Economie
Euro a scăzut pe pieţele internaţionale la 4,38 lei
În perioada 2-9 iunie, raportul euro/leu a avut o evoluţie stabilă, tranzacţiile din piaţa locală realizându-se în culoarul 4,39 – 4,41 lei.
În ziua liberă care a urmat Sărbătorii de Rusalii, când piaţa locală a fost închisă, leul se întărea pe cele internaţionale, cotaţiile euro coborând în jurul pragului de 4,38 lei, ceea ce ar putea asigura aprecierea lui în şedinţa de astăzi. Reamintim că euro a scăzut la finalul lunii trecute, tot pe pieţele internaţionale, aproape de 4,38 lei, nivel care se mai înregistra în aprilie 2013.
În prima şedinţă din iunie, BNR ar fi intervenit, conform dealerilor bancari, în piaţă, cu ordine de cumpărare de valută, pentru a opri o eventuală apreciere viguroasă a leului, care ar pune în pericol exporturile. Pe de altă parte, ea doreşte să îşi refacă propria rezervă valutară, care s-a redus în mai cu 1,76 miliarde euro la nivelul minim al ultimilor patru ani, de 30,68 miliarde euro.
În aceste condiţii, cursul euro a înregistrat un maxim de 4,4063 şi un minim de 4,3918 lei, care reprezintă cea mai scăzută medie a ultimelor zece luni.
Tendinţa de apreciere a leului ar trebui să se menţină şi în perioada următoare, având în vedere faptul că Banca Centrală Europeană a decis să reducă dobânzile sale principale. Astfel, referinţa a scăzut la un nou minim istoric de 0,15% iar facilitatea de depozit la -0,1%, ceea ce înseamnă că băncile vor trebui să plătească ca să-şi păstreze banii la BCE.
BCE a hotărât, de asemenea, să treacă la tipărirea de „bani noi”, anunţând că va asigura băncilor comerciale finanţare de până la 400 de miliarde de euro cu condiţia să crediteze întreprinderile mici şi mijlocii sau populaţia.
În aceste condiţii, investitorii vor căuta plasamente cu randamente cât mai ridicate, şi vor fi interesaţi să cumpere lei pentru a achiziţiona titlurile de stat româneşti sau depozitele în lei, după ce obligaţiunile statelor din zona euro au atins instantaneu minime record, după decizia BCE.
Cursul dolarului american a fluctuat 3,2229 şi 3,3,2361 lei iar francul elveţian între 3,5956, minimul ultimelor şase luni şi jumătate, şi 3,6094 lei.
Perechea euro/dolar, a scăzut în data de 5 mai la 1,3503 dolari, minimul ultimelor patru luni, pentru ca a doua zi aceasta să se tranzacţioneze între 1,3621 şi 1,3672 dolari. Aprecierea euro s-a datorat publicării datelor privind piaţa muncii americane, unde nivelul şomajului a stagnat, investitorii considerând că aceasta nu va schimba politica de reducere a programului de relaxare cantitativă a Rezervei Federale americane.
În data de 9 iunie, cotaţiile coborau de la 1,3667, pe pieţele asiatice, la 1,3605 dolari, pe cele europene.
În perioada următoare scăderea dobânzilor de către BCE va avea ca efect deprecierea euro, măsură solicitată insistent de state precum Franţa, cerere la care Germania s-a opus permanent.
În piaţa la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pentru septembrie la 1,35 – 1,3650 iar pentru decembrie la 1,3620 dolari, în timp ce uncia de aur cu scadenţa lunară a fluctuat între 1.242 şi 1.256 dolari.
Analiza cuprinde perioada 2 – 9 iunie