Economie
Supracalificați! Peste 30% dintre tinerii care au studii superioare lucrează în posturi care necesită studii medii
Cazul României diferă de majoritatea ţărilor avansate din Uniunea Europeană.
Peste 30% dintre tinerii absolvenți de studii superioare au locuri de muncă care necesită studii medii, reiese din "Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România", un studiu sociologic de amploare realizat de KPMG şi de Institutul Național de Cercetări Economice 'Costin C. Kirițescu' al Academiei Române. analiza evoluției ratei supracalificării în perioada 2008-2016, pe principalele activități economice, pune în evidență că, spre deosebire de majoritatea ţărilor avansate din Uniunea Europeană, în cazul României s-a înregistrat creşterea proporției lucrătorilor cu studii superioare ocupaţi în locuri de muncă care nu necesită studii superioare, cea mai semnificativă dimensiune a acestor discrepanțe înregistrându-se în domeniul comerțului (engros și retail), cu precizarea că s-au avut în vedere persoanele ocupate din grupa de vârstă 20-64 ani, spun autorii studiului citat.
Profilul celor 4,87 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani:
Peste 30% dintre tinerii absolvenți de studii superioare au ocupații care necesită studii medii, spun autorii studiului.
Peste 10% dintre absolvenții de studii medii au o ocupație corespunzătoare muncitorilor necalificați.
De altfel, analiza gradului de adecvare între nivelul de instruire absolvit și cerințele actualului loc de muncă arată că numai pentru 44% dintre tineri nivelul de instruire corespunde într-o mare măsură cerințelor postului, explică autorii studiului.
Peste 25% dinte tinerii ocupaţi nu au statut de salariat, spun autorii studiului.
Pondere foarte scăzută a celor cu experiență profesională din timpul studiilor - numai 1,2% dintre tineri au lucrat pe perioada studiilor; mai arată studiul citat.