Economie
Iohannis vorbeşte despre Roşia Montană. Ce spune despre viitorul acestei zone
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj pe Facebook, cu ocazia împlinirii a 1884 de ani de la data atestării documentare a localităţii Roşia Montană, că viitorul acestei zone trebuie gândit în acord cu normele europene de mediu şi cu legislaţia privitoare la patrimoniul cultural.
”Roşia Montană împlineşte astăzi 1884 de ani de la data atestării documentare a localităţii. În ultimii ani, acest loc unic din Munţii Apuseni a devenit un simbol al patrimoniului nostru cultural şi natural. În numele Roşiei Montane s-a creat o mişcare civică şi comunitară despre care s-ar putea spune că ”mută munţii”, atunci când este în joc păstrarea autenticităţii şi a tradiţiei vechi a acestei localităţi”, a scris preşedintele Iohannis pe Facebook.
Potrivit şefului statului, ”viitorul Roşiei Montane trebuie gândit în acord cu normele europene de mediu şi cu legislaţia privitoare la patrimoniul cultural, dar şi cu opiniile tuturor specialiştilor care ar putea aduce o contribuţie valoroasă la un proiect de renaştere economică a zonei”.
”La mulţi ani, Roşia Montană!, a mai transmis Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis declarat, în luna ianuarie, într-un interviu, la Realitatea TV, că poziţia sa privind proiectul Roşia Montană nu s-a schimbat şi consideră în continuare că nu a fost bine abordat, precizând că îi invită pe cei implicaţi, firma care doreşte să investească şi Guvernul, să reia discuţiile.
"Trebuie revăzut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba preşedintelui să renegocieze contractele, nici treaba preşedintelui să spună ce soluţii tehnice există, dar este treaba mea să spun că, după părerea mea, aşa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit şi să invit pe cei care sunt implicaţi, direct, să reia discuţiile", a menţionat Iohannis.
Şeful statului mai spunea că fără o negociere bună, serioasă şi aplicată, lucrurile nu vor putea fi rezolvate, iar negocierea trebuie să aibă loc între firma care doreşte să investească şi reprezentanţii Guvernului României.
În luna iunie a anului trecut, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană. O lună mai târziu, premierul Victor Ponta afirma că proiectul Roşia Montană este blocat până când nu există o susţinere politică clară, el adăugând că, personal, consideră că pentru România este mai bine totuşi să fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, dacă sunt respectate toate normele de mediu.