Economie

Prețul curentului electric livrat populației va crește cu 50%

Prețul energiei electrice livrate populației urmează să crească de la 127 de euro/MWh în 2015 la 195 de euro/MWh în 2030, reiese din Strategia energetică a României 2016-2030, lansată în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

„Se remarcă o creștere a prețului energiei electrice cu aproximativ 30% pentru consumatorii industriali și cu 50% pentru consumatorii casnici, în principal ca efect al creșterii prețului angro cu energia electrică, pentru a recupera costurile de producție”, arată autorii Strategiei.

Graficele afișate în document arată că prețul mediu al energiei va crește de la 67 de euro/MWh în 2015 la 90 de euro/MWh în 2030 pentru industrie, respectiv de la 127 de euro/MWh în 2015 la 195 de euro/MWh în 2030 pentru populație.


„Componentele aferente tarifului de rețea și taxele sunt menținute constante, în valoare reală, pentru întreaga perioadă analizată. Creșterea prețului energiei electrice are loc în ansamblul UE, România rămânând în continuare printre statele membre cu cele mai scăzute prețuri cu energia electrică, semnificativ sub media europeană”, se mai arată în Strategia energetică.

De asemenea, „creșterea veniturilor va compensa creșterea prețurilor, astfel încât ponderea cheltuielilor cu energia electrică în bugetul gospodăriilor va rămâne la un nivel asemănător celui din prezent, deși consumul de energie electrică urmează să crească apreciabil”.


La nivelul pieței angro de energie, prețul este estimat să crească „de la nivelul foarte scăzut din prezent, de aproximativ 30 de euro/MWh, la un nivel mediu între 65 și 85 de euro/MWh pentru perioada 2030-2050”.

În prezent, „producătorii de energie electrică nu sunt profitabili (cost mediu total de 114 de euro/MWh, raportat la un preț mediu final de 94 de euro/MWh), situație ce nu va persista pe termen lung”, mai arată autorii Strategiei.


Proiecția centrală a modelării estimează un preț mediu angro al energiei electrice de aproximativ 80 de euro/MWh pentru 2030-2050, apropiat de nivelul maxim al intervalului probabil de variație.

abonare newsletter