Economie

Afaceriştii clujeni se împiedică în gropile româneşti

<p><img src="documente/stories/09_septembrie/07_ziua/08 drum rau stricat gropi chinteni padureni rp 20.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Lucrările recente la reţeua de drumuri sunt în opinia oamenilor de afaceri clujeni insuficiente.</p>

După părerea acestora, infrastructura rutieră deficitară împiedică dezvoltarea mediului economic.

Fără o reţea de drumuri care să permită aprovizionarea cu materii prime şi materiale în cazul producătorilor, sau cu marfă, în cazul distribuitorilor, precum şi constituirea unui sistem de distribuţie eficient, dezvoltarea afacerilor în judeţul Cluj este o dorinţă irealistă.


Drept consecinţă, o dorinţă nerealistă este şi crearea de locuri de muncă care să ducă la creşterea nivelului de trai a clujenilor.

“Din cauza infrastructurii proaste afacerea mea a fost limitată, nu pot să mă extind, însă situaţia este şi mai gravă pentru cei care doresc să-şi dezvolte afaceri în domeniul turismului sau a distribuţiei, aici nu extinderea este o problemă, ci deschiderea business-ului”, a declarat pentru monitorul Rareş Ferdean, om de afaceri clujean.


Reabilitarea drumurilor, o urgenţă!

„Este mare nevoie pentru dezvoltarea mediului economic de executarea de lucrări la drumurile judeţene şi comunale. Nimeni nu-şi pune o afacere într-un loc dacă nu are acces la drumuri. Este păcat că sunt terenuri care ar putea fi utilizate, dar din cauza infrastructurii nu există acces la ele”, a declarat pentru monitorul Augustin Feneşan preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj. Ideea este susţinută şi de Rareş Ferdean, care precizează că “reţeua de drumuri necesită îmbunătăţiri, în special drumurile judeţene”.


Dacă se hotărăsc totuşi să se avânte în deschiderea de afaceri, chiar dacă acest lucru presupune abaterea de la drumurile judeţene, întreprinzătorii trebuie să calculeze şi să monitorizeze atent nivelul la care ajung cheltuielile. “Am fost nevoit, pentru una dintre afacerile mele, să construiesc 3 km de drum, costurile crescând foarte mult din această cauză”, a mai spus Feneşan.

Cod roşu la autostrăzi!


Nu doar afacerile de la nivel judeţean întâmpină probleme, ci şi proiectele ce îşi propun să se extindă la nivel naţional şi internaţional. “Cel mai mare neajuns al mediului de afaceri este că nu suntem conectaţi printr-o autostradă de Ungaria şi prin alta de Bucureşti”, declară omul de afaceri clujean Rareş Ferdean.

Având în vedere că lucrările la autostrada Transilvania au început în 2004, până în prezent fiind finalizaţi doar 52 de km din cei 415 cât are proiectul, iar lucrarile sunt oprite de la începutul anului, din lipsă de fonduri, mediul de afaceri pare a mai avea ceva de aşteptat până să i se îndeplinească cerinţele.


Ce spun transportatorii?

În timp ce unii se declară mulţumiţi de situaţia din prezent a drumurilor, comparativ cu anii trecuţi, alţii consideră situaţia pur şi simplu dezastroasă.

“Lucrările la drumuri sunt de proastă calitate, ca dovadă kilometrul din Centura Vâlcele-Apahida afectat de alunecări de teren. Cele mai proaste drumuri sunt în judeţul Cluj! Situaţia este dezastroasă!”, a declarat revoltat Vasile Nicula directorul firmei Transporturi Grele şi Agabaritice Cluj.

Călin Oancea, proprietarul unei companii de transporturi clujene, este însă de altă părere. “În comparaţie cu situaţia din trecut, reţeua de drumuri şi totodată calitatea acestora s-a îmbunătăţit considerabil, ca dovadă schimbăm mult mai rar anvelopele”, explică Oancea. “Cu toate acestea, sunt aspecte de îmbunătăţit”, adaugă el.

Ultimele Stiri
abonare newsletter