunt»”, a precizat Iacob Iulian.
Acesta mai spune că este foarte greu pentru oamenii de la ţară să răzbească fără ajutor.
„În mediul rural ne lovim de lipsa fondurilor, transport. Din acest proiect am învăţat că trebuie să vrei şi să faci şi să te coordonezi în timpul şi spaţiul pe care îl ai. În următorii cinci ani vreau să iniţiez un program altcumva pentru copii. Adică copilul se duce la şcoală şi învaţă animale, cum să se comporte în societate. Ce vreau să fac eu copilul să înveţe să facă un aluat să-şi facă pâine, alte activităţi care să-l pregătească pentru viaţă”, a conchis Iulian.
Mărioara Dodea (47 de ani) din Gilău povesteşte că deşi are o mică afacere cu fructe doreşte să se întoarcă în învăţământ.
“Eu am găsit acest curs pe internet. Eu am lucrat ca şi educator maternal în asistenţă socială. La bază sunt profesor. Firma la care lucram a intrat în insolvenţă şi urma să intru în şomaj. Pentru mine cursurile nu au fost grele. Sper ca din vară să mă întorc în educaţie. Am învăţat foarte multe lucruri noi, utile. Nu m-am gândit să-mi deschid o firmă cu toate că am o mică afacere agricolă acasă cu căpşuni, zmeură şi mure. Eu aş vrea să mă întorc în învăţământ. ”
Proiectul a fost cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Asistenţa financiară nerambursabilă a proiectului a fost de 2.088.766 lei.