Economie
Cum s-au descurcat companiile clujene listate pe bursă în trimestrul III 2016
Armătura și S.S.I.F. Broker rămân „oile negreˮ ale grupului de la Cluj, în timp ce BT reușește să-și dubleze profitul net
Armătura și S.S.I.F. Broker au terminat din nou al treilea trimestru pe pierdere, iar Banca Transilvania, Carbochim şi Transilvania Construcţii au înregistrat rezultate pozitive, potrivit rapoartelor publicate la acest început de săptămână.
În ceea ce priveşte evoluţia faţă de trimestrul 3 al anului trecut, două dintre firme au obţinut profit în creştere, în timp ce în cazul celor 2 societăţi cu rezultate negative, pierderea s-a diminuat față de 2015.
Mai bine, dar tot rău
Armătura, societate înfiinţată la începutul anului 1991 şi listată la Bursa de Valori Bucureşti în 1997, după încheierea procesului de privatizare, care are ca principal acţionar Herz Armaturen Austria, a încheiat T3 cu o pierdere de –942.180 lei, faţă de minusul de peste -977.255 lei înregistrat în aceeaşi perioadă a lui 2015.
Și S.S.I.F. Broker a reușit să-și diminueze pierderea, de la -136.742 de lei în 2015 la -95.555 de lei raportați acum.
Cum explică S.S.I.F. Broker pierderea?
Rezultatul negative este pus pe seama contextului macroeconomic. „Primele nouă luni ale anului curent au fost marcate puternic de evenimentele macroeconomice la nivel mondial, evenimente ce au indus o oarecare teama în piață și au dus la intensificarea aversiunii față de risc. Investitorii clienți ai BRK Financial Group s-au orientat astfel spre active financiare mai puțin riscante, crescând investițiile în produse precum obligațiunile, în detrimentrul tranzacționării speculative, una din principalele motoare ale veniturilor BRK. Ca urmare, cifra de afaceri a BRK Financial Group a suferit o scădere de 43% în primele trei trimestre ale anului curent față de aceeași perioadă a anului trecut. La această scădere au participat atât veniturile din tranzacționarea pe piața internă, cât și cele aferente tranzacționării pe piața internaționalăˮ, se arată în raportul emis de companie.
Rezultate pozitive
Tot creştere, însă de această dată pe plus, a consemnat Transilvania Construcții. Totalul rezultat după plata impozitului trece de 4,7 mil. de lei, în comparaţie cu suma de 3,8 mil. din 2015. Cifra de afaceri realizată în primele nouă luni ale acestui an a fost de 15, 6 mil. de lei și a fost realizată, potrivit raportului în proporție de 95% din închirierea spațiilor din Parcul Logistic Transilvania. Societatea a mai obținut venituri din gestionarea Clubului Sportiv Transilvania, respectiv din vânzarea parcărilor și a boxelor deținute în cadrul complexului imobiliar Dorobanților Residence.
BT și-a dublat profitul net în primele nouă luni
Banca Transilvania, a treia institutie de credit dupa active de pe piața românească, a înregistrat în primele nouă luni din acest an un profit net de 657 milioane lei (145,5 milioane euro), în creștere cu 110% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii puternice a veniturilor din dobânzi, arată rezultatele trimestriale publicate de banca.
Activele băncii au ajuns la finalul lunii septembrie la 48,1 miliarde lei (10,8 miliarde euro), în crestere cu 1,7% față de nivelul înregistrat la finalul anului trecut, conform News.ro.
Veniturile din dobânzi au susținut cel mai mult profitul băncii în primele nouă luni, înregistrând un avans de 53,4%, la 1,27 miliarde lei, în timp ce veniturile din comisioane au urcat în același interval cu 15,3%, la 374,1 milioane lei.
Directorul băncii anunță noi direcții de acțiune
„Rezultatele bancii sunt foarte bune, înregistrăm profitabilitate și eficiență operațională. Suntem atenți la noi oportunități ale pieței, iar în curând ne vom extinde în zona microîntreprinderi și vom folosi tot mai mult mediul digital pentru o experiență cât mai bună pentru clienții noștri”, a comentat directorul general al bancii, Omer Tetik.
Banca avea, la finalul lunii septembrie, un portofoliu de credite acordate clienților de 26,4 miliarde lei, în creștere cu 5,3% față de decembrie 2015.
Acțiunile BT, cele mai tranzacționate de pe bursă
Acțiunile au rămas pe primul loc, după valoarea tranzacțiilor de pe bursă, în ultimul an de zile. Cele aproape 80.000 de tranzacții au cumulat peste 2 miliarde de lei, prețul mediu pe acțiune fiind de ,34 de lei.
BT este urmată în top de Fondul Proprietatea, SNGN Romgaz SA și Societatea Energetică Electrica S.A.